Η Τοπική Επιτροπή Διαχείρισης Αστερουσίων (ΤΕΔΑ) στον Διεθνή Υπουργικό Διάλογο της UNESCO
Συμμετοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας Αστερουσίων στον Διεθνή Υπουργικό Διάλογο της UNESCO για την Επιστημονική Διπλωματία στο Παρίσι…
Το Απόθεμα Βιόσφαιρας Αστερουσίων συμμετείχε στον Διεθνή Υπουργικό Διάλογο της UNESCO για την Επιστημονική Διπλωματία που πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Μαρτίου 2025 στο Παρίσι, με την Πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων, κα Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη και τη Δρ Αικατερίνη Μανταδάκη, Επιστημονική Συνεργάτη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και Συντονίστρια της Επιτροπής Νέων Αστερουσίων. Το συνέδριο ανέδειξε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων.
Ο διάλογος επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ επιστήμης και πολιτικής, καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου επικοινωνίας για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η βιώσιμη ανάπτυξη και η τεχνητή νοημοσύνη. Καταδείχθηκε ότι η σύνδεση επιστήμης και πολιτικής δεν είναι φιλοσοφική συζήτηση, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για τη διαμόρφωση βιώσιμων διεθνών σχέσεων και την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων της εποχής μας εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών διαταραχών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε τη σημασία της σύνδεσης επιστημονικής έρευνας και πολιτικής χάραξης, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση της διαφάνειας, της ανταλλαγής δεδομένων και της ισότιμης πρόσβασης σε επιστημονικούς πόρους. Στη θεματολογία του διαλόγου επίσης κυριάρχησε η ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικών που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση της επιστημονικής γνώσης στη λήψη αποφάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της επιστημονικής διπλωματίας στην Αφρική, αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας περιφερειακών κόμβων επιστημονικής συνεργασίας.
Παρουσιάστηκαν επιτυχημένα μοντέλα συνεργασίας, όπως το σχέδιο Guaraní για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Νότια Αμερική, το οποίο βασίζεται σε επιστημονική συνεννόηση και σύμπραξη τεσσάρων χωρών, καθώς και η πρωτοβουλία FRIEND/Nile, που προωθεί τη διασυνοριακή συνεργασία στις χώρες της λεκάνης του Νείλου.
Στη δεύτερη ημέρα του Υπουργικού διαλόγου, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό δράσεων για την ενίσχυση του υποβάθρου διεθνούς συνεργασίας, με κορύφωση την κοινή υπουργική δήλωση μεταξύ 51 χωρών που θα παράσχει ένα ανανεωμένο πλαίσιο και κατεύθυνση για μελλοντικές από κοινού προσπάθειες. Oι Υπουργοί κάλεσαν την UNESCO, σε συνεργασία με τα σχετικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών, ακαδημαϊκούς, επιστημονικούς, διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην εξέλιξη τοπικών, εθνικών, περιφερειακών και διεθνών πρακτικών επιστημονικής διπλωματίας που ενισχύουν τη συνοχή μεταξύ των πολιτικών επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας και των στόχων της εξωτερικής πολιτικής, διασφαλίζοντας ότι προωθούν συνεργατικές λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ παράλληλα σέβονται την ποικιλομορφία των εθνικών πλαισίων.
Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την UNESCO στην αξιοποίηση της επιστημονικής διπλωματίας και συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος όπου η επιστήμη θα λειτουργεί ως γέφυρα για τον διάλογο και τη συλλογική παγκόσμια δράση.
Η κα Θεανώ Βρέντζου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με κορυφαίους εμπειρογνώμονες, όπως η ΔρLidiaBrito (Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για τις Φυσικές Επιστήμες UNESCO), η ΔρPeggyOti-Boateng (Εκτελεστική Διευθύντρια της Αφρικανικής Ακαδημίας Επιστημών, τέως Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ανάπτυξης Ικανοτήτων της UNESCO), ΔρYazidhiBamutaze(Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας, Γεωπληροφορικής και Κλιματικών Επιστημών, ΠανεπιστήμιοMakerere) και ο Δρ Αλέξανδρος Μακαριγάκης (Περιφερειακός Υδρολόγος Ανατολικής Αφρικής UNESCO, Ναϊρόμπι), ενισχύοντας τις διασυνδέσεις για μελλοντικές συνεργασίες.
Η συμμετοχή του Αποθέματος σε αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία επιβεβαιώνει τη δέσμευση για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω της επιστήμης και της διεθνούς συνεργασίας.
Πέραν των εργασιών του επίσημου διαλόγου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας και διαβούλευσης στρατηγικής σημασίας με τον Δρ SamuelPartey, Επικεφαλής της Μονάδας και Περιφερειακό Σύμβουλο για την Επιστήμη στο Γραφείο της UNESCO για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη (Βενετία) όπου διερευνήθηκαν περαιτέρω πολυδιάστατες, από κοινού συνεργασίες και προοπτικές για τον σχεδιασμό της επερχόμενης διοργάνωσης του «Υβριδικού Πανεπιστημίου των Αστερουσίων» για το τρέχον έτος.