ΗΠΑ: Η καταναλωτική εμπιστοσύνη πέφτει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα – Χαμηλό 45 ετών - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

ΗΠΑ: Η καταναλωτική εμπιστοσύνη πέφτει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα – Χαμηλό 45 ετών

26 Απριλίου 2025 -

Ο στενά παρακολουθούμενος δείκτης κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την οικονομία των ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ μεταξύ των Δημοκρατικών με το συνολικό καταναλωτικό κλίμα να υποχωρεί στο 52,2 τον Απρίλιο, από 57 τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 6,5% το επόμενο έτος, η υψηλότερη μέτρηση από το 1981, οι ανησυχίες για τις υψηλότερες τιμές και την ασθενέστερη αγορά εργασίας υποδηλώνουν φόβους για στασιμοπληθωρισμό (stagflation) σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Τα αμερικανικά νοικοκυριά έκλεισαν τον Απρίλιο αισθανόμενα πολύ χειρότερα για την οικονομία από ό,τι τον Μάρτιο, σύμφωνα με ένα στενά παρακολουθούμενο μέτρο του καταναλωτικού κλίματος από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο τελικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος για τον Απρίλιο ήταν 52,2, από 57 τον Μάρτιο.

Η μέτρηση ήταν ελαφρά βελτιωμένη σε σχέση με την προκαταρκτική (ενδιάμεση) μέτρηση του 50,8 νωρίτερα μέσα στο μήνα. Ένας ξεχωριστός δείκτης που μετρά τις προσδοκίες των καταναλωτών για το μέλλον μειώθηκε κατά 32% από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτή ήταν η πιο απότομη ποσοστιαία μείωση τριών μηνών από την ύφεση του 1990.

Παρότι δεν έχει περαστεί η μέτρηση του Απριλίου, πρόκειται για την 3 χειρότερη επίδοση των τελευταίων 45 ετών.

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ δείχνουν την αβεβαιότητά τους για το μέλλον τους

«Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται κινδύνους σε πολλαπλές πτυχές της οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από την εμπορική πολιτική και του ενδεχόμενου μιας αναζωπύρωσης του πληθωρισμού που διαφαίνεται μπροστά μας», δήλωσε η Τζοάν Χσου, διευθύντρια της έρευνας.

«Οι προσδοκίες για την αγορά εργασίας παρέμειναν δυσοίωνες», πρόσθεσε η ίδια. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση των τιμών κατά 6,5% το επόμενο έτος, από τις προσδοκίες του Μαρτίου για αύξηση 5%. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από το 1981, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν επίσης σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Μάλιστα πλησιάζει το χαμηλό δεκαετίας που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2022 (50,2%). O δείκτης έπεσε

Οι καταναλωτές «είδαν» πριν τις αγορές τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού

Οι ανησυχίες για τις υψηλότερες τιμές σε συνδυασμό με μια ασθενέστερη αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι «οι καταναλωτές αντανακλούν -πριν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές- τους φόβους του στασιμοπληθωρισμού», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG Νταϊάν Σουόνκ.

«Η Fed πρέπει να είναι νευρική για τις προσδοκίες πληθωρισμού που φαίνονται υψηλότερες», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν μεγάλη προσοχή στο πού περιμένουν οι άνθρωποι να πάνε οι τιμές, επειδή κατά κάποιο τρόπο αυτές οι προσδοκίες μπορεί να είναι αυτοεκπληρούμενες.

Τα στοιχεία ακολουθούν άλλες έρευνες και ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αισθάνονται ταραγμένοι από τις σταδιακές κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς, καθώς και από άλλα ανατρεπτικά μέτρα, όπως οι μαζικές απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων.

Η χαμηλότερη μέτρηση από το 1980 για τους Δημοκρατικούς

Ακόμα, το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για την οικονομία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το αν το πολιτικό κόμμα που προτιμούν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Το καταναλωτικό αίσθημα μεταξύ των Δημοκρατικών ήταν 34,4, η χαμηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί ποτέ. Το αίσθημα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων αυξήθηκε στο 90,2, το υψηλότερο από το τέλος της τελευταίας προεδρικής θητείας του Τραμπ.

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Μάρτιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση των τελευταίων δύο και πλέον ετών, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών.

Οι Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν το αφήγημα Τραμπ

Ο Μαρκ Χόλτζ, μηχανικός εταιρείας γεωτρήσεων που ψήφισε τον Τραμπ, δήλωσε ότι είναι «απολύτως ευχαριστημένος με την οικονομία», επειδή αναμένει ότι οι δασμοί θα βελτιώσουν την οικονομία μακροπρόθεσμα, παρά τον όποιο βραχυπρόθεσμο πόνο.

Πρόσφατα αποφάσισε να εγκαταστήσει μαρμάρινους πάγκους στο σπίτι του στην Ουάσινγκτον, μια ανακαίνιση ύψους 10.000 δολαρίων.

«Με αυτές τις θέσεις εργασίας που θα ήταν στο εξωτερικό να επιστρέφουν εδώ λόγω των δασμών και να τις φέρνουν πίσω σε αυτή τη χώρα, θα είναι σπουδαίο για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο 53χρονος.

Η Μέγκαν Στίβενς, βοηθός ιατρού στην Τάλσα της Οκλαχόμα, δήλωσε ότι αισθάνεται επίσης καλά για την οικονομία και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη πτώση των τιμών της βενζίνης.

«Αισθάνομαι αισιόδοξη γι’ αυτό ακριβώς λόγω του ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο», δήλωσε η Στίβενς, επίσης υποστηρικτής του Τραμπ. Οι πρόσφατες διακυμάνσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν αποτέλεσαν αιτία ανησυχίας», είπε.

«Η αγορά πάντοτε ανεβοκατεβαίνει και κατεβαίνει και κάνει κύκλους και δεν είμαι κάποια που βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, οπότε δεν ανησυχώ πολύ», δήλωσε η 38χρονη, η οποία περιμένει σύντομα το τέταρτο μωρό της.

Πηγή in.gr