Φιντάν: Υπάρχουν σημεία διαφωνίας με τις ΗΠΑ αλλά και σημεία που συνεργαζόμαστε - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Φιντάν: Υπάρχουν σημεία διαφωνίας με τις ΗΠΑ αλλά και σημεία που συνεργαζόμαστε

15 Μαΐου 2024 -

Συνέντευξη σε θέματα που αφορούν την τουρκική εξωτερική πολιτική παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Σημαντικό μέρος της συνέντευξής του, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, ήταν αφιερωμένο στον πόλεμο στη Γάζα.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι ένας οικονομικός και πολιτικός γίγαντας στην περιοχή της», που βλέπει «την ειρήνη ως το σημαντικότερο στάδιο της ασφάλειας».

«Η Τουρκία έχει μια πολύ ευρεία ατζέντα. Έχουμε υποβάλει τους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής τόσο ως μέθοδο όσο και ως στόχο. Το σημαντικό, ο στόχος μας, είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον ως προέκταση των επιπτώσεων της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα το Ισραήλ. Κι εμείς υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη. Αυτό είναι ένα σημείο διαφωνίας».

Προσδίδοντας στην τουρκική εξωτερική πολιτική στοιχεία διπλωματικής συμπεριφοράς μεγάλου κράτους δήλωσε: «Τα μεγάλα κράτη έχουν ένα χαρακτηριστικό, πρέπει να το δείτε αυτό. Μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ των θεμάτων; Φιλονικούν σε θέματα που διαφωνούν και συνεχίζουν να συνεργάζονται σε θέματα που μπορούν να συνεργαστούν; Και για εμάς υπάρχουν τομείς όπου δεν συμφωνούμε με τις ΗΠΑ, που προσπαθούμε να βρούμε λύση με συζήτηση και τομείς που συνεργαζόμαστε».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν το Ισραήλ να διαπράξει γενοκτονία με τέτοιο θράσος χωρίς τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ το είπε αυτό».
«Πού συμφωνούμε; Στο σημείο που έχουμε φτάσει, συμφωνούμε στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός. Γίνεται δουλειά πάνω σε αυτό. Συζήτησα αυτό το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό μου σήμερα.

Συμφωνούμε ότι ελλείψει λύσης δύο κρατών, το πρόβλημα αυτό είναι μια παθολογική κατάσταση που θα υφίσταται συνεχώς. Δεν νομίζω ότι η πολιτική αντίληψη των ΗΠΑ θα αποτρέψει το Ισραήλ από αυτές τις σφαγές. Μπορεί να υπάρχουν προθέσεις. Υπάρχουν διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Αυτό στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα στους πολιτικούς. Το κόστος του Ισραήλ για τις ΗΠΑ και τη Δύση αυξάνεται μέρα με τη μέρα» δήλωσε ο κ. Φιντάν.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «πολλές χώρες διστάζουν να λάβουν μέτρα κατά του Ισραήλ» αποδίδοντας τη συμπεριφορά αυτή «στην αντίληψη που επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Δύση και στους περιορισμούς που επιβάλλουν στον εαυτό τους» και για να προσθέσει στη συνέχεια ότι οι χώρες αυτές «χρειάζονται κάποια ηγεσία. Εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό με μεγάλη ευαισθησία».

Για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «το Κατάρ και η Αίγυπτος εργάστηκαν σκληρά» και η Τουρκία έκανε τις απαραίτητες προσπάθειες, ούσα σε επαφή με τη Χαμάς.

«Το αγκάθι είναι ότι το Ισραήλ δεν θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς απαιτεί επίσης ως αντάλλαγμα για να δεχτεί να δώσει τους ομήρους με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ δεν το δέχεται αυτό. Το Ισραήλ συνέχιζε αυτές τις διαπραγματεύσεις επειδή περίμενε ότι η Χαμάς θα αρνιόταν. Αποδείχθηκε ότι το Ισραήλ δεν θέλει κατάπαυση του πυρός» είπε χαρακτηριστικά για να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα λέγοντας: «Μίλησα με τους ομολόγους μου στις ΗΠΑ και το Κατάρ και μίλησα επίσης με τον ηγέτη της Χαμάς. Έπρεπε να δούμε πού βρισκόμαστε όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός. Είμαστε εκεί που ήμασταν την περασμένη εβδομάδα, είμαστε σε αδιέξοδο. Οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ. Καθώς οι ΗΠΑ πηγαίνουν σε εκλογές, υπάρχει μεγάλη αντίδραση από ένα ορισμένο μέρος της δικής τους κοινής γνώμης».

Ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε και στη νέα δομή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Στη νέα αναδιάρθρωση, έχουμε κατατάξει ορισμένες γεωγραφικές περιοχές σε μικρότερη κλίμακα. Κάναμε τη Λατινική Αμερική ξεχωριστή γενική διεύθυνση. Αυξάνουμε τον αριθμό των γενικών διευθύνσεων στην Αφρική σε τρεις. Ιδρύσαμε μια γενική διεύθυνση για τα τουρκικά κράτη. Αυτά είναι θέματα που σχετίζονται με τη γεωγραφία. Είναι απαραίτητο να μπουν νέοι κλάδοι στην εξίσωση.

»Θέματα που σχετίζονται με τα προξενεία και τους Τούρκους πολίτες, έχουμε δημιουργήσει ξεχωριστή γενική διεύθυνση για αυτούς. Στόχος μας είναι η διαχείριση των σημαντικών για εμάς θεμάτων με πιο εστιασμένο τρόπο».

Αναφερόμενος στην κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, ο Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι Τουρκία και Ιράκ «έχουν διανύσει μία απόσταση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Όπως είπε το Ιράκ έχει πετρέλαιο και πόρους, αλλά δεν μπορεί να λύσει τα βασικά προβλήματα όπως το νερό, η υγεία υγείας και οι υποδομές. «Δεν είναι δυνατόν αυτά να βελτιωθούν σε μια χώρα όπου κυκλοφορούν ένοπλες ομάδες. Είπαμε ότι αν είστε μαζί μας, ας εξοντώσουμε μαζί τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η τρομοκρατία εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη του Ιράκ» ανέφερε.

Τέλος, ερωτηθείς για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι είναι ένα θέμα που παρακολουθεί ο ίδιος εκ του σύνεγγυς και η τεχνολογία αυτή προσφέρει δυνατότητες που η Τουρκία επιθυμεί να ενσωματώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει πολλά στον τομέα των πληροφοριών. Θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανάλυση των πληροφοριών» τόνισε και επισήμανε την ανάγκη η Τουρκία να κάνει προετοιμασίες από τώρα αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή ertnews.gr