Focus Bari: Πώς βλέπουν οι νέοι στον χώρο της ναυτιλίας την προοπτική να εργαστούν στο εξωτερικό
Τις φιλοδοξίες των νέων στο χώρο της ναυτιλίας, αλλά και το τι περιμένουν από εκείνους οι ναυτιλιακές εταιρείες, παρουσιάζει έρευνα της Focus Bari, στην οποία οι νέοι δηλώνουν θετικοί σε μία καριέρα στο εξωτερικό.
Στόχος της Focus Bari είναι να αποτυπώσει τις σύγχρονες ανάγκες καριέρας στον ναυτιλιακό κλάδο και, στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με τον οργανισμό Yes Forum, με θέμα «Νέο τοπίο στη ναυτιλία: Προσδοκίες εταιριών και νεανικές φιλοδοξίες» .
Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο 8ο Posidonia Sea Tourism Forum’s Conference & Exhibition, στο Ηράκλειο της Κρήτης, αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με τις στάσεις, αλλά και τις προκλήσεις που καταγράφονται τόσο από την πλευρά των νέων όσο και των ναυτιλιακών εταιρειών.
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των νέων, η ενημέρωση ξεκινά ψηφιακά, αλλά δεν αρκεί. Οι νέοι στρέφονται στα online μέσα και τις ακαδημαϊκές δράσεις για πληροφόρηση, ωστόσο οι επαγγελματικές προοπτικές τους παραμένουν συχνά ασαφείς.
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία συμμετέχει σε σχετικές δράσεις, οι νέοι εκφράζουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια, ζητώντας mentoring, πρακτικές εμπειρίες και πιο στοχευμένη και συνεχή ενημέρωση.
Δυνατότητες με προοπτική, αλλά και ελλείψεις
Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες αναγνωρίζουν σταθερά πλεονεκτήματα στα digital skills και τις ξένες γλώσσες, ενώ επισημαίνουν την έλλειψη επαγγελματισμού και soft skills σε υποψήφιους νέους εργαζόμενους.
Σε κάθε περίπτωση, η γέφυρα ανάμεσα στη νέα γενιά και την αγορά περνά μέσα από ουσιαστικές δράσεις, όπως mentoring, δικτύωση και επαφή με την πραγματικότητα του κλάδου.
Το 48% των νέων θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό
Η έρευνα αποκαλύπτει ενδιαφέροντα ευρήματα για τα «θέλω» και τις ανάγκες των νέων ως προς το χώρο της ναυτιλίας.
Ειδικότερα, το 48% των νέων θέλουν να ζήσουν την εμπειρία μιας καριέρας στο εξωτερικό, ενώ και οι ήδη εργαζόμενοι στη ναυτιλία εμφανίζονται θετικοί.
Από την άλλη πλευρά, ένα σημαντικό ποσοστό (28%) λέει πως αν έβρισκε ευκαιρία στην Ελλάδα, θα παρέμενε στη χώρα μας.
Η ενημέρωσή τους για τη ναυτιλία ξεκινά ψηφιακά, καθώς οι νέοι στρέφονται πρωτίστως στα online μέσα (78%) και τις ακαδημαϊκές δράσεις για πληροφόρηση (71%).
Στην ερώτηση εάν είναι στο χώρο της ναυτιλίας κάποιος από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, το 77% απάντησε αρνητικά, ενώ αναφορικά με την αναζήτηση ευκαιριών, 8 στους 10 δήλωσαν ότι έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία δράση, με τα Career Days να θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά.
Και παρότι αρκετοί δηλώνουν άγνοια, άγχος και ανησυχία, πάνω από 7 στους 10 (75%), όταν ρωτήθηκαν αν νιώθουν ότι μπαίνουν δυναμικά στην αγορά εργασίας και αν είναι έτοιμοι για τις προκλήσεις, απάντησαν πως έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα στην αναζήτηση εργασίας.
Το 57% των νέων αισθάνονται απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επαγγελματικής ζωής, ενώ σε ποσοστό 50% σημείωσαν ότι τους αγχώνει ιδιαίτερα η διαδικασία εύρεσης, το 32% ότι ανησυχούν συχνά πως δεν θα είναι ο/η κατάλληλος/η υποψήφιος/α ή καλά προετοιμασμένος/η για την αγορά εργασίας, ενώ το 28% ότι δεν νιώθει πως γνωρίζει τι αναζητεί πραγματικά η αγορά εργασίας.
Tα «θέλω» και οι ανάγκες των εταιρειών
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις για τους στόχους και τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών. Για παράδειγμα, μία στις δύο εταιρείες εκφράζουν ικανοποίηση από τους νέους που προσλαμβάνουν. Αυτό σημαίνει όμως ότι αντίστοιχη αναλογία εκφράζει δυσαρέσκεια.
Αναφορικά με το επίπεδο των νέων που προσλαμβάνουν οι εταιρείες, το 47% δηλώνει ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό, το 39% το θεωρεί μέτριο, το 10% χαμηλό, ενώ ένα 4% πολύ υψηλό.
Η έρευνα αναφέρει ακόμα ότι 3 στις 10 προσλήψεις, κατά μέσο όρο, αφορούν σε άτομα χωρίς εμπειρία.
Επιπλέον, οι εργοδότες αναγνωρίζουν σταθερά ως κύρια πλεονεκτήματα των νέων υποψηφίων τα digital skills και τις ξένες γλώσσες σε ποσοστό 51%, την επικοινωνία και συνεργασία σε ποσοστό 36%, τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα 31%, την προσαρμοστικότητα σε αλλαγές 26%, την καινοτομία και δημιουργική σκέψη 24%, την αντοχή και απόδοση υπό πίεση 19%, τις δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων και κρίσεων 18% και τη ναυτιλιακή αντίληψη σε ποσοστό 17%.
Πηγή in.gr