Ιράν: Επιθέσεις στο Ισραήλ και χτυπήματα σε χώρες του Κόλπου – «Όσοι έχουν αμερικανική βάση δεν θα γνωρίσουν ειρήνη»
Το Ιράν επιτέθηκε ξανά σε χώρες του Κόλπου, ενώ μετά τις 19:30 το απόγευμα του Σαββάτου ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ.
Επίσης, απειλεί Ευρωπαίους και μη που θα εμπλακούν στον πόλεμο, ότι θα γίνουν «νόμιμοι στόχοι». Παράλληλα, οι Ιρανοί αναφέρουν ότι: «Χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις δεν θα γνωρίσουν ειρήνη».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί προειδοποιεί με ανάρτησή του τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι αν επιδιώξει κλιμάκωση, «είναι ακριβώς αυτό για το οποίο οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις μας είναι προετοιμασμένες εδώ και καιρό».
«Η ευθύνη για οποιαδήποτε κλιμάκωση στην άσκηση αυτοάμυνας του Ιράν θα βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση των ΗΠΑ», προσθέτει.
Η δήλωση έρχεται μετά την αναφορά του προέδρου του Ιράν νωρίτερα ότι η Τεχεράνη δεν θα στοχοποιήσει τις γειτονικές χώρες του Κόλπου, «εκτός αν δεχθεί πρώτη επίθεση».
Ο Αραγτσί συνέχισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η «διάθεση του Ιράν για αποκλιμάκωση», υπό την προϋπόθεση ότι το έδαφος των γειτονικών του χωρών δεν θα χρησιμοποιηθεί για επίθεση κατά του Ιράν, «σχεδόν αμέσως εξουδετερώθηκε» από την «παρερμηνεία» του Τραμπ σχετικά με τις δυνατότητες και τις προθέσεις του Ιράν.
Νωρίτερα, ο Τραμπ φάνηκε να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου ως «παράδοση» προς τους γείτονές του και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράν «πολύ σκληρά».
Το Ιράν είναι εχθρός μας και δεν είμαστε εύκολη λεία, λέει ο πρόεδρος των Εμιράτων
Η ιρανική Συνέλευση θα συνεδριάσει για την επιλογή νέου ανώτατου ηγέτη.
Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις στο Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τον Λίβανο, ισχυριζόμενος ότι χτυπά στόχους της Χεζμπολάχ, ενώ το υπουργείο Υγείας της χώρας αναφέρει ότι από τη Δευτέρα 2 Μαρτίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 330 άνθρωποι.
Εν τω μεταξύ, ολόκληρα τα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, απειλήθηκαν και πάλι σήμερα από τον ισραηλινό στρατό.
Τα τελευταία λεπτά, το Al Jazeera αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Jennata Heights στην κοιλάδα Bekaa του ανατολικού Λιβάνου, καθώς και στις πόλεις Doueir, Ansar και Jebchit στο νότιο Λίβανο.
Οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναφέρουν ζημιές στον πύργο του Ντουμπάι
Το γραφείο επικοινωνίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Ντουμπάι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θραύσματα από την αναχαίτιση πυραύλων από το Ιράν προκάλεσαν μικρές ζημιές στην πρόσοψη ενός πύργου στη Μαρίνα του Ντουμπάι, μια περιοχή με πολλούς πολυτελείς ουρανοξύστες. Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες.
Σειρήνες ήχησαν αρκετές φορές σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Αραβικών εμιράτων το Σάββατο.
Τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1 Lancer προσγειώθηκαν στη βάση Fairford της RAF στο Γκλόστερσιρ ενισχύοντας τις προετοιμασίες των ΗΠΑ για αυτό που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε ως «το μεγάλο χτύπημα» κατά του Ιράν.
Τα αεροσκάφη αυτά, ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ισχυρών συμβατικών βομβαρδιστικών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Τα βομβαρδιστικά έφθασαν στη Βρετανία μετά το πράσινο φως που άναψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κιρ Στάρμερ, για «αμυντικές αμερικανικές επιχειρήσεις» εναντίον ιρανικών βάσεων πυραύλων από βρετανικά αεροδρόμια.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει «έκρηξη» αεροπορικών επιθέσεων, με τη βάση της RAF Fairford να αναμένεται να φιλοξενήσει έναν αυξανόμενο στόλο αμερικανικών βομβαρδιστικών τις επόμενες μέρες.
Η Τουρκία στέλνει τέσσερα μαχητικά F-16 στο ψευδοκράτος – Για «απάντηση στην Ελλάδα» μιλούν τουρκικά ΜΜΕ
Η Άγκυρα κλιμακώνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο, καθώς τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να αποστείλει τέσσερα μαχητικά F-16 στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aydınlık, που ακολουθεί άλλα από τις Yeni Akıt και Hürriyet, η Άγκυρα έχει λάβει απόφαση για μεταστάθμευση τεσσάρων F-16 στην κατεχόμενη Κύπρο, ως απάντηση στις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στις περιφερειακές απειλές.
Τα μαχητικά φέρεται να προγραμματίζεται να σταθμεύσουν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ενισχύοντας την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει «σενάρια κλιμακωτής ενίσχυσης» της άμυνας του ψευδοκράτους, με την αποστολή των F-16 να αποτελεί βασικό σκέλος αυτής της σχεδίασης.
Ekriti.gr



