Γέφυρα στο Γεροπόταμο θέλει να κατασκευάσει ο Δήμος Φαιστού – Έτοιμη η μελέτη με κόστος έργου 1,5 εκατ ευρώ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Γέφυρα στο Γεροπόταμο θέλει να κατασκευάσει ο Δήμος Φαιστού – Έτοιμη η μελέτη με κόστος έργου 1,5 εκατ ευρώ

27 Δεκεμβρίου 2024 -

Πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει αιτία για να χάσουν τη ζωή τους 4 άτομα όταν παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου. Σήμερα εξακολουθεί να είναι ίσως μία από τις πλέον επικίνδυνες Ιρλανδικές διαβάσεις σε ολόκληρο το νομό Ηρακλείου και ο Δήμος Φαιστού σε κάθε κακοκαιρία φροντίζει να την κλείνει.

Σήμερα ο Δήμος Φαιστού έχει καταφέρει να ολοκληρώσει μία μελέτη για την κατασκευή μίας γέφυρας στο σημείο της τραγωδίας που θα άρει την επικινδυνότητα και θα δώσει τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκεπτες να περνάνε με ασφάλεια ακόμα και με κακοκαιρία από το σημείο.

Η μελέτη έγινε με τα κονδύλια που είχε λάβει ο Δήμος Φασιτού για να επουλώσει πληγές από την κακοκαιρία εκείνης της χρονιάς. Ο Δήμος κατάφερε να ολοκληρώσει τη μελέτη και πλέον αναζητά χρηματοδότηση για να μπορέσει να κατασκευάσει το σημαντικό αυτό έργο.

Τα χαρακτηριστικά της γέφυρας σύμφωνα με τη μελέτη

Ελεύθερο ύψος γέφυρας: 6,30 μέτρα (από τον πυθμένα ως τη κατώτατη στάθμη της δοκού της γέφυρας)

Μήκος γέφυρας: 37 μέτρα

Μέγιστο πλάτος γέφυρας 12,70 μ., με πεζόδρομους αριστερά και δεξιά της γέφυρας.

Η γέφυρα θα στηρίζεται σε δύο ακρόβαθρα τα οποία θα θεμελιωθούν το κάθε ένα σε 10 πασσάλους (πασσαλοθεμελίωση). Το ύψος κάθε πασσάλου θα είναι 13 μέτρα.

Επίσης, τα τοιχία αντιστήριξης προστατεύουν από την κατολίσθηση των πρανών, δηλαδή για να μην υποχωρήσουν τα πρανή προς το ποτάμι ενώ παράλληλα προστατεύουν και τα ακρόβαθρα (τη θεμελίωση της γέφυρας). Το σκυρόδεμα μέσα στο ποτάμι, είναι ουσιαστικά ένα οπλισμένο δάπεδο, για να προστατεύει κυρίως  τα θεμέλια και να βοηθάει να γίνεται ανεμπόδιστα η ροή του νερού.

Μάλιστα στη μελέτη γίνεται ειδική αναφορά στο ενδεχόμενο πλημμυρικού φαινομένου και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προβλέψεις ώστε να μπορεί η γέφυρα να αντέξει οποιοδήποτε όγκο νερού χωρίς να υπάρξουν προβλήματα.

Παράλληλα όμως στη μελέτη έχουν γίνει όλες οι προβλέψεις για τα όμβρια νερά και το πως θα κατευθήνονται προς το ποτάμι χωρίς να υπάρξουν προβλήματα στις παρακείμενες ιδιοκτησίες από την κατασκευή του έργου.

Συγκεκριμένα στη μελέτη αναφέρεται:

«Τα υλικά της εξυγιαντικής στρώσης θα διαστρώνονται σε στρώσεις παράλληλες, διαδοχικές και επίπεδες. Κάθε στρώση θα πρέπει να διαστρώνεται με μέγιστο πάχος 25cm και θα συμπυκνώνεται μέχρις ότου να μην εκδηλώνονται σημαντικές πρόσθετες καθιζήσεις, ενώ η απαιτούμενη συμπύκνωση κάθε στρώσης θα πρέπει να επιτυγχάνεται πριν τη τοποθέτηση της επόμενης στρώσης. Η επιτόπου πυκνότητα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση προς το 95% της μέγισης ξηρής πυκνότητας που επιτυγχάνεται κατά την τροποποιημένη δοκιμή συμπύκνωσης Proctor. Δεν θα διαστρώνεται καμία στρώση αν δεν έχει επαληθευτεί ότι η υποκείμενη στρώση συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις συμπύκνωσης και επιπεδότητας. Όταν υπάρχει υπόνοια βροχής, θα προωθείται άμεσα η συμπύκνωση των διαστρωμένων υλικών, ώστε να «σφραγισθεί» η εκτεθειμένη στη βροχή στρώση, διαμορφώνοντας και κατάλληλη κλίση της στρώσης για την απορροή των νερών. Με τη λήξη των εργασιών της ημέρας, θα φροντίζει ο Ανάδοχος του έργου να έχει τοποθετηθεί, διαστρωθεί και συμπυκνωθεί η τελευταία στρώση και να υπάρχουν κατάλληλες κλίσεις ώστε να εξασφαλίζεται απορροή των ομβρίων, σε περίπτωση βροχής κατά τις μη εργάσιμες ώρες».

Πλέον με τη μελέτη ολοκληρωμένη ο Δήμος Φαστού αναζητά το πως θα καταφέρει να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή της. Ένα έργο πνοής για την περιοχή, ένα έργο που θα βοηθήσει σημαντικά την κυκλοφορία αλλά κυρίως θα εξαλείψει τους κινδύνους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με το Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη που μίλησε στον Αντίλαλο της Μεσαράς το κόστος δεν είναι απαγορευτικό καθώς το κόστος κατασκευής υπολογίζεται περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ, χρήματα που μπορούν να βρεθούν είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ήδη μάλιστα ο Δήμαρχος έχει κάνει μία πρώτη επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον έχει ενημερώσει για τη μελέτη που έχει ολοκληρωθεί ενώ αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου έχει σκοπό να μεταβεί στο Υπουργείο Υποδομών για συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

 

Γρηγόρης Νικολιδάκης

Δήμαρχος Φαιστού

Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη και πλέον αναζητούμε χρηματοδότηση. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για εμάς και για ολόκληρη την περιοχή. Ένα έργο που θα βοηθήσει τους κατοίκους ειδικά τους χειμερινούς μήνες να διέρχονται από το σημείο με ασφάλεια χωρίς άγχος. Σήμερα με την πρώτη βροχή το σημείο κλείνει και είναι πολλοί οι κάτοικοι που κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να μεταβούν στα σπίτια ή στις περιουσίες τους. Το κόστος για την κατασκευή της γέφυρας δεν είναι απαγορευτικό. Θεωρώ πως μπορεί να βρεθεί το ποσό του1,5 εκατ ευρώ και μέσα στο 2025 να έχουμε δημοπράτηση.