Εντείνονται τα ρήγματα στις Βούτες – Συναγερμός στον Δήμο Ηρακλείου - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Εντείνονται τα ρήγματα στις Βούτες – Συναγερμός στον Δήμο Ηρακλείου

3 Μαΐου 2025 -

Καθημερινά μεγαλώνουν οι ρωγμές σε σπίτια, δρόμους και αυλές στις Βούτες Ηρακλείου με τους κατοίκους να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο και τους ειδικούς να προσπαθούν να εξηγήσουν τι έχει συμβεί και που οφείλεται το φαινόμενο.

Οι πρώτες ρηγματώσεις εντοπίστηκαν την Τετάρτη μετά το Πάσχα και ολοένα και μεγάλωναν. Αρχικά όλοι τις απέδωσαν σε μία διαρροή νερού που υπήρχε στο δίκτυο της ΔΕΥΑΗ σε σημείο πολύ κοντά. Όμως οι ρωγμές απλώθηκαν σε ένα μήκος περίπου 150 μέτρων και σε 20 περίπου σπίτια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την Κυριακή να ενεργοποιηθούν δήμος αλλά και υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας και να βρεθεί στις Βούτες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας. Τη Δευτέρα έφτασε στο Ηράκλειο και επισκέφτηκε τις Βούτες ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Κώστας Λουπασάκης ο οποίος απέδωσε το φαινόμενο στην υγρασία που έχοτν δεχτεί τα πετρώματα. Την ίδια μέρα μηχνικοί της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών ΚατΑΣΤΡΟΦΏΝ έκριναν 9 σπίτια ως ακατάλληλα και συνέστησαν στους ενοίκους να τα εγκαταλείψουν μέχρι να γίνουν εργασίες αποκατάστασης.

Τη Τρίτη συνεδρίασε για πρώτη φορά μία Επιτροπή με τη συμμετοχή των κυρίων Λέκκα και Λουπασάκη . προκειμένου αφενός να γίνει μία σαφή εκτίμηση για τα αίτια του φαινομένου αλλά και να γίνουν προτάσεις προκειμένου να προφυλαχτούν οι κάτοικοι.

Αναφορικά με τα αίτια που προκαλούν αυτή την εκτεταμένη αστοχία ο καθηγητής του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Λουπασάκης ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «ο σχηματισμός αυτός είναι επικίνδυνος όταν βραχεί, όταν αυξηθεί δηλαδή η περιεχόμενη υγρασία ο σχηματισμός αυτός δίνει μετακινήσεις».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το «φαινόμενο εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες» ενώ σχετικά με την διαρροή νερού που λέγεται ότι προκάλεσε τις ρηγματώσεις ο κ. Λουπασάκης διευκρίνισε ότι: «όταν αναφερόμαστε σε διαρροές του δικτύου ύδρευσης ή αποχέτευσης ουσιαστικά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψινκαι τις ενδεχόμενες διαρροές οι οποίες γίνονται από τα εσωτερικά δίκτυα, δηλαδή από τα δίκτυα των παλιών οικιών που βρίσκονται στην περιοχή».

Παρατήρησε επίσης ότι στην περιοχή υπάρχουν παλιές υπόσκαφες δεξαμενές οι οποίες στο παρελθόν ήταν επιχρισμένες δηλαδή ήταν στεγανές αλλά πλέον έχουν διαρραγεί και έχουν παύσει να είναι στεγανές και κάποιες από αυτές παραλαμβάνουν όμβρια ύδατα. «Αυτές είναι τροφοδότες των σχηματισμών σε ύδατα. Άρα έχουμε μία σειρά από παράγοντες οι οποίοι μπορεί να δώσουν αύξηση της υγρασίας και οι οποίοι όταν βρέχονται χάνουν μεγάλο μέρος της της αντοχής τους οπότε είναι επικίνδυνοι να δώσουν μετακινήσεις και αστοχίες».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός δήλωσε πως γίνεται διερεύνηση των αιτιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου και πως «αυτό είναι που πρωτίστως μας ενδιαφέρει». «Έχουμε καθορίσει τα απαιτούμενα ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου για να έχουμε πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα δεδομένα».

Τόνισε δε ότι έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση των ενοίκων των εννέα κατοικιών που κρίθηκαν από την ΔΑΕΦΚ ότι θα πρέπει να επισκευαστούν ενώ κινούνται και οι ενέργειες για την αποκατάσταση των σπιτιών.

Κατά την συνεδρίαση, τη δεύτερη μέσα στην ίδια ημέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα μια δέσμη προτεινόμενων ενεργειών, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας και αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

Η συγκέντρωση των υφιστάμενων γεωλογικών, σεισμολογικών, υδρολογικών, υδρογεωλογικών, γεωτεχνικών μελετών που έχουν εκπονηθεί στην περιοχή.

Η συγκέντρωση πληροφοριών για τις υποδομές (υπόγειων δικτύων, δεξαμενών αποθήκευσης νερού, κ.α.).

Η λεπτομερής αποτύπωση της γεωμορφολογίας της περιοχής με σύγχρονες μεθόδους.

Η λεπτομερής γεωλογική χαρτογράφηση στην περιοχή.

Η υδρογεωλογική αναγνώριση και χαρτογράφηση στον οικιστικό χώρο των σημείων ύδατος.

Η χαρτογράφηση των παρατηρούμενων ρηγματώσεων και η ανάλυσή τους.

Οι δειγματοληπτικές γεωτρήσεις.

Η εκτέλεση κλισιομετρήσεων.

Η εκτέλεση γεωφυσικών διασκοπήσεων.

Η εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης σε επιλεγμένα σημεία.

Η αξιολόγηση και ανάλυση των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν.

Η ανάλυση των συνθηκών ευστάθειας πρανών.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν ως συντονιστές ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη, καθώς και οι Καθηγητές Κώστας Λουπασάκης και Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Μανόλης Χαιρέτης, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Κοσμαδάκης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. ΒουτώνΜπάμπηςΑλογδιανάκης, οι Γεωλόγοι Τάκης Σοφίου και Ηρακλής Μπουλακάκης και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Μανόλης Μανουσάκης και Γιώργος Πολυχρονάκης.