Η ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας – Τεχνητή νοημοσύνη για καλύτερο ύπνο
Η χρόνια αϋπνία, δηλαδή επεισόδια έλλειψης ύπνου πάνω από 3 φορές την εβδομάδα για περισσότερο από 3 μήνες, αφορά 1 στους 10 ανθρώπους. Τα τελευταία 15 χρόνια οι ώρες υγιούς ύπνου έχουν μειωθεί περαιτέρω και όλο και λιγότεροι άνθρωποι κατορθώνουν να έχουν νυχτερινό, συνεχόμενο ύπνο που να διαρκεί περισσότερο από 7 ώρες. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι ειδικοί του ύπνου έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα εργαλεία για τους ασθενείς τους, τους οποίους καλούν να αντιμετωπίζουν έγκαιρα την αϋπνία τους, πριν αυτή χρονίσει. Δείτε ακόμα στο ένθετο για την Υγεία του EPTNews.
Ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας
Στις 10 Οκτωβρίου εορτάστηκε και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με κεντρικό μήνυμα να δοθεί έμφαση στην ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας. Oι εργαζόμενοι ενήλικες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στην εργασία και αυτή, εκτός από κύρια πηγή βιοπορισμού, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης μπορεί για πάρα πολλούς να αποτελέσει πηγή προβλημάτων ψυχικής υγείας. Το 50% των εργαζόμενων στην Ευρώπη αναφέρουν ότι στην εργασία τους αντιμετωπίζουν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία και ευεξία, όπως είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι αντικρουόμενες απαιτήσεις, η έλλειψη σαφήνειας στα καθήκοντα που τους ανατίθενται, η έλλειψη συμμετοχής στις αποφάσεις που τους αφορούν, η εργασιακή ανασφάλεια, η έλλειψη υποστήριξης από συναδέλφους ή προϊσταμένους και η παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.
Το 27% των εργαζομένων υποφέρουν από στρες, άγχος και κατάθλιψη που οφείλονται στο εργασιακό περιβάλλον ή επιδεινώνονται από αυτό. Το χρόνιο εργασιακό στρες μπορεί να οδηγήσει επίσης στο φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης (το λεγόμενο burn out), από το οποίο πάσχει το 10% των εργαζόμενων στην Ευρώπη και είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αίσθημα εξάντλησης, ψυχική αποστασιοποίηση από την εργασία, αρνητισμό ή κυνική στάση απέναντι στην εργασία και εν τέλει μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.
Η ψυχική δυσφορία στην εργασία και το άγχος έχουν και οικονομικές συνέπειες. Το στρες στην εργασία, για παράδειγμα, συμβάλλει στο 50% του συνολικού αριθμού ημερών απουσίας από αυτήν. Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας, είναι αναγκαίο να ευαισθητοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κατάλληλων παρεμβάσεων με σκοπό την προστασία κάθε εργαζόμενου που έρχεται αντιμέτωπος με ψυχοπιεστικές καταστάσεις στην εργασία του ή εκδηλώνει κάποια ψυχική διαταραχή.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ
Πηγή ertnews.gr