Ηράκλειο: Τα σενάρια για τις εκτεταμένες ρηγματώσεις στις Βούτες – Σήμερα οι αποφάσεις
Στο κόκκινο έχει φτάσει η ανησυχία των κατοίκων στις Βούτες Ηρακλείου, λόγω των μεγάλων ρηγματώσεων που εμφανίστηκαν ξαφνικά πριν μερικές μέρες στο χωριό και έκτοτε πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν.
Οι ρηγματώσεις έχουν εμφανιστεί σε δρόμους, σε σπίτια, στην εκκλησία του χωριού και άλλες υποδομές, με τους κατοίκους να αναφέρουν ότι τα ρήγματα αυξάνονται, ενώ ο δήμος Ηρακλείου ζητά να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για το λόγο αυτό από χθες το απόγευμα στον οικισμό βρέθηκε ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, προκειμένου να διαπιστώσει τα αίτια του φαινομένου και να προβεί σε εκτίμηση του κινδύνου. Ο κ. Λέκκας, έκανε χθες μια πρώτη αυτοψία στα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί οι ρωγμές επισημαίνοντας ότι «το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί».
Μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως «είναι ένα φαινόμενο που έχουμε πολλές φορές στον ελληνικό χώρο. Είναι ένα φαινόμενο μοναδικό, γιατί έχουμε δύο ρωγμές ουσιαστικά μήκους 150 μ. περίπου. Αυτές οι ρωγμές έχουν διαρρήξει το έδαφος, τεχνικά έργα, δημόσιους χώρους και είναι διαρρήξεις που ουσιαστικά οφείλονται σε κάποια μορφή κατολισθητικού φαινομένου».
Σήμερα θα αποφασιστεί αν κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Βούτες: Τα σενάρια για το πού οφείλονται οι ρηγματώσεις
Ο κ. Λέκκας μαζί με κλιμάκιο του δήμου θα βρεθούν ξανά σήμερα Δευτέρα (28/04), στην περιοχή προκειμένου σημείωσε να γίνει αποτίμηση του φαινομένου, και να καθοριστεί ποια σπίτια θα κριθούν μη κατοικήσιμα ενώ θα κριθεί και αν κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως έχει ζητήσει ο δήμος.
Σχετικά με το που οφείλονται οι ρηγματώσεις υπάρχει το σενάριο ότι μπορεί να προκλήθηκαν από διαρροή νερού. Άλλο σενάριο είναι να έχει σημειωθεί καθίζηση στο βουνό. Σύμφωνα πάντως με μηχανικό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, πρόκειται για διαφορική καθίζηση. Στις διαφορικές καθιζήσεις το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνήθως πολλές και μεγάλες ρωγμές με διαφορετική συνήθως κλίση και κατεύθυνση.
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης πάντως με ανάρτησή του σημειώνει πως «στο Γεωδυναμικό εδώ και 3 χρόνια κάναμε μια λεπτομερή σεισμολογική/Γεωφυσική/μελέτη του Ηρακλείου» και βρέθηκαν «πολλά ΜΗ ΕΝΕΡΓΑ ρήγματα τα οποία μελετήσαμε με ηλεκτρικές, σεισμικές, δορυφόρους και Georadar μεθόδους».
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «απαιτείται περαιτέρω λεπτομερέστερη αποτύπωση της ασυνέχειας μέχρι να υιοθετήσουμε το απλοϊκό σενάριο της καθίζησης».
Σύμφωνα με τον ίδιο «μάλλον έχουμε ασεισμική κατακόρυφη μετατόπιση του πιθανού ρήγμαστος το οποίο όμως είναι μικρό με μηδαμινό σεισμικό δυναμικό». Σημειώνει δε πως το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και μπορεί να επεκταθεί.
Πηγή in.gr