«Γέφυρα γνώσης και ανάπτυξης: Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία»
της Εύας Νιργιανάκη…
Η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί έναν από τους βασικούς φορείς στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας στο νησί, ενισχύοντας διαχρονικά τη συνεργασία των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.
Με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή της χρηματοδότησης έξι έργων Ερευνητικών Υποδομών ύψους 12,2 εκατομμυρίων ευρώ, που εντάσσονται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2021-2027, ο Αντιπεριφερειάρχης Διασύνδεσης με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, κ. Ματαλλιωτάκης Γιώργος, αναφέρεται στη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και τον ρόλο της Περιφέρειας στην ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, αναλύει τη στρατηγική που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης για τη διασύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την τοπική οικονομία, τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται για το νησί μέσα από τη στήριξη της έρευνας, καθώς και τη δυναμική συμβολή των ερευνητικών υποδομών σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η υγεία και η τεχνολογία. Παράλληλα, τονίζει την πρόθεση της Περιφέρειας να συνεχίσει τη διεκδίκηση νέων πόρων, τόσο από ευρωπαϊκά όσο και από εθνικά προγράμματα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Πώς συμβάλει ο ρόλος της Περιφέρειας Κρήτης στη διασύνδεση των ερευνητικών υποδομών με τις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η καινοτομία και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;
Ο ρόλος της Περιφέρειας Κρήτης είναι καταλυτικός στην διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις, διότι είναι ο φορέας ο οποίος κατεξοχήν ενδιαφέρεται για το όφελος που μπορεί να αποφέρει αυτή η συνεργασία στον τόπο μας και στο κοινωνικό σύνολο. Στην Κρήτη έχουμε ιδιαίτερα δυναμικές επιχειρήσεις και παράλληλα φιλοξενούμε ένα σπουδαίο ερευνητικό οικοσύστημα. Ωστόσο η συνάντηση των δύο αυτών μερών δεν είναι δεδομένη, διότι για τους επιχειρηματίες δεν είναι εύκολο να παρακολουθούν στενά τις επιστημονικές εξελίξεις, όπως αντίστοιχα για τους ερευνητές δεν είναι εύκολο να αφήσουν τα εργαστήριά τους και να ασχοληθούν με την προώθηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του. Αυτή την σύνδεση επιδιώκει να διευκολύνει η Περιφέρεια Κρήτης και το κάνει μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η γενναία χρηματοδότηση ερευνητικών υποδομών με 12,2 εκ. ευρώ, που σαφώς βοηθούν το έργο των επιστημόνων και παράλληλα φιλοδοξούμε να ενισχύσουν διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στο νησί μας.
Πώς εκτιμάτε ότι η ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών θα επηρεάσει την τοπική οικονομία και τη διασύνδεση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις της Κρήτης;
Καταρχάς κάθε ενίσχυση της έρευνας αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη στην οικονομική ανάπτυξη, την βελτίωση της παραγωγικότητας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και συνολικά στην κοινωνική ευημερία. Οπουδήποτε στον πλανήτη γίνονται επενδύσεις στην έρευνα, διαπιστώνεται άνοδος σε όλους αυτούς τους δείκτες.
Η Περιφέρεια Κρήτης αξιοποιεί κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των ερευνητικών υποδομών και το κάνει με στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους το νησί μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Για παράδειγμα, η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης, με δεδομένο ότι η αγροδιατροφή είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας μας. Όταν λοιπόν επιλέγουμε να ενισχύσουμε την έρευνα, φροντίζουμε να δίνουμε προσανατολισμό στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη. Έτσι από τα 12,2 εκ. ευρώ που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης την Τρίτη για να διατεθούν στα Ανώτατα Ιδρύματα, ένα μεγάλο μέρος θα αξιοποιηθεί σε ερευνητικές υποδομές, οι οποίες θα μας δείξουν πως να βελτιώσουμε την παραγωγή και την ποιότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων.
Υπάρχουν σχεδιασμοί για περαιτέρω διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα, που θα ενισχύσουν την έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία στο νησί;
Είμαστε ήδη στις πρώτες θέσεις της απορρόφησης πόρων και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διεκδίκησης νέων, ειδικά για τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, είτε μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε ακόμη και με διεκδίκηση σε πολιτικό επίπεδο.
Παράλληλα η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει τα Ανώτατα Ιδρύματα με δικούς της πόρους. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε την δυνατότητα, από τον νόμο, να χρηματοδοτήσουμε άμεσα τις λειτουργικές δαπάνες των Πανεπιστημίων. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια και μόνο η Περιφέρεια Κρήτης έχει συνάψει με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα δεκάδες συμβάσεις, με τις οποίες ουσιαστικά αναθέτει στο επιστημονικό δυναμικό του νησιού μας την υλοποίηση μικρότερων ή μεγαλύτερων έργων. Πρόκειται για μια συστηματική επένδυση και θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι ίσως ο μεγαλύτερος επενδυτής στην επιστημονική γνώση που παράγεται στο νησί μας. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε και παράλληλα θα αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο, από άλλες πηγές, ευρωπαϊκές ή εθνικές.
Ποιος είναι ο ρόλος της Αντιπεριφέρειας Διασύνδεσης με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα στην προώθηση και υποστήριξη τέτοιων ερευνητικών έργων;
Η Αντιπεριφέρεια Διασύνδεσης με τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ιδρύθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο με στόχο να αποτελέσει το επόμενο βήμα της εξαιρετικής συνεργασίας που είχε ήδη αναπτύξει η Περιφέρεια Κρήτης με τα Ανώτατα Ιδρύματα. Γνωρίζουμε δηλαδή πόσο χρήσιμη είναι αυτή η συνεργασία και θέλουμε να την βελτιώσουμε και να την αναπτύξουμε.
Η διασύνδεση εξάλλου που επιδιώκουμε δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες της Περιφέρειας με τα Ανώτατα Ιδρύματα. Αφορά εξίσου τις επιχειρήσεις και συνολικά την οικονομική δραστηριότητα στον τόπο μας. Αφορά επίσης τους δήμους και όλους τους υπόλοιπους φορείς.
Η ενίσχυση των δεσμών με τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα μας αφορά τελικά όλους, διότι τα Ιδρύματα αυτά δεν φιλοξενούνται απλά στην Κρήτη. Είναι ζωτικό κομμάτι του τόπου μας. Στα ιδρύματα αυτά σπουδάζουν οι νέοι μας και εργάζονται οι επιστήμονες του νησιού μας. Πρόκειται πραγματικά για κορυφαία Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, για τα οποία έχουμε κάθε λόγο να υπερηφανευόμαστε. Θέλουμε να τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οφείλουμε παράλληλα να τα υποστηρίζουμε.