Καύσιμα: Πέταξε στα 2,30 ευρώ η βενζίνη στα νησιά - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Καύσιμα: Πέταξε στα 2,30 ευρώ η βενζίνη στα νησιά

15 Απριλίου 2024 -

Ένα ακόμη πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά αποτελεί η σταθερά  αυξανόμενη τιμή των καυσίμων. Την πρωτιά στην αύξηση φαίνεται πως την έχουν τα νησιά, όπου η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα 2 ευρώ το λίτρο, φθάνοντας ακόμα και πάνω από τα 2,3 ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για την τιμή της βενζίνης το Πάσχα είναι ανησυχητικές.

Η Ελλάδα είναι η 2η ακριβότερη χώρα, στην τιμή αμόλυβδης βενζίνης, στην Ευρωζώνη. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν 1,934 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ήταν στα 1,759 ευρώ.

«Η επίθεση του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά γεγονότων που προκαλούν προβλήματα στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών», σχολιάζει χαρακτηριστικά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας και πρόεδρος και CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ κ. Γιάννης Αληγιζάκης.

Η αγορά χαρακτηρίζεται από έλλειψη των προϊόντων, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στα ρωσικά διυλιστήρια, τις ζημιές που έχουν υποστεί οι μονάδες διύλισης στη Ρωσία από τις ουκρανικές επιθέσεις αλλά και ταυτόχρονα λόγω της υψηλής ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία.

Κατά τον ίδιο, μοιραία επηρεάζεται και η εγχώρια αγορά καυσίμων: «Αν λάβουμε υπόψη μας και την αυξημένη ζήτηση βενζίνης και ντίζελ κίνησης λόγω των αυξημένων μετακινήσεων ενόψει της θερινής περιόδου, τότε και οι τιμές στην ελληνική αγορά δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος και CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ σπεύδοντας, όμως, να αποσαφηνίσει: «Βέβαια, να θυμίσω ότι ο κλάδος των πετρελαιοειδών δεν έχει τη δυνατότητα για υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Κι αυτό επειδή τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια βρίσκεται υπό το ρυθμιστικό καθεστώς του πλαφόν στα μικτά περιθώρια κέρδους».

Οι τιμές στο πρατήριο

Βενζίνη: 1,962 €/ λτ
Πετρέλαιο κίνησης: 1,715 €/λτ

«Φωτιά» η τιμή της στα νησιά

-Κίμωλος: 2,39 €/λτ

-Νίσυρος: 2,35 €/λτ

-Μήλος: 2,35 €/λτ

-Κάσος: 2,32 €/λτ

-Νάξος: 2,32 €/λτ

-Θήρα: 2,301 € /λτ

Πηγή ot.gr