Έρχονται τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και στην Κρήτη - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Έρχονται τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και στην Κρήτη

31 Μαΐου 2024 -

Μέχρι το τέλος του χρόνου φιλοδοξεί η Περιφέρεια Κρήτης να έχει προκηρυχθεί το έργο της δημιουργίας των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2025.

Το θέμα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στο νησί συζητήθηκε σε συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με τον Πρόεδρο της ΕΑΣΗ Σταύρο Γαβαλά, τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Ταμιωλάκη και τον γεν. διευθυντή της ΕΑΣΗ Γιώργο Λαμπράκη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει τη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στο νησί και θα προβεί στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τις πρόσφατες διατάξεις του Ν.5087/2024 και συγκεκριμένα με τα άρθρα 7 και 8. Η προβλεπόμενη διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης προκειμένου να αρχίσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Με βάση τα όσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει οι περιφέρειες θα πρέπει το αργότερο ένα μήνα μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης να προχωρήσουν το διαγωνισμό για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων.

Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων. Η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο «για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας» το ΥπΑΑΤ, αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες υποχρεούνται να αναρτήσουν τη διακήρυξη τους εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.

Σε αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη ανάρτησης, καθώς και τη διαδικασία εκπόνησης και σύναψης σύμβασης, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς την έγκριση της Δασικής Αρχής, όπως απαιτείται σήμερα.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανατίθεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: α) η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εν όλω ή εν μέρει, β) η σύναψη και λύση των σχετικών συμβάσεων εκπόνησής τους, καθώς και γ) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την ολοκλήρωσή τους.

Παράλληλα, μέχρι τις 31.12.2025 εκπονούνται, υποβάλλονται και εγκρίνονται τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών της χώρας. Μετά την προθεσμία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για την εν λόγω έκταση, χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.

Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες προσπάθειες για την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης έχει πέσει σε κενό, καθώς από τις 13 περιφέρειες της χώρας, μόνο δύο (Δυτική Μακεδονία και Ηπείρου) είχαν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες αρνήθηκαν να τα εκπονήσουν, επικαλούμενες, η κάθε μία από αυτές, ποικίλους λόγους ως προς την μη δυνατότητα υλοποίησης.

Οι Περιφέρειες της χώρας υποχρεούνται να αναρτήσουν τη διακήρυξη τους εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.

Η βοσκή εντός των βοσκήσιμων γαιών ασκείται επί τη βάση διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής. Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης των εν λόγω εκτάσεων για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο «συμβατές χρήσεις με τη δασική νομοθεσία είναι αυτές που προβλέπονται στο ΣΤ΄ Κεφάλαιο του ν. 998/1979, όπως ισχύει ενώ με τη βοσκή είναι οι χρήσεις εκείνες οι οποίες δεν παρεμποδίζουν την προσβασιμότητα των ποιμνίων και δεν υποβαθμίζουν τη συνολική βοσκοϊκανότητα της βοσκήσιμης γαίας ως ενιαίας οντότητας, όπως αυτή έχει υπολογισθεί στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης».

Για λόγους ενιαίας διαχείρισης της βοσκής, στα διαχειριστικά σχέδια συμπεριλαμβάνονται και οι εκτάσεις, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους το επιθυμούν και δηλώνουν την επιθυμία τους εγγράφως. Δύναται επίσης, να περιλαμβάνονται και εκτάσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας και βόσκονται από αγροτικά ζώα.