Κομισιόν: Πρόστιμα 363 εκατ. ευρώ σε UBS, UniCredit και Nomura για υπόθεση καρτέλ
Η UBS έχασε σήμερα την αρχική της δικαστική προσφυγή κατά του προστίμου ύψους 172,4 εκατομμυρίων ευρώ (186 εκατομμύρια δολάρια) που της επέβαλε η Κομισιόν για συμμετοχή σε καρτέλ, καθώς το δεύτερο ανώτερο δικαστήριο της Ευρώπης επικύρωσε σε μεγάλο βαθμό την απόφαση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απόφασή της το 2021, είχε επιβάλει συνολικά πρόστιμα ύψους 371 εκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το καρτέλ περιλάμβανε επίσης τις Bank of America, RBS (νυν NatWest), Natixis και WestLB (νυν Portigon) και λειτουργούσε από το 2007 έως το 2011. Τα πρόστιμα των UniCredit και Nomura μειώθηκαν ελαφρώς από το δικαστήριο.
Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την απόφαση της Κομισιόν
Το Γενικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου ανέφερε ότι «επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προσθέτοντας πως «μειώνει το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν στις UniCredit και Nomura. Οποιαδήποτε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά εκ μέρους ενός υπαλλήλου αποδίδεται στην επιχείρηση στην οποία ανήκει. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά των εμπόρων τους».
Εκπρόσωπος της UBS δήλωσε ότι η τράπεζα θα αξιολογήσει την απόφαση και θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι traders των εμπλεκόμενων τραπεζών αντάλλασσαν πληροφορίες σχετικά με τις τιμές και τις ποσότητες που προσφέρονταν πριν από τις δημοπρασίες, καθώς και τις τιμές που παρουσίαζαν στους πελάτες ή στην αγορά γενικότερα, μέσω πολυμερών συνομιλιών σε Bloomberg terminals.
Όλες οι τράπεζες, εκτός από τη NatWest, η οποία είχε αποκαλύψει την ύπαρξη του καρτέλ, αμφισβήτησαν την απόφαση της ΕΕ στο Γενικό Δικαστήριο.
Μειώσεις προστίμων:
-
Nomura: Το πρόστιμο μειώθηκε από 129,6 εκατομμύρια ευρώ σε 125,6 εκατομμύρια ευρώ.
-
UniCredit: Το πρόστιμο μειώθηκε από 69,4 εκατομμύρια ευρώ σε 65 εκατομμύρια ευρώ.
Η Bank of America και η Natixis δεν τιμωρήθηκαν, καθώς η παράβασή τους είχε παραγραφεί.
Τα τελευταία 20 χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν επιβάλει δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα στον τραπεζικό τομέα για δραστηριότητες όπως η χειραγώγηση διαφόρων χρηματοοικονομικών δεικτών.
Πηγή: ΟΤ
Πηγή in.gr