Ιός Δυτικού Νείλου: Εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες θάνατοι φέτος στην Ελλάδα
Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την πρώτη εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα το 2010, η ασθένεια είναι πλέον ενδημική στη χώρα και αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, μαζί με άλλες αναδυόμενες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.
Τρεις θάνατοι και 16 νέα κρούσματα (12 εγχώρια και 4 εισαγόμενα) καταγράφηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία ανεβάζει τον απολογισμό από τις αρχές του χρόνου σε 30 θανάτους και 192 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Δεδομένου όμως ότι το 80% των ανθρώπων που προσβάλλονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος και εξάνθημα είναι τα κύρια συμπτώματα, όμως σε λιγότερο από το 1% των ασθενών η ίωση μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία παράλυση.
Ο ιός πήρε το όνομά του από την επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα όπου απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1937
Περίπου 1 στους 10 ασθενείς που εκδηλώνει συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα τελικά χάνει τη ζωή του, ενώ για τους υπόλοιπους η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.
Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Όλοι οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους φέτος ήταν άνω των 60 ετών.
«Πραγματικά ένιωσα σαν να με χτύπησε φορτηγό. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω αρρωστήσει ποτέ στη ζωή μου τόσο πολύ. Είναι μακράν η χειρότερη ασθένεια που έχω περάσει» είχε δηλώσει τον Αύγουστο ο επιδημιολόγος δρ Άντονι Φάουτσι, συντονιστής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στις ΗΠΑ, μετά την περιπέτειά του με τον ιό.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου, συγγενικός με τους ιούς του δάγκειου και του κίτρινου πυρετού, πήρε το όνομά του από την επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα όπου απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1937.
Μεταδίδεται κυρίως από κουνούπια του γένους Culex που ζουν και στην Ελλάδα. Τα έντομα προσβάλλονται όταν τσιμπούν μολυσμένα άγρια πτηνά.
Από το 2010 που πρωτοεμφανίστηκε, τα έτη 2015 και 2016 ήταν τα μόνα κατά τα οποία δεν καταγράφηκαν καθόλου κρούσματα.
Από την φετινή άνοιξη παρατηρείται έξαρση, και όπως φαίνεται το 2024 θα είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά μετά το 2018, όταν είχαν καταγραφεί 317 κρούσματα και 51 θάνατοι.
Οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Κρούσματα καταγράφηκαν φέτος στις περιφερειακές ενότητες
- Λάρισας
- Καρδίτσας
- Τρικάλων
- Λευκάδας
- Θεσπρωτίας
- Πρέβεζας
- Χαλκιδικής
- Πέλλας
- Πιερίας
- Σερρών
- Κιλκίς
- Ημαθίας
- Ροδόπης
- Δράμας
- Έβρου
- Ξάνθης
- Καβάλας
- Θάσου
- Αχαΐας
- Αιτωλοακαρνανίας
- Ηλείας
- Αργολίδας
- Αρκαδίας
- Νοτίου Τομέα Αθηνών
- Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- Ανατολικής Αττικής
- Φθιώτιδας
- Βοιωτίας
- Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.
Πηγή in.gr