Η απλή μέτρηση που προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Η απλή μέτρηση που προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

21 Μαΐου 2025 -


Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας έχει φανεί ότι αυξάνεται όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ο ΔΜΣ είναι το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια του ύψους στο τετράγωνο σε μέτρα). Ωστόσο πλήθος στοιχείων δείχνουν πλέον ότι ο ΔΜΣ έχει περιορισμούς ως δείκτης της παχυσαρκίας και των όσων αυτή συνεπάγεται για την υγεία. Τώρα μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία η οποία μόλις παρουσιάστηκε στο συνέδριο Heart Failure 2025 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) στο Βελιγράδι (το συνέδριο έλαβε χώρα από τις 17 ως τις 20 Μαΐου) δείχνει ότι μια άλλη πολύ απλή μέτρηση που αφορά την αναλογία της περιμέτρου της μέσης προς το ύψος προβλέπει πολύ καλύτερα τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι περιορισμοί του ΔΜΣ

Οπως ανέφερε στο συνέδριο η δρ Αμρα Γιούτζιτς από το Πανεπιστήμιο  Λουντ «ο ΔΜΣ αποτελεί τον πιο κοινό δείκτη της παχυσαρκίας, ωστόσο επηρεάζεται από παράγοντες όπως το φύλο και η εθνικότητα ενώ δεν λαμβάνει υπόψη την κατανομή του σωματικού λίπους. Ο λόγος της περιμέτρου της μέσης προς το ύψος αποτελεί καλύτερο δείκτη μέτρησης του σπλαχνικού λίπους, της επιβλαβούς δηλαδή εναπόθεσης λίπους γύρω από τα σπλαχνικά όργανα. Επιπροσθέτως ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων με υψηλό ΔΜΣ που έχουν παραδόξως καλή έκβαση σε ό,τι αφορά την καρδιακή ανεπάρκεια, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν ο δείκτης πρόβλεψης είναι η αναλογία περιμέτρου μέσης και ύψους. Διεξαγάγαμε αυτή την ανάλυση προκειμένου να διερευνήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ της αναλογίας περιμέτρου μέσης και ύψους με την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας».

Η περίμετρος της μέση δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος

Η περίμετρος της μέση δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος

Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν 1.792 συμμετέχοντες της μελέτης Malmö Preventive Project. Οι εθελοντές ήταν ηλικίας 45 ως 73 ετών (μέση ηλικία τα 67 έτη, το 29% ήταν γυναίκες) στην αρχή της μελέτης και επελέγησαν έτσι ώστε περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών να έχει φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου του αίματος, το ένα τρίτο να εμφανίζει προδιαβήτη και το ένα τρίτο να έχει διαγνωσμένο διαβήτη.

Ολοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν συνολικά επί σχεδόν 13 έτη σχετικά με την πιθανή εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Η μέση αναλογία περιμέτρου μέσης προς ύψος στους εθελοντές ήταν 0,57 ενώ κατά την περίοδο παρακολούθησης των περίπου 13 ετών (12,6 ετών για την ακρίβεια) παρουσιάστηκαν 132 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας.

Ποια αναλογία μεταφραζόταν σε υψηλότερο κίνδυνο

Οπως προέκυψε από την ανάλυση η μεγαλύτερη αναλογία περιμέτρου μέσης- ύψους (μέση αναλογία 0,65) συνδεόταν με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η ιδανική αναλογία για προστασία της καρδιάς

Οπως εξήγησε ο δρ Τζον Μόλβιν από το Πανεπιστήμιο Λουντ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μάλμε, εκ των συγγραφέων της μελέτης «η μέση αναλογία περιμέτρου μέσης-ύψους στην ανάλυσή μας ήταν σημαντικά υψηλότερη από 0,5 – το κατώφλι πάνω από το οποίο αυξάνεται ο καρδιομεταβολικός κίνδυνος. Το ιδανικό είναι να έχει κάποιος περίμετρο μέσης λιγότερο από μισή σε σύγκριση με το ύψος του».

Δείκτης εντοπισμού των ασθενών που θα ωφεληθούν από τα φάρμακα ενάντια στην παχυσαρκία

Ο ερευνητής κατέληξε σημειώνοντας ότι «ανακαλύψαμε από την ανάλυσή μας ότι η αναλογία περιμέτρου μέσης-ύψους αποτελεί σημαντικό δείκτη πρόβλεψης της καρδιακής ανεπάρκειας και τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι αποτελεί καλύτερο δείκτη από τον ΔΜΣ για τον εντοπισμό των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια οι οποίοι μπορούν να ωφεληθούν από τις θεραπείες ενάντια στην παχυσαρκία. Επόμενο βήμα είναι το να εξετάσουμε αν η αναλογία περιμέτρου μέσης-ύψους μπορεί να προβλέψει και άλλες καρδιομεταβολικές διαταραχές σε μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών».



Πηγή in.gr