Καινοτόμος τεχνική ανιχνεύει επικίνδυνα καρκινογόνα σε καθημερινά τρόφιμα
Αδιάκοπος είναι ο όγκος των επιστημονικών στοιχείων που υπογραμμίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής για την υγεία. Φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά, θωρακίζοντάς τον από ασθένειες. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμη κι αυτά τα «καλά» τρόφιμα μπορεί, μερικές φορές, να περιέχουν «αόρατες» χημικές ουσίες, επικίνδυνες για την υγεία.
Μια τέτοια ομάδα ουσιών είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), ουσίες που συνδέονται τόσο με την περιβαλλοντική ρύπανση, όσο και με ορισμένους τρόπους μαγειρέματος, όπως το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα. Οι PAH περνούν στα τρόφιμα από τον μολυσμένο αέρα ή σχηματίζονται όταν το φαγητό εκτίθεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το ανησυχητικό είναι ότι κάποιες απ’ αυτές τις ενώσεις θεωρούνται καρκινογόνες.
Μια νέα, πιο γρήγορη μέθοδος ελέγχου
Μέχρι σήμερα, για να εντοπιστούν τέτοιες ουσίες στα τρόφιμα απαιτούνταν χρονοβόρες και πολύπλοκες εργαστηριακές εξετάσεις. Η διαδικασία απαιτούσε πολλή δουλειά, καθώς και τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων χημικών, κάτι που επιβάρυνε τόσο το κόστος, όσο και το περιβάλλον.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους μια σύγχρονη μέθοδο που ονομάζεται QuEChERS – ένα όνομα που περιγράφει ακριβώς τα χαρακτηριστικά της: Είναι γρήγορη, εύκολη, οικονομική, αξιόπιστη και ασφαλής. Η εν λόγω τεχνική επιτρέπει στους ειδικούς να «εξάγουν» τις ύποπτες ουσίες από τα τρόφιμα, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο επεξεργασίας, βελτιώνοντας την ακρίβεια και ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τι έδειξε η νέα έρευνα
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food Science and Biotechnology, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σεούλ δοκίμασαν τη μέθοδο αυτή σε 8 επικίνδυνες ουσίες της ομάδας PAH, οι οποίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά: Η μέθοδος κατάφερε να εντοπίσει ακόμη και απειροελάχιστες ποσότητες αυτών των ουσιών σε διάφορα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Joon-Goo Lee, «η τεχνική απλοποιεί τη διαδικασία ανάλυσης, διατηρώντας παράλληλα την εξαιρετική αποτελεσματικότητα ανίχνευσης». Επιπλέον, μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων, γεγονός που την καθιστά πολύ χρήσιμη για εργαστήρια και υπηρεσίες ελέγχου.
Τι σημαίνει αυτό για εμάς
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ευρεία χρήση της μεθόδου QuEChERS μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια των τροφίμων. Οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να ελέγχουν πιο γρήγορα και αξιόπιστα τα προϊόντα που φτάνουν στο πιάτο μας, ενώ οι εταιρείες τροφίμων θα μειώσουν το κόστος των ελέγχων. Παράλληλα, θα περιοριστεί η χρήση επικίνδυνων χημικών στα εργαστήρια, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Το έργο μας συμβάλλει σε πιο υγιεινά συστήματα τροφίμων και σ’ ένα ασφαλέστερο περιβάλλον», πρόσθεσε ο καθηγητής Lee. «Υποστηρίζει καλύτερα αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας ευκολότερη την αναγνώριση και τον έλεγχο της μόλυνσης».
Η μελέτη υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η επιστημονική καινοτομία μπορεί να βελτιώσει άμεσα την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Η μέθοδος QuEChERS αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην ανίχνευση καρκινογόνων ενώσεων στα τρόφιμα, προσφέροντας ένα ασφαλέστερο μέλλον στο τραπέζι.
Πηγή: ygeiamou.gr



