Κίνα: Καταδικάζει τη διέλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου από τα στενά της Ταϊβάν - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Κίνα: Καταδικάζει τη διέλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου από τα στενά της Ταϊβάν

9 Μαΐου 2024 -

Ο κινεζικός στρατός καταδίκασε το πέρασμα του αμερικανικού αντιτορπιλικού Arleigh Burke USS Halsey από τα στενά της Ταϊβάν, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου, William Lai (Lai Ching-te).

«Το Arleigh Burke USS Halsey έπλευσε στα ύδατα του Στενού της Ταϊβάν στις 8 Μαΐου, αναζητώντας τη φήμη», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Λι Σι σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του Ανατολικού Θεάτρου Επιχειρήσεων του Κινεζικού Στρατού στο Weibo δίκτυο.

Σύμφωνα με τον Λι, το Ανατολικό Θέατρο Επιχειρήσεων οργάνωσε «στρατεύματα για να παρακολουθούν όλες τις κινήσεις» του πλοίου, το οποίο  και απώθησε «σύμφωνα με το νόμο».

«Οι δυνάμεις του Ανατολικού Θεάτρου είναι πάντα σε εγρήγορση, έτοιμες να

υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το αντιτορπιλικό USS Halsey κλάσης Arleigh Burke διέσχισε έναν διάδρομο έξω από τα χωρικά ύδατα οποιασδήποτε χώρας και στον οποίο οι διεθνείς νόμοι «επιτρέπουν την ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Έβδομο Στόλο των ΗΠΑ.

Ο ελιγμός «καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν την ελευθερία ναυσιπλοΐας για όλα τα έθνη ως αρχή», λέει το Πολεμικό Ναυτικό.

    «Κανένα μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν πρέπει να εκφοβιστεί ή να εξαναγκαστεί να παραιτηθεί από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του», δήλωσε ο αμερικανικός στόλος.

Από τις προεδρικές εκλογές της 13ης Ιανουαρίου, στις οποίες ο Λάι -που θεωρείται «υπασπιστής της ανεξαρτησίας» στα μάτια του Πεκίνου- κέρδισε με το 40% των ψήφων, η Κίνα έχει εντείνει την πίεσή της στην Ταϊβάν με διάφορα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος γύρω από τα νησιά Κίνμεν ή η τροποποίηση αρκετών αεροπορικών διαδρομών μέσω του στενού.

Η Ταϊβάν κυβερνάται αυτόνομα από το 1949, αν και η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία στο νησί, το οποίο θεωρεί εξεγερμένη επαρχία για την «επανένωση» της οποίας δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας.

Το νησί είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η Ουάσιγκτον είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν και θα ήταν ο μεγαλύτερος στρατιωτικός σύμμαχος της σε περίπτωση πολέμου με τον ασιατικό γίγαντα.

Πηγή: EFE 

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή ertnews.gr