Καιρός: Ξεπέρασε τους 37 °C η θερμοκρασία στη νότια Ελλάδα – Οι περιοχές με τις μέγιστες θερμοκρασίες
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο νησί της Κρήτης την Παρασκευή (17/05), ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του πεδίου ροής των ανέμων με την πολύπλοκη τοπογραφία του νησιού, η οποία προκάλεσε σημαντικές τοπικές διαφοροποιήσεις κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.
Συγκεκριμένα, στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης (Λασίθι) όπου το πεδίο των ανέμων ήταν ισχυρότερο, καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 34 °C για περισσότερες από 6 ώρες ενώ στις κεντρονότιες περιοχές που το πεδίο των ανέμων ήταν λιγότερα ισχυρό, οι υψηλές θερμοκρασίες διήρκησαν μικρότερο χρονικό διάστημα.
Στην Κρήτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας
Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Νεάπολη Λασιθίου με 37,6 °C. Οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής σημειώθηκαν: Νεάπολη Λασιθίου με 37,6 °C, Μονή Τοπλού 36,1 °C, Φινοκαλιά Λασιθίου 34,9 °C, Πλώρα Ηρακλείου 34,8 °C, Γόρτυνα Ηρακλείου 34,7 °C, Σητεία 34,6 °C, Σίβα Ηρακλείου 34,3 °C και Πετροκεφάλι Μοιρών 34,1 °C.
Ευνοϊκή η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική
Στο μεταξύ, αρκετά αυξημένες φαίνεται πως είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μία εξαιρετικά αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Η σκόνη δεν θα φτάσει σε ακραίες συγκεντρώσεις, ωστόσο η συνεχής και μακρά παρουσία της στην ατμόσφαιρα θα συμβάλλει στο αίσθημα δυσφορίας.
Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας Σαχαριανής σκόνης.
Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (17/05) και τα διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης καθ’ ύψος για Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και παρουσιάζονται στο παρακάτω γράφημα.