Κρήτη: Ξεκάθαρος για δημιουργία μεταναστευτικής δομής στις Μαλάδες ο Θ. Πλεύρης - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Κρήτη: Ξεκάθαρος για δημιουργία μεταναστευτικής δομής στις Μαλάδες ο Θ. Πλεύρης

22 Μαΐου 2026 -

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους τοπικούς φορείς…

Σαφής και ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγωνάκη και το Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως από τους χώρους που έχουν δει τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου για τη δημιουργία κλειστής δομής προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών ο επικρατέστερος είναι το ακίνητο της Ένωσης Ηρακλείου στις Μαλάδες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός πρόκειται για ένα ακίνητο που πληροί τα κριτήρια που θέτουν οι τεχνικές υπηρεσίες και έχει όλους τους απαραίτητους χώρους για την άμεση δημιουργία των υποδομών που χρειάζονται ώστε μέσα στον Ιούνιο αν δεν υπάρξει άλλος χώρος να λειτουργήσει ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας. Στις αιτιάσεις του Δημάρχου Ηρακλείου για την αντίδραση των κατοίκων των Μαλάδων ο υπουργός απάντησε πως και η Αγυιά βρίσκεται μέσα σε αστικό ιστό όμως δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις γιατί η Δομή λειτουργεί όπως έχει ορίσει το Υπουργείο.

Ο Θάνος Πλεύρης άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό αν υπάρξουν άλλες προτάσεις όμως φάνηκε πως περιθώρια πολλά δεν υπάρχουν καθώς έχει ήδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρξει και συμφωνία με την Ένωση Ηρακλείου για το ενοίκιο του χώρου.

Το ζητούμενο πλέον είναι τι θα κάνει το υπουργείο Μετανάστευσης αν δεν υπάρξει εναλλακτική πρόταση που θα πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει για τη δημιουργία της Δομής; Θα προχωρήσει στις Μαλάδες παρά την αντίδραση των κατοίκων; Θα προσπαθήσει να διαμορφώσει εκεί τους χώρους που απαιτούνται με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης λίγους μήνες πριν τις εκλογές ;

Το σίγουρο είναι πως για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν πολλά λάθη και από πλευράς του Υπουργείου αλλά και σίγουρα από την πλευρά των τοπικών φορέων.

Ο Υπουργός, σε δημόσια τοποθέτησή του, δεσμεύτηκε για την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων για την αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας, που “βράζει” και μόνο στη σκέψη, εξακολουθώντας πάντως να περιμένει το τί θα πουν οι αιρετοί του α’ και του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Συνάμα, αναμένεται να ανοίξει την πόρτα του γραφείου του, συγκαλώντας σύσκεψη και με τοπικούς βουλευτές, κι ενώ εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει για οποιαδήποτε εναλλακτική.

Οι εξελίξεις διαβάζονται διαφορετικά: και προκρίνεται εκ μέρους του Υπουργείου το σημείο στις Μαλάδες και αφήνεται, έστω ένα μικρό, παράθυρο διαφορετικής τοποθεσίας, καθώς η “καυτή πατάτα” περνάει στην τοπική αυτοδιοίκηση: στον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο δηλαδή.

Μείωση, που ξεπερνά το 30%, στις μεταναστευτικές ροές κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2026 σε σύγκριση με το 2025 καταγράφει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, Θάνος Πλεύρης, μετά από σύσκεψη για την Κρήτη. Όπως ανέφερε, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η μείωση ξεπερνά το 65%, ωστόσο το βασικό πρόβλημα στη διαχείριση του μεταναστευτικού και για το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι οι ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες ροές κινούνται ακόμη στα ίδια επίπεδα με το 2025, χρονιά κατά την οποία ήταν ήδη αυξημένες σε σχέση με προηγούμενα έτη. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, έχει εκπονηθεί πλήρης σχεδιασμός διαχείρισης, ο οποίος ξεκινά από την ενίσχυση της συνεργασίας με τις λιβυκές και αιγυπτιακές αρχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη παρατηρείται ένα πρώτο επίπεδο αποτροπής, καθώς βασικός στόχος είναι να αποφεύγεται η αναχώρηση των σκαφών από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστεί συνολικό αποτρεπτικό πλαίσιο τόσο στο πεδίο, όσο και στο επίπεδο κινήτρων και αντικινήτρων.

«Ροές, όμως, θα υπάρξουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η διαχείρισή τους θα γίνει με την ενίσχυση της πληρότητας των δομών σε όλη την επικράτεια, αλλά και με τη λειτουργία δύο χώρων στην Κρήτη — ενός στα Χανιά και ενός στο Ηράκλειο. Οι χώροι αυτοί θα είναι κλειστοί και θα χρησιμοποιούνται για τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων βάσει του προφίλ τους κατά την παράνομη άφιξή τους στο νησί.

Όπως εξήγησε, όσοι κρίνονται μετανάστες θα μεταφέρονται σε κλειστές δομές, ώστε να ακολουθείται η διαδικασία απέλασής τους, ενώ όσοι έχουν προσφυγικό προφίλ θα οδηγούνται σε ανοιχτές δομές για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασύλου.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι στα Χανιά ο χώρος έχει ήδη βρεθεί και λειτουργεί ως κλειστή δομή ακόμη και μέσα σε κομμάτι αστικού ιστού, χωρίς — όπως είπε — να υπάρχει καμία όχληση στην τοπική κοινωνία. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, επιτυγχάνεται επειδή το σχέδιο βασίζεται σε ταχύτατη αποσυμφόρηση, μεταφορά σε κλειστές δομές και απέλαση όπου απαιτείται ή σε διαδικασία ασύλου για όσους μεταφέρονται σε ανοιχτές δομές.

Για το Ηράκλειο, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι το υπουργείο έχει εξετάσει διαφορετικούς χώρους και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις, χωρίς να δημιουργεί επιβάρυνση στην τοπική κοινωνία, καθώς πρόκειται επίσης για κλειστή δομή. Παράλληλα, όπως είπε, προβλέπεται και σειρά αντισταθμιστικών παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της περιοχής.

Ο χώρος που εξετάζεται βρίσκεται στον συνεταιρισμό στις Μαλάδες, όπως ενημέρωσε ο ίδιος τόσο τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και αντιδράσεις, σημειώνοντας πως ήδη πραγματοποιήθηκε συζήτηση, κατά την οποία τέθηκαν ενστάσεις, αλλά και εναλλακτικές προτάσεις.

Όπως ανέφερε, ανάλογη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί και με τους βουλευτές Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο είναι διατεθειμένο να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, ώστε να βρεθεί χώρος που να πληροί τις προϋποθέσεις χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Τόνισε πάντως ότι, παρότι εξετάζονται και άλλες προτάσεις, «το κομβικό σημείο είναι ότι χώρος θα πρέπει να υπάρξει».

«Εάν υπάρξουν προτάσεις εναλλακτικών χώρων είμαστε διατεθειμένοι να τις συζητήσουμε», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχει γόνιμο πεδίο συνεννόησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με τους βουλευτές. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι για να καταστεί δυνατή τόσο η αποτροπή, όσο και η διαχείριση των ροών, απαιτείται η λειτουργία και των δύο χώρων, τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι έχει διασφαλιστεί πως οι μεταφορές θα πραγματοποιούνται με μέσα του ίδιου του υπουργείου, ώστε να μην επιβαρύνεται η Κρήτη σε περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης. Όπως είπε, το υπουργείο αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη στήριξης του νησιού, όπως είχε συμβεί και σε άλλες περιοχές που δέχθηκαν μεταναστευτικές πιέσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, τόνισε ότι η στήριξη αυτή προϋποθέτει τόσο τη μείωση και αποτροπή των ροών, όσο και την άμεση διαχείριση όσων φθάνουν στο νησί μέσα από κλειστούς χώρους, ώστε να επιταχύνεται η μεταφορά όσων δικαιούνται άσυλο σε ανοιχτές δομές και όσων πρέπει να απελαθούν σε κλειστές δομές.

«Όλο αυτό μπορεί να γίνει χωρίς καμία επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για άμεσες διαδικασίες διαχείρισης, όπως είχε ζητήσει από πέρυσι και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι ο συνολικός σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει θα οδηγήσουν σε μείωση των ροών. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι δεν είναι αισιόδοξος πως το φετινό καλοκαίρι θα υπάρξουν στην Κρήτη αντίστοιχες μειώσεις με εκείνες του Ανατολικού Αιγαίου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτός είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος.

«Κάποια στιγμή να μη μας απασχολούν οι ροές και από το κομμάτι της Λιβύης», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το υπουργείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και επιδιώκει να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στη διαχείριση, ώστε οι μεταναστευτικές ροές να περιοριστούν και, όσο υπάρχουν, να μην δημιουργούν προβλήματα ούτε στην Ελλάδα συνολικά, ούτε ειδικά στην Κρήτη κατά την τουριστική περίοδο.

Η πρόταση του Λευτέρη Αυγενάκη

Την ίδια στιγμή μία μέρα πριν την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης και τη συνάντηση των βουλευτών του νομού Ηρακλείου με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε δύο άλλους χώρους εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με τη δημιουργία δομής στις Μαλάδες.

«Με σειρά προτεραιότητας, πρότεινα τον χώρο του πρώην ΚΤΕΟ και αυτό γιατί, είναι δημόσιο κτίριο, είναι πολύ γρήγορη και εύκολη η πρόσβαση στο λιμάνι. Παρεμπιπτόντως, η μετακίνηση από τον Νότο προς το σημείο αυτό δεν ενοχλεί ούτε προκαλεί οποιαδήποτε αναστάτωση μέσα στον αστικό ιστό της πόλης μας. Και το πιο σημαντικό επίσης είναι ότι είναι πολύ εύκολα φυλασσόμενη η εγκατάσταση αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης ο οποίος αναφέρθηκε και στη δεύτερη εναλλακτική του πρόταση.

«Η δεύτερη πρόταση, η οποία κατέθεσα, είναι σε πρώην εγκαταστάσεις της ΚΣΟΣ στην «Ηρακλείου – Μοιρών» που πάλι δεν είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν το χαρακτηριστικό ότι είναι εύκολη πρόσβαση από τον Νότο, εκεί δηλαδή που φτάνουν οι μετανάστες με τα πλοιάριά τους», πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.

Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ επεσήμανε πως είχε συνομιλία με τον αρμόδιο Υπουργό Θάνο Πλεύρη στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος και ακολούθησαν περαιτέρω επαφές.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο χωροθέτησης της δομής προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή των Μαλάδων.

«Δεν συμφωνώ με τις Μαλάδες και ενημέρωσα των αρμόδιο υπουργό για τους λόγους», τόνισε και πρόσθεσε «κανένας δεν θέλει ούτε στη γειτονιά του, ούτε στον τόπο του, ούτε στην περιφέρειά μας εγκαταστάσεις έστω και προσωρινής κράτησης. Όμως, θέλω να είμαστε ειλικρινείς, να βάλω το χέρι στην καρδιά. Στις εγκαταστάσεις του ψυγείου, δηλαδή στο λιμάνι που σήμερα εκεί στοιβάζονται ανθρώπινες ψυχές, οι συνθήκες είναι άθλιες, τραγικές και επικίνδυνες».

Ο Λ. Αυγενάκης κατέθεσε τις προτάσεις του και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με τους βουλευτές του νομού. Η ύλη του Αντίλαλου είχε κλείσει όμως οι πληροφορίες το πρωί ανέφεραν πως δεν θα πήγαιναν στη συνάντηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αντιδράσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Χθες το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έδωσαν το παρών κάτοικοι από τις Μαλάδες, τη Λοφούπολη, τη Φοινικιά και τις γύρω περιοχές που ζήτησαν με έντονο τρόπο να υπάρξει απόφαση και του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αποκλείει το συγκεκριμένο χώρο για τη δημιουργία προσωρινής δομής φιλοξενίας μεταναστών.

Στο ψήφισμα, των κατοίκων καταγράφονται τα σοβαρά προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει ήδη η περιοχή των Μαλάδων, οι υφιστάμενες επιβαρύνσεις, αλλά και ζητήματα ασφάλειας, προσβασιμότητας και καταλληλότητας του χώρου. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη να προηγηθεί ουσιαστική θεσμική διαβούλευση πριν ληφθεί οποιαδήποτε οριστική απόφαση.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου κατά της χωροθέτησης δομής στις Μαλάδες, αλλά και των τοποθετήσεων εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίοι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του συγκεκριμένου σημείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης από πλευράς των κατοίκων όταν αντέδρασαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι σε ακραίες τοποθετήσεις κατά των μεταναστών.