Ένας στους πέντε Βρετανούς κάτω των 45 ετών θέλει ισχυρούς ηγέτες χωρίς εκλογές
Ένας στους πέντε Βρετανούς από τη γενιά Z και τους Millennials προτιμά ισχυρούς ηγέτες χωρίς εκλογές, από τη δημοκρατία ενώ οι ψηφοφόροι γενικά είναι απογοητευμένοι από την πολιτική, σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται ο The Guardian.
Μια δημοσκόπηση, που θα δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα ως μέρος της έκθεσης FGS Global Radar, διαπίστωσε ότι συνολικά το 14% των ερωτηθέντων συμφώνησε με τη δήλωση: «Το καλύτερο σύστημα για την αποτελεσματική διαχείριση μιας χώρας είναι ένας ισχυρός ηγέτης, που δεν χρειάζεται να ασχολείται ο ίδιος με τις εκλογές», παρά η εναλλακτική: «Το καλύτερο σύστημα για την αποτελεσματική διαχείριση μιας χώρας είναι η δημοκρατία».
Το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 21% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 45 ετών, οι οποίοι απάντησαν ότι το καλύτερο σύστημα θα ήταν ένας ισχυρός ηγέτης χωρίς εκλογές.
Αντίθετα, μόνο το 8% των ατόμων άνω των 55 προτίμησε αυτό το σύστημα από τη δημοκρατία.
Τα ευρήματα της έκθεσης, σύμφωνα με τα οποία μια αρκετά μεγάλη μειοψηφία ατόμων κάτω των 45 ετών δεν είναι πεπεισμένη για την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών, έρχονται καθώς ορισμένα εκλογικά σώματα έχουν επιλέξει λαϊκιστές ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στην κάλπη και ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ασκεί πίεση στην δημόσια συζήτηση διαμορφώνοντας αυτό που φαίνεται στην X πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Μασκ, ο οποίος διορίστηκε από τον Τραμπ για να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, είχε συζητήσει ιδιωτικά με τους συμμάχους του πώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα μπορούσε να εκδιωχθεί από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές γεγονός που θα αποτελούσε παρέμβαση στη βρετανική δημοκρατία.
Η δημοσκόπηση της έκθεσης FGS διαπίστωσε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απομακρυνθούν από τη δημοκρατία από τις γυναίκες, 17% έως 13%, και οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος Reform UK είναι ελαφρώς πιο πιθανό να το κάνουν από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, στο 17% , έναντι των Εργατικών ψηφοφόρων με 16%, των Συντηρητικών με 14%, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών με 9% και των Πρασίνων με 8%.
Παρά το γεγονός ότι το περασμένο έτος έφερε μια συντριπτική νίκη για το Εργατικό Κόμμα, μια αλλαγή κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ, σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους είπε ότι δεν πιστεύει ότι η ψήφος είχε σημασία. Οι πιο απογοητευμένοι από την ψηφοφορία ήταν οι ηλικίες μεταξύ 25 και 44 ετών, με τρεις στους δέκα να λένε ότι η ψηφοφορία δεν άλλαξε τίποτα.
Η έρευνα ανέδειξε την απαισιοδοξία για την κατάσταση της βρετανικής πολιτικής, με το 47% των ερωτηθέντων να συμφωνεί με τη δήλωση: «Κανένα από τα σημερινά πολιτικά κόμματα δεν αντιπροσωπεύει πολύ καλά τις απόψεις και τις αξίες μου».
Η έρευνα σε 2.000 επιλέξιμους ενήλικες διαπίστωσε ότι το 23% από αυτούς πιστεύει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ το 64% συμφωνεί με τη δήλωση: «Φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε περίοδο απότομης πτώσης». Ένας στους έξι ερωτηθέντες είπε ότι αισθάνεται ότι «τα καλύτερα χρόνια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πίσω μας».
Η ετήσια έκθεση Global Radar, η οποία εξετάζει τα μεγάλα θέματα του 2025, προβλέπει ότι αυτή θα είναι η χρονιά του Τραμπ και θα υπάρξει μια περίοδος σοκ και δέους καθώς θα εκτελεί την ατζέντα του.
Σε ανεπίσημες συνεντεύξεις με 70 πολιτικούς εμπειρογνώμονες και διαμορφωτές κοινής γνώμης, η έκθεση διαπίστωσε ότι υπογράμμισαν το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί πλέον φάρο σχετικής σταθερότητας -σε σύγκριση με το προηγούμενο κοινοβούλιο και την τρέχουσα κατάσταση των κύριων γειτόνων της Ευρώπης- που επιτρέπει στις εταιρείες να σχεδιάζουν πάρτε αποφάσεις και συμμετάσχετε. Αλλά πολλοί προέβλεψαν επίσης ότι θα υπάρξουν αναπόφευκτες συγκρούσεις με τις επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και τους βουλευτές των Εργατικών, με τους συνεντευξιαζόμενους να αμφισβητούν εάν το υπουργικό συμβούλιο είχε τα κότσια να αντισταθεί.
Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη και οι οπαδοί του Εργατικού Κόμματος που πήραν συνέντευξη ανησυχούσαν ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται να διατυπώσει τη στρατηγική και την ατζέντα της και ότι δεν υπάρχει σαφές όραμα και αφήγηση που να εξηγεί τι κάνει η κυβέρνηση Στάρμερ και γιατί το κάνει.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: News.ro
Πηγή ertnews.gr