Φορολογικές δηλώσεις: Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά – Έρχονται και οι πρώτες επιστροφές φόρου - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Φορολογικές δηλώσεις: Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά – Έρχονται και οι πρώτες επιστροφές φόρου

1 Μαΐου 2024 -

Φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 και όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου έσπευσαν πρώτοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα περυσινά εισοδήματα που κρατούν ακόμη αποστάσεις από την ηλεκτρονική πύλη των φορο-δηλώσεων.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων μόνο το 22,13% των φορολογούμενων που έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα φορολογική δήλωση καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ενώ το 78% είτε έχουν μηδενικό λογαριασμό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά

Η εκκαθάριση των 52.061 φορο-δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί δείχνει τα εξής:

•  Για 11.521 φορολογικές δηλώσεις ή το 22,13% του συνόλου τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 9,512 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ και τον κατά κεφαλήν φόρο να διαμορφώνεται στα 825,64 ευρώ.

•  Το 25,41% των δηλώσεων ή 13.228 τα εκκαθαριστικά προβλέπουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,033 εκατ. ευρώ ή 380,5 ευρώ κατά μέσον όρο ανά φορολογούμενο.

• Για την πλειονότητα των φορολογικών δηλώσεων (52,47%) το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό, δηλαδή δεν προβλέπουν ούτε επιστροφή ούτε καταβολή φόρου.

Επιστροφές φόρου κάθε εβδομάδα

Πιο γρήγορα θα γίνονται φέτος οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου για τους φορολογούμενους που μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου.

Οι συνεπείς φορολογούμενοι χωρίς φορολογικές ασφαλιστικές εισφορές με πιστωτικό εκκαθαριστικό θα βλέπουν μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης το ποσό της επιστροφής στον τραπεζικό τους λογαριασμό ενώ για όσους έχουν φορολογικές οφειλές η ΑΑΔΕ θα προχωράει άμεσα στο συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με τις οφειλές.

Ο πρώτος συμψηφισμός επιστροφών φόρου με οφειλές θα γίνει στις 12 Μαΐου 2024.

Συγκεκριμένα, το νέο καθεστώς που εφαρμόζει με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

  1.  Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  2.  Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
  3.  Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ

Για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων καθιερώνεται η υποχρεωτική δήλωση του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού για κατοίκους Ελλάδος. Συγκεκριμένα:

  •  Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
  •  Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Πηγή: ΟΤ