Ηράκλειο: Έργα για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Νερό, νερό , νερό. Αυτό τονίστηκε στη σύσκεψη που έγινε για τον αγροτικό τομέα στο Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα. Μία σύσκεψη που απόντες όπως είχε γίνει και στις ανάλογες συναντήσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο, τους αγρότες και κτηνοτρόφους που γύρισαν την πλάτη στον υπουργό.
Στη σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο ήταν μόνο εκπρόσωποι αλιέων και κάποιοι εκπρόσωποι ΤΟΕΒ από τη ΜΕσαρά. Πάντως κοινό ζητούμενο από τους δημάρχους, τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες ήταν η ανάγκη έργων για να υπάρξει επάρκεια νερού για την άρδευση.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι “τα έργα που θα γίνουν στην Κρήτη, ξεπερνούν το μισό δις”. “Το βασικό όμως” όπως είπε, “είναι το νερό. Γιατί μόνον με επάρκεια νερού θα μείνει ο κόσμος εδώ. Δεν μπορούμε να έχουμε τον κατάλληλο ενεργειακό χώρο. Έχουμε έτοιμα έργα, αλλά …” συνέχισε. “Πρόγραμμα για τα αντιπλημμυρικά έργα, θα μπορούσαν να είναι και αρδευτικά”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και όλοι οι δήμαρχοι που τοποθετήθηκαν που ζήτησαν έργα για να μπορέσουν να βοήθησουν τους αγρότες με νερό άρδευσης.
Ο δήμαρχος Βιάνου ζήτησε να κατασκευαστεί το φράγμα Αμυρών, ο Δήμαρχος Μινώα Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε πως παρά το ότι ο δήμος του κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης δεν έγινε τίποτα. Ο Δήμαρχος Φιαστού Γρηγόρης Νικολιδάκης ζήτησε να υπάρξει ένα Ταμείο για θέματα λειψυδρίας ενώ ο Δήμαρχος Γόρτυνας Μιχάλης Κοκολάκης ζήτησε να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για μικρές λιμνοδεξαμενές άμεσα για να βοηθήσουν τους αγρότες να μείνουν στο τόπο τους.
Για τον πρωτογενή τομέα η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει άλλα δεδομένα” είπε από την πλευρά του, και αφού άκουσε προσεκτικά όλα όσα ειπώθηκαν κατά την σύσκεψη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.
“Για πρώτη φορά σχεδιάζονται ολιστικά έργα άρδευσης από την Πολιτεία” συνέχισε ο Υπουργός και πρόσθεσε πως “Το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα”. Σύμφωνα με τον ίδιο “τα χρήματα για έργα αγροτικής οδοποιίας φτάνουν τα 300. εκατ. ευρώ”. “Φιλόδοξο πρόγραμμα” είπε συνεχίζοντας και πρόσθεσε “Μπροστά μας και τα έργα για τα θερμοκήπια αλλά και έργα πολιτικής προστασίας”.
“Είναι μεγάλη ιστορία να κρατήσουμε τον νέο κόσμο στον πρωτογενή τομέα” είπε και πρόσθεσε “Το θέμα είναι πώς θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω”.
“Καταλαβαίνω ότι μετά τον Κρητικό υπουργό υπήρχε η ψυχολογία πως τίποτε δεν θα γίνει για την Κρήτη. Όμως δεν είναι έτσι” συνέχισε ο κ. Τσιάρας.
“Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά ή λύσεις είπε αναφορικά με το ζήτημα της λειψυδρίας” επανέλαβε και συμπλήρωσε “Αυτή την περίοδο όμως για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει ολιστικός σχεδιασμός. Να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας”, σχολίασε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, “τα 7-8 εκ του Αμάλθεια έρχονται στην Κρήτη, διευθετείται και το θέμα με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, έρχονται και τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα”. “Ίσως και να ανεβάσουμε το τελικό κονδύλι” τόνισε ο κ. Τσιάρας.
Στη συνέχεια ο Υπουργός μίλησε εκτενώς για τη ρύθμιση αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια.
“Η Κρήτη είναι η Μέκκα των θερμοκηπίων!” πρόσθεσε.
“Θα κάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ έναν δίκαιο οργανισμό πληρωμών”, είπε μιλώντας για τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, τονίζοντας πως “επιχειρούμε να λύσουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα”.
“Η Κρήτη είναι στην προτεραιότητα μας, στον σχεδιασμό μας και στο όραμα μας” είπε ολοκληρώνοντας ο Υπουργός.