IRIS: Ξεκινούν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε όσους «ξέχασαν» να ενταχθούν – Πώς μπορούν να μειωθούν τα πρόστιμα - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

IRIS: Ξεκινούν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε όσους «ξέχασαν» να ενταχθούν – Πώς μπορούν να μειωθούν τα πρόστιμα

1 Οκτωβρίου 2024 -

Έληξε χθες Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την εγγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών στο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS , με την ΑΑΔΕ να ανάβει ουσιαστικά το πράσινο φως να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι επαγγελματίες δεν έχουν συμμορφωθεί και να τους επιβληθεί πρόστιμο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επίσημη προθεσμία είχε οριστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει σιωπηρή παράταση, χωρίς να προτίθεται να ανακοινώσει νέα.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία επί συνόλου περίπου 715.000 υπόχρεων με επαγγελματικό λογαριασμό, οι περίπου 545.000 επαγγελματίες έχουν εγκαταστήσει το σύστημα, ενώ μόλις το 16% είναι ενεργοί χρήστες. Ετσι, οι έλεγχοι θα εστιάσουν σε περίπου 170.000 επαγγελματίες που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών, και αυτοί οι επαγγελματίες διατρέχουν τον κίνδυνο επιβολής προστίμου ύψους 1.500 ευρώ.

Ωστόσο, το επιβληθέν πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο μισό αν:

• Ο υπόχρεος καταβάλει το πρόστιμο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της σχετικής πράξης, πριν δηλαδή ασκήσει την ενδικοφανή προσφυγή. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται αυτοδίκαιη παραίτηση από οποιοδήποτε δικαίωμα προσβολής της πράξης.
• Ο υπόχρεος καταθέσει αποδεικτικό έγγραφο στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία, αποδεικνύοντας τη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών ή άλλων μέσων πληρωμής, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου.

Η απόφαση για την επιβολή διοικητικού προστίμου μπορεί να αμφισβητηθεί εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησής της. Οι προσφυγές αυτές υποβάλλονται είτε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, εάν οι κυρώσεις εκδόθηκαν από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), είτε ενώπιον του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανάλογα με την τοποθεσία όπου διαπιστώθηκε η παράβαση. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται εντός 30 ημερών από την υποβολή της.

Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα μέσα από το σύστημα IRIS εντός του 2024 ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια και άγγιξαν σε αξία τα 3,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα.

Τι περιλαμβάνουν οι διαδικασίες ελέγχου

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες ελέγχου περιλαμβάνουν:

• Οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής μέσω κάρτας και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα. Εξαιρούνται άτομα με αναπηρία όρασης 80% και άνω, καθώς και αυτόματοι πωλητές προϊόντων μέχρι την 31.12.2024.
• Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων είναι η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και οι ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών.
• Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ, εφόσον διαπιστώσουν παραβάσεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων, υποβάλλουν σχετική έκθεση στις αρμόδιες αρχές για την επιβολή προστίμων.
• Οι αρμόδιες αρχές σχηματίζουν κλιμάκια ελέγχου τουλάχιστον δύο υπαλλήλων.
• Οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) εντός ενός μήνα από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.

Με αυτές τις ενέργειες, το υπουργείο Οικονομικών και οι ελεγκτικές αρχές επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συμμόρφωση των ελεύθερων επαγγελματιών με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος άμεσων πληρωμών.

Πώς μπορούν να εγγραφούν οι επαγγελματίες στο σύστημα

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε κάποια τράπεζα ή υπηρεσία, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών 24 ώρες το 2ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Μέσα από το Internet Banking της τράπεζας του, ο επαγγελματίας:

-Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking.
-Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).
-Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments.
-Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QR της επιχείρησης, τον οποίο μπορείτε να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.

Σε κάθε περίπτωση ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Επαγγελματικός Λογαριασμός.

Συνολικά 12 τράπεζες παρέχουν πλέον την υπηρεσία: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τις τράπεζες που προσφέρουν την υπηρεσία IRIS payments για επαγγελματίες μέσω της επίσημης ιστοσελίδα της ΔΙΑΣ Α.Ε., επιλέγοντας την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται στη διαδρομή Υπηρεσίες > Για Επιχειρήσεις > IRIS άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες / ατομικές επιχειρήσεις και να ενημερωθούν σχετικά ανά τράπεζα για τον τρόπο ενεργοποίησης.