Eurostat: Πρωτιά της Ελλάδας στην εργασία τα Σαββατοκύριακα – Στοιχεία με αφορμή την Πρωτομαγιά - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Eurostat: Πρωτιά της Ελλάδας στην εργασία τα Σαββατοκύριακα – Στοιχεία με αφορμή την Πρωτομαγιά

1 Μαΐου 2025 -

Το 2023, το 22,4% των απασχολούμενων στην ΕΕ συνήθως εργάζονταν τα Σαββατοκύριακα, αναφέρεται σε μια ανάρτηση της Eurostat αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά, τη μέρα που είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες των εργατών για δουλειά με δικαιώματα, με εφαλτήριο την Πρωτομαγιά του 1886 και τον απεργιακό αγώνα των εργατών του Σικάγο 139 χρόνια πριν, για «8 ώρες εργασία – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες για ό,τι θέλουμε».

Εργασία τα Σαββατοκύριακα ανά επάγγελμα

Η εργασία τα Σαββατοκύριακα ήταν πιο συχνή μεταξύ των ειδικευμένων εργατών στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία (49,5%), των εργαζομένων στις υπηρεσίες και τις πωλήσεις (48,9%) και όσων ασκούν απλές επαγγελματικές δραστηριότητες (26,7%), αναφέρει η Eurostat.

Eurostat: Πρωταθλητές οι Έλληνες στην εργασία τα Σαββατοκύριακα

Ενώ το 19,2% των μισθωτών συνήθως εργάζονταν τα Σαββατοκύριακα, το ποσοστό αυτό έφτανε το 46,7% για τους αυτοαπασχολούμενους με υπαλλήλους (εργοδότες) και το 37,8% για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς υπαλλήλους (ελεύθεροι επαγγελματίες).

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών που εργάζονταν τα Σαββατοκύριακα (32,3%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (30,9%) και την Κύπρο (26,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (3,0%), την Πολωνία (4,5%) και την Ουγγαρία (6,6%).

Εικόνα από Eurostat

Eurostat: Η Ελλάδα παραμένει ο φτωχός συγγενής της ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, για τη φτώχεια το 2024, η Ελλάδα είναι η χώρα με το τρίτο υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με σημαντική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην Ελλάδα η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός απειλούν το 26,9% του πληθυσμού, έναντι 21% του μέσου όρου της ΕΕ.Σε απόλυτα νούμερα, οι φτωχοί και αποκλεισμένοι της Ελλάδας ανέρχονται σε 2.740.051 άτομα. Η κατάσταση στη χώρα μας χειροτέρευσε μεταξύ 2023 και  2024, καθώς στις στρατιές των φτωχοποιημένων προστέθηκαν πάνω από 80.000 επιπλέον άτομα (αύξηση 0,8%). Τα πραγματικά  νούμερα είναι μεγαλύτερα, αφού οι φτωχότεροι των φτωχών (άστεγοι, Ρομά, φυλακισμένοι, πληθυσμός σε δομές, στρατόπεδα, ιδρύματα, νοσοκομεία), είναι αόρατοι από τις επίσημες στατιστικές.

Πηγή in.gr