Fitch Ratings: Σήμα για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση του αξιόχρεου - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Fitch Ratings: Σήμα για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση του αξιόχρεου

17 Μαΐου 2025 -

 

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings στο πρώτο του ραντεβού με την ελληνική οικονομία φέτος, αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου στο positive (θετικό) από stable (σταθερό), θέτοντας τις βάσεις για μία ακόμα αναβάθμιση στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας κατά την αξιολόγηση του Νοεμβρίου.

Οι άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο είναι μικροί – Στο 4% του συνόλου οι εξαγωγές προς ΗΠΑ

Η Fitch διατηρεί το rating στο ΒΒΒ- .

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η αναθεώρηση του outlook πηγάζει κυρίως από το μεγάλο πλεόνασμα του προϋπολογισμού και την απότομη μείωση του δημοσίου χρέους, και ακολουθούν  το συνετό και αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο, οι περιορισμένοι κίνδυνοι δαπανών, αλλά και η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, η οποία παραμένει αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι καταλύτες της αναβάθμισης

Η Fitch τονίζει ότι το συνολικό πλεόνασμα του 1,3% και το πρωτογενές 4,8% για το 2024, ξεπερνούν τις εκτιμήσεις του οίκου, προβλέποντας παράλληλα ότι το συνολικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2025 και 2026 θα διαμορφωθεί στο 1%.

Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση της κατακόρυφης πτώσης του δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη πτώση χρέους μετά την πανδημία ανάμεσα στις χώρες που αξιολογεί η Fitch. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα υψηλά ταμειακά αποθέματα των 36 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ) επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ωριμάνσεις χρέους, εν προκειμένω λήξεις ομολόγων, την επόμενη τριετία. Ο οίκος προβλέπει ότι η ταχεία μείωση χρέους θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, με το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει σε ένα βασικό σενάριο το 120% ως το 2030.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο συνετό και αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο κινείται η χώρα. Υπογραμμίζει την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σύνεση και τονίζει ότι η τελευταία επίσημη δημοσιονομική πρόβλεψη, δηλαδή η ενημέρωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου του Μαΐου 2025, ευθυγραμμίζεται πλήρως με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Η Fitch εστιάζει στην ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που τρέχει με ρυθμό 2,3% το 2024. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει πάνω από το 2% το 2025 και το 2026, πολλαπλάσια του 0,4% που είναι η πρόβλεψη του οίκου για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η έκθεση επισημαίνει την πραγματική αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και την ενίσχυση της απασχόλησης, την ίδια στιγμή που συνεχίστηκε η άνοδος των επενδύσεων.

ΔΕΘ

Οι επιπτώσεις από τους δασμούς

Εκτιμά επίσης, ότι οι άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο είναι μικροί, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αποτελούν μόνο το 4% των συνολικών εξαγωγών, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, ένα πιο σοβαρό σοκ για τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα.

Οι αμυντικές δαπάνες

Επίσης, η Fitch τονίζει ότι ιστορικά η Ελλάδα ιστορικά είχε υψηλότερες αμυντικές δαπάνες από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, κοντά στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ορισμό του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, υπάρχει μικρότερη πίεση για αύξηση αυτών των δαπανών, περιορίζοντας περαιτέρω τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς κινδύνους.

Το «επίμονο» έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Στον αντίποδα ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (CAD) ήταν 6,4% του ΑΕΠ το 2024, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο «BBB» του 0,3% και σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από το 6,2% του 2023. Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω των υψηλότερων εισαγωγών βιομηχανικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ το πλεόνασμα τουρισμού αυξήθηκε μόνο μέτρια. Διαρθρωτικά, το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης είναι ο κύριος λόγος για το σημαντικό έλλειμμα, με τις επενδύσεις έντασης εισαγωγών να αναμένεται να εντείνουν την πίεση μεσοπρόθεσμα. Η συμμετοχή στην ευρωζώνη μετριάζει τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης και η Fitch δεν αναμένει καμία διαταραχή στις εξωτερικές ροές κεφαλαίων.

Ενισχυμένος Τραπεζικός Τομέας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα τον Μάρτιο του 2025, αντανακλώντας βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας και στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου ενός μακρύτερου ιστορικού υγιούς δημιουργίας κερδών, της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους της εκκαθάρισης της ποιότητας του ενεργητικού τους, των ενισχυμένων κεφαλαιακών θέσεων και της σταθερής χρηματοδότησης από καταθέσεις.

Η Fitch αναμένει ότι τα έσοδα από δάνεια και προμήθειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται μεσοπρόθεσμα, παρά την πρόσφατη αστάθεια της αγοράς. Οι εξαγορές θα αυξήσουν μέτρια τη διεθνή παρουσία και τη διαφοροποίηση των εσόδων, αν και η εστίαση των τραπεζών θα παραμείνει κυρίως εγχώρια.

Σύνδεση Τράπεζας-Κράτους : Παρά τη βελτίωση στον τραπεζικό τομέα, ως ζήτημα που έχει κληρονομηθεί, εξακολουθεί να υπάρχει ένας μοναδικά στενός δεσμός μεταξύ του κράτους και των τραπεζών λόγω του μεγάλου μεριδίου των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs· 12 δισεκατομμύρια ευρώ, 50% των κοινών μετοχών Tier 1 τον Δεκέμβριο του 2024) στο κεφάλαιο των τραπεζών.

Οι DTCs παραμένουν μια ενδεχόμενη υποχρέωση για το κράτος, η οποία απουσιάζει σε όλα τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Τα πρόσφατα σχέδια των τραπεζών για την επιτάχυνση της απόσβεσης των DTCs θα πρέπει να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση των κεφαλαιακών τους δομών τα επόμενα χρόνια.

Τα επόμενα ραντεβού  με τους οίκους

Τη σκυτάλη παίρνει στις 30 Μαΐου, η Scope Ratings, η οποία στις 6 Δεκέμβριο έκανε τελικά την έκπληξη και αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στο ΒΒΒ, στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας με σταθερό το outlook.

Και ακολουθούν:

  • 5 Σεπτεμβρίου η DBRS
  • 19 Σεπτεμβρίου η Moody’s
  • 17 Οκτωβρίου η S&P
  • 7 Νοεμβρίου η Scope Ratings
  • 14 Νοεμβρίου η Fitch Ratings

 

Πηγή: ΟΤ