Κλειστή η Γκράβα μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων για την οσμή αερίου – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
Κλειστό θα παραμείνει από σήμερα το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις, μετά τις αναφορές για έντονη οσμή αερίου. Στο μεταξύ, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες που στεγάζονται στο συγκρότημα θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε σχολείου.
Η απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας ελήφθη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, έπειτα από έντονη συνεδρίαση, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Στο μικροσκόπιο ο λέβητας και το δίκτυο φυσικού αερίου
Ο συναγερμός σήμανε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, όταν αναφέρθηκε έντονη οσμή αερίου στο σχολικό συγκρότημα. Οι μαθητές και περίπου 400 εκπαιδευτικοί απομακρύνθηκαν προληπτικά, ενώ ο αρχικός έλεγχος δεν εντόπισε διαρροή φυσικού αερίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες γονέων, η οσμή είχε γίνει αντιληπτή ήδη από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου είχε ενεργοποιηθεί και ο ανιχνευτής διαρροής φυσικού αερίου.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται πλέον στον λέβητα, στο δίκτυο φυσικού αερίου και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος. Τα πορίσματα αναμένονται έως την Κυριακή, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για την επαναλειτουργία των σχολείων μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων και εργασιών.
Αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Το ζήτημα προκάλεσε αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστα Μπακογιάννη, να κατηγορεί τη δημοτική αρχή για καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως υποστήριξε, ενώ στις 5 Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί ότι οι έλεγχοι είχαν ξεκινήσει, κατά τη συνεδρίαση έγινε αναφορά στην έναρξή τους στις 9 Οκτωβρίου.
Ο Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε να μην επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στις αίθουσες χωρίς σαφείς εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, καλώντας τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να αναλάβει τις ευθύνες του. Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή προχώρησε στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας του συγκροτήματος, ενώ οι τεχνικοί έλεγχοι αναμένεται να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.
Συνεχίζονται κανονικά τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης
Η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και τις προβλεπόμενες ώρες του ωρολογίου προγράμματος κάθε σχολικής μονάδας.
Τα σχολεία της Γκράβας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι και οι εργασίες συντήρησης, ώστε να διαπιστωθεί ότι οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών.
Ρεπορτάζ: Χρυσίτα Νικητάκη
Πηγή ertnews.gr

