Κίνα vs ΗΠΑ: Αυτό που… χάνουν οι αγορές – Ο «χρησμός» της Capital Economics - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Κίνα vs ΗΠΑ: Αυτό που… χάνουν οι αγορές – Ο «χρησμός» της Capital Economics

18 Αυγούστου 2024 -

Μπορεί τα βλέμματα των αγορών να είναι σταθερά στραμμένα στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όμως η Capital Economics εφιστά την προσοχή. Διαπιστώνει, δε, ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, δηλαδή της Κίνας, βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό κάτω από το ραντάρ των επενδυτών.

Όπως υπενθυμίζει, τα οικονομικά δεδομένα έχουν δείξει μια μικρή επιβράδυνση, τα στελέχη των επιχειρήσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την μείωση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σηματοδοτούν ότι θα παράσχουν περισσότερη στήριξη στην οικονομία. Δεν πρόκειται για τις ΗΠΑ αλλά για την Κίνα, όμως αναφέρει η Capital Economics, η οποία προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την οικονομική ιεραρχία σε έναν κόσμο αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

Η Capital Economics και η ιστορία των δύο «επιβραδύνσεων»

Πρώτα τα γεγονότα. Η οικονομία της Κίνας έχει δείξει σημάδια αδυναμίας εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με το China Activity Proxy, βάση του οποίου η Capital Economics προσπαθεί να παρακολουθήσει την οικονομία της Κίνας χωρίς να βασίζεται στα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν κάτω του 1% σε ετήσια βάση κάθε μήνα φέτος από τον Φεβρουάριο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αδυναμίας συγκεντρώνεται στον τομέα των υπηρεσιών και αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες. Αντίθετα, ο μεταποιητικός τομέας παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις, εν μέρει λόγω της ανθεκτικότητας της ζήτησης για εξαγωγές.

Ενώ η αδυναμία στην Κίνα είναι εμφανής εδώ και αρκετό καιρό, αυτό που έχει αλλάξει είναι ο αυξανόμενος αριθμός επιχειρηματιών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μια αναφορά στους Financial Times το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι εταιρικά στελέχη σε τομείς, από αυτοκίνητα έως διαφημίσεις, έδειξαν ανησυχία για την επιβράδυνση των πωλήσεων στην Κίνα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φάνηκαν επίσης να ανησυχούν. Η PBOC έχει γίνει πιο επιθετική από την Τρίτη Ολομέλεια τον περασμένο μήνα, μειώνοντας τα επιτόκια με ασυνήθιστο ρυθμό.

Έρχεται επίσης περισσότερη δημοσιονομική στήριξη. Όλα αυτά μιλούν για μια οικονομία της οποίας ο εξαγωγικός τομέας κινείται αρκετά καλά, αλλά η εγχώρια ζήτηση δυσκολεύεται, εξηγεί η Capital Economics.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στοιχεία οικονομικής αδυναμίας αποτυπώνονται μόνο στον αδύναμο ISM Manufacturing και μια ανακοίνωση για την απασχόληση του Ιουλίου που έδειξε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας ήταν πιο ενθαρρυντικά. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό περιελάμβανε τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας, τα οποία έδειξαν συνεχείς ισχυρές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Ιούλιο και υποδηλώνουν ότι ο Αμερικανός καταναλωτής εξακολουθεί να ξοδεύει.

Το μοντέλο Nowcast για τις ΗΠΑ της Capital Economics εξακολουθεί να δείχνει ανάπτυξη 1,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, ενώ τοποθετεί την πιθανότητα «σκληρής προσγείωσης» για την οικονομία σε λίγο περισσότερο από 25%. Η ομαλή προσγείωση παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ που έχουν σημασία για τις αγορές

Αντίστοιχα, ενώ τα στοιχεία οικονομικής αδυναμίας στην Κίνα είναι υπαρκτά, στις ΗΠΑ εξακολουθούν να ισχυρά. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι ανησυχίες για την Κίνα μόλις και μετά βίας βρίσκονται στο μυαλό των επενδυτών, ενώ οι ανησυχίες για τις προοπτικές των ΗΠΑ έχουν κλονίσει τις παγκόσμιες αγορές το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Τι εξηγεί αυτό;

Σύμφωνα με την Capital Economics δύο παράγοντες είναι βασικοί. Ο πρώτος είναι ότι ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι σε κάποια απόσταση, οι πρώτες παραμένουν η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά της δεύτερης. Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε 3,9 τρισ. δολάρια το 2023, σε σύγκριση με 2,6 τρισ. δολάρια στην Κίνα (πολλά από τα οποία στη συνέχεια επανεξήχθησαν στις αγορές της Δύσης).

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ παρουσίασαν έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 905 δισ. δολαρίων πέρυσι, ενώ η Κίνα είχε πλεόνασμα 481 δισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ είναι ο καταναλωτής έσχατης ανάγκης στον κόσμο, ενώ η Κίνα είναι μια αποστράγγιση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ασθενέστερη ανάπτυξη στην Κίνα δημιουργεί αντίθετους ανέμους για ορισμένες μεγάλες οικονομίες για τις οποίες είναι σημαντική εξαγωγική αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Γερμανίας. Αλλά η ασθενέστερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ δημιουργεί προβλήματα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, εξηγεί η Capital Economics.

Ο δεύτερος παράγοντας που εξηγεί την υπερβολική προσοχή που δίνεται στις ΗΠΑ σχετίζεται με τον ρόλο του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία. Παρά την ώθηση του Πεκίνου να διεθνοποιήσει το ρενμίνμπι, η πρόοδος ήταν αργή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, λίγο λιγότερο από το 90% όλων των διασυνοριακών συναλλαγών εξακολουθούν να γίνονται σε δολάρια – ένα μερίδιο που μόλις έχει υποχωρήσει την τελευταία δεκαετία. Αυτή η κεντρική θέση του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι η Fed είναι η σημαντικότερη κεντρική τράπεζα στον κόσμο.

Ομοίως, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου θέτουν το σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού σε όλο τον κόσμο. Έτσι, εάν η Fed αλλάξει πορεία, επηρεάζει τις αγορές παντού – όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Αυτό δεν υποβαθμίζει τη σημασία της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. Είναι πλέον η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για πολλές οικονομίες στη Λατινική Αμερική και την Αφρική και ο βασικός μοχλός των κινήσεων σε πολλές αγορές βιομηχανικών μετάλλων.

Υπήρξαν στιγμές τα τελευταία χρόνια όπου οι ανησυχίες για μια βαθύτερη ύφεση στην Κίνα έχουν ενοχλήσει τους επενδυτές. Όμως τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας υπενθυμίζουν ότι σε μια εποχή αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι η Αμερική που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τις παγκόσμιες αγορές, καταλήγει η Capital Economics.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή in.gr