JA Greece: Οι νικητές του Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

JA Greece: Οι νικητές του Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay

25 Απριλίου 2024 -

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay.

Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social Innovation Relay (SIR) τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Διοργανώνεται σε διεθνές επίπεδο από το Junior Achievement Europe σε αποκλειστική συνεργασία με τον Όμιλο ΝΝ, ενώ στην Ελλάδα συνδιοργανώνεται από το Junior Achievement Greece και την ΝΝ Hellas.
 
Οι 10 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους και απάντησαν στις απορίες των κριτών, οι οποίοι ανακοίνωσαν τις 3 νικήτριες ομάδες την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024. Οι 3 νικήτριες ομάδες που απέσπασαν τα χρηματικά έπαθλα ήταν οι εξής:

1ο Βραβείο:  SCHOOL BUDDY από το Γυμνάσιο/Λύκειο Αβδήρων και Γυμνάσιο Φερών

Η SCHOOL BUDDY είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που διευκολύνει την αναδιανομή εκπαιδευτικού υλικού μεταξύ σχολείων και την εύρεση χορηγών για τις ανάγκες τους.
Υπεύθυνοι/ες Εκπαιδευτικοί: Λουλουδιά-Ευαγγελία Κεφαλά, Ιωάννης Μπουτζίκας,

2ο Βραβείο: Hip History από τη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης

Το Hip History είναι ένα δίγλωσσο επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων πάνω στην Ελληνική μυθολογία, γραμμένο και στα ελληνικά αλλά και σε κώδικα Braille.
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Παύλος Κουτσοβίτης

3ο Βραβείο: Arbori από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Anatolia

Το Αrbori είναι ένα καινοτόμο σύστημα καλλιέργειας φυτών με πλήρως αυτοματοποιημένη παροχή φωτός, νερού και θρεπτικών συστατικών.
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός:  Κλέτη Τζαχίλη

Οι 10 ομάδες που συμμετείχαν στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό και παρουσίασαν τις ιδέες τους στην κριτική επιτροπή ήταν (με αλφαβητική σειρά):

ΑΜΕ – 1 ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς
Arbori – Αμερικάνικο Κολλέγιο Anatolia
BrewCrafts – Κολλέγιο Ψυχικού
COFFEE-RECYCLING – 1 ο  ΓΕΛ Καλύμνου
E(sg)raser – 2 ο  Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων
Hip History – Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης
MEMNISO – 2 ο  Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών
PETI_TOU Boutique Up Cycling & Second Hand Made Clothes – ΕΝΕΕΓΥ.Λ Αγρινίου
SCHOOL BUDDY – Γυμνάσιο/Λύκειο Αβδήρων και Γυμνάσιο Φερών
Volundeer – 1 ο  ΓΕΛ Σερρών

Στην επίσημη έναρξη του Διαγωνισμού, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, απηύθυνε χαιρετισμό στα παιδιά – κοινωνικούς «επιχειρηματίες» με στόχο να τα εμπνεύσει και να τα εμψυχώσει.

«Το Junior Achievement πάντα πρωτοπορεί. Πολλά συγχαρητήρια για όλη την καινοτόμο πρωτοβουλία και προσπάθεια. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βλέπω στον «Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας»συμμετοχές  από Αθήνα μέχρι τις Σέρρες από δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα εντάσσεται στην καρδιά των αρμοδιοτήτων
του Υπουργείου μας. Είναι πολύ σημαντικό για τις μαθήτριες και τους μαθητές να εξοικειώνονται με την έννοια της κοινωνικής καινοτομίας, να καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες, συνεργατικό πνεύμα και φυσικά το επιχειρείν. Η σημερινή προσπάθεια των μαθητών εντάσσεται σε μία μεγαλύτερη εθνική προσπάθεια για την εθνική οικονομία. Είμαστε μαζί σε αυτό το ταξίδι. Στηρίζουμε πάντα τη νεολαία μας που φέρνει αυτόν τον άνεμο ανανέωσης στον τόπο μας. Καλή επιτυχία!» δήλωσε η Υπουργός.  

Πολύτιμη ήταν η συμβολή των 22 εθελοντών της ΝΝ Hellas, οι οποίοι λειτούργησαν ως μέντορες για τα παιδιά – επιχειρηματίες καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος, μέχρι και τον τελικό διαγωνισμό.

«Στην ΝΝ Hellas αναγνωρίζουμε ότι το να διαθέτεις επιχειρηματικό πνεύμα αποτελεί σημαντικό εφόδιο, ανεξάρτητα από την επαγγελματική πορεία που θα ακολουθήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που από το 2016 στηρίζουμε το πρόγραμμα Social Innovation Relay, όπου περισσότεροι από 5.800 μαθητές έχουν παρουσιάσει πρωτοποριακές επιχειρηματικές προτάσεις για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που αφορούν στη χώρα μας και όχι μόνο. Θερμά συγχαρητήρια στις νικήτριες ομάδες αλλά και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό. Καλή επιτυχία στην ομάδα “School Buddy”, που θα μας αντιπροσωπεύσει στον φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό!» δήλωσε η Φιλίππα Μιχάλη, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνουσα Σύμβουλος NN Hellas.

«Συγχαρητήρια στην ομάδα SCHOOL BUDDY και καλή επιτυχία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό! Πολλά μπράβο σε όλες τις ομάδες για τη συμμετοχή τους! Χαιρόμαστε να βλέπουμε στο πρόσωπο της νέας γενιάς παιδιά γεμάτα όρεξη, πάθος και όραμα. Μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.», δήλωσε η Ιωάννα Κυπριώτη, Υπεύθυνη του Προγράμματος «Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay».

Παγκόσμιος Τελικός SIR 2024

Η ομάδα SCHOOL BUDDY από το Γυμνάσιο/Λύκειο Αβδήρων και Γυμνάσιο Φερών θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Παγκόσμιο Τελικό SIR 2024 που θα διεξαχθεί στις 5 Ιουνίου 2024, στον οποίο συμμετέχουν 9 χώρες από την Ευρώπη και την Ασία, με κριτές κορυφαία στελέχη του Ομίλου ΝΝ.

Social Innovation Relay (SIR) 

Το πρόγραμμα Social Innovation Relay (SIR) είναι ένα διαδραστικό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενθαρρύνει μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 15-18 ετών, να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον.

Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικειώνονται με την έννοια της κοινωνικής καινοτομίας και παράλληλα δημιουργούν ομάδες και αναπτύσσουν τις δικές τους δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα.

Πηγή ertnews.gr