Κρητική Μελισσοκομία : Η διαδρομή προς την ανάπτυξη ενός μοναδικού γαστρονομικού προϊόντος
Ένα χρήσιμο διήμερο θεματικό εργαστήριο λαμβάνει χώρα, σήμερα και αύριο, στο Info Point της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας στις Μοίρες που αφορά το μέλι ως προϊόν μοναδικής γαστρονομικής αξίας, τη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και τις προοπτικές του εν λόγω προϊόντος.
Τη συζήτηση μετά τους σύντομους χαιρετισμούς άνοιξε η Αναπτυξιακή Ηρακλείου όπου παρουσίασε εκπρόσωπος της το διακρατικό σχέδιο Local Tour.
Το local Tour της αναπτυξιακής Ηρακλείου είναι η προσπάθεια διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και την ανάδειξη των αυθεντικών προϊόντων.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση συζητήθηκε η ανάδειξη του μελιού, ενώ σύμφωνα με τους φορείς της συνδιοργάνωσης θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για άλλα προϊόντα όπως κρασι και λάδι.
Το Local Tour είναι μια συνεχιζόμενη πράξη από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και ως στόχο έχει τη μελέτη για τη χάραξη μονοπατιών περιπλάνησης τοπικών γεύσεων στις περιοχές που συμμετέχουν στο ευρύτερο αυτό πλάνο. Για τη διασύνδεση λοιπόν με τον τουρισμό θα αναζητηθούν μέσω αυτού του προγραμματισμού και θα καταγράφουν τα σημεία εκείνα όπου μπορεί ο περιηγητής να εντοπίσει αυτά τα τοπικά κι αυθεντικά προϊόντα.
Μετά τη συζήτηση του σχεδίου αυτού έγινε ευρεία συζήτηση για τα θέματα που αφορούν το μέλι, όπως πιστοποιήσεις και μεταποίηση, πρότυπες μελισσοκομικές μονάδες ανά τη χώρα και τον τρόπο που θα μπορούσαν να εμπνευστούν και οι ντόπιοι παραγωγοί για την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών και τεχνικών marketing και πολλά άλλα.
Στη συζήτηση συμμετείχαν και παρουσίασαν τις θεματικές τους ενότητες η Πελαγία Γιαννακάκη, η Ευα Κατσαράκη κι ο Νίκος Μηλιαράκης από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, η Εβελίνα Μπάκιντα ειδική στη στρατηγική μάρκετινγκ, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού Γιώργος Ντισπυρακης κι Αντώνης Κωνσταντουλακης και ο Στεφανάκης Αλέξανδρος – Κτηνίατρος, π. Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Δ/νων Σύμβουλος ΒΙΟΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ.