Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά: Είναι περισσότερα από όσα καταγράφονται - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά: Είναι περισσότερα από όσα καταγράφονται

20 Οκτωβρίου 2024 -

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στα Χανιά για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφονται διαρκώς, το ένα μετά το άλλο!

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα σε λίγες ώρες οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα έφτασαν τους 126 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά. Κι αυτό γιατί πολλοί, αν κι έχουν όλα τα συμπτώματα, το περνούν στο σπίτι και δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μία μόνον περίπτωση, όλοι οι θαμώνες καταστήματος εμφάνισαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας!

Να θυμίσουμε ότι αρκετοί στα Χανιά εξέφρασαν φόβους ότι όλο αυτό σχετίζεται με το νερό, ωστόσο, δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το θέμα.

Γαστρεντερίτιδα: Έξαρση σε όλη την Ελλάδα

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας εντοπίζονται κατά τον τελευταίο μήνα σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή και σε παιδιά και σε ενήλικες. Εκδηλώνεται κυρίως με διάρροιες και εμέτους, ενώ δεν αποκλείεται και ο πυρετός, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός

Ο νοροϊός κάνει επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, όμως, δεν ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.

Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, από τον αέρα, τα σταγονίδια και ενδεχομένως και από τον έμετο. Υπάρχει, επίσης, τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.

Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία. Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.

Cretalive