Ενας μύκητας «πολεμά» το λιπώδες ήπαρ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ενας μύκητας «πολεμά» το λιπώδες ήπαρ

8 Μαΐου 2025 -


Μπορεί ένας μύκητας που «ζει» στο έντερό μας αποτελώντας τμήμα του μικροβιώματός του να «πολεμήσει» μια από τις πιο κοινές ηπατοπάθειες της σύγχρονης εποχής, τη μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος (ή στεάτωση) η οποία πλήττει το 30% των ενηλίκων παγκοσμίως; Ναι μπορεί, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

«Φρένο» στην ηπατοπάθεια

Ο λόγος για τον μύκητα Fusarium foetens και συγκεκριμένα για ένα μόριο που παράγει, το FF-C1. Πειράματα σε ποντίκια με μια μορφή λιπώδους διήθησης του ήπατος (metabolic dysfunction-associated steatohepatitis – MASH) τα οποία διεξήχθησαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και τους συνεργάτες τους έδειξαν ότι το FF-C1 έβαλε «φρένο» στην ηπατοπάθεια – τα πειραματόζωα με MASH που έλαβαν τον μύκητα που παράγει το συγκεκριμένο μόριο εμφάνισαν βελτίωση της ηπατικής υγείας τους, χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και μείωση του ουλώδους ιστού στο ήπαρ.

«Εχουν υπάρξει διάφορες παρατηρήσεις σύμφωνα με τις οποίες βακτήρια και μύκητες αλληλεπιδρούν στο έντερο» έγραψαν οι ερευνητές και προσέθεσαν ότι το FF-C1 εισέρχεται στο εντερικό επιθήλιο μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι σαφής αυτή τη στιγμή.

Ελάχιστη προηγούμενη γνώση

Πριν από αυτή τη μελέτη υπήρχε ελάχιστη γνώση σχετικά με τον ρόλο του F. foetens στο ανθρώπινο μικροβίωμα και τις αλληλεπιδράσεις του με τον μεταβολισμό. «Είχαμε κατανοήσει ελάχιστα σχετικά με το πώς εξελίχθηκε αυτός ο μύκητας για να αποικίζει το έντερο υγιών ατόμων» ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Τσιάγνκ Τσανγκτάο, μικροβιολόγος στο Τρίτο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Απομόνωση και καλλιέργεια

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο του F. foetens ο δρ Τσανγκτάο και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από 100 άτομα στην Κίνα και απομόνωσαν τον μύκητα χρησιμοποιώντας ένα σύστημα απομόνωσης το οποίο σχεδίασαν οι ίδιοι. Στη συνέχεια καλλιέργησαν τον μύκητα στο εργαστήριο με χρήση και πάλι μιας νέας δικής τους μεθόδου. Χορήγησαν τον μύκητα στα ποντίκια με MASH με πολύ καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε τη βελτίωση της πάθησής τους.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την αλυσίδα των χημικών αντιδράσεων που πυροδότησε ο μύκητας στα ποντίκια.(Γράφημα N. Burgess, from Hooper & Koh commentary, Science, 2025)

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την αλυσίδα των χημικών αντιδράσεων που πυροδότησε ο μύκητας στα ποντίκια.(Γράφημα N. Burgess, from Hooper & Koh commentary, Science, 2025)

Επόμενο βήμα για τους επιστήμονες ήταν να διερευνήσουν πώς άλλαξε ο μεταβολισμός των ποντικιών που έλαβαν τον μύκητα. Οπως είδαν, το μόριο FF-C1 που παράγει ο F. foetens επιβράδυνε τη σύνθεση λιπιδίων που ονομάζονται κηραμίδια (ceramides). Τα κηραμίδια είναι σημαντικά για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του εντέρου και του ήπατος αλλά εντοπίζονται σε αυξημένα επίπεδα σε ανθρώπους και ποντίκια με MASH.

Συγκεκριμένα, όπως είδαν οι ερευνητές, το FF-C1 μείωνε τη δραστηριότητα του ενζύμου Ceramide Synthase 6 (CerS6), το οποίο εντοπίζεται στη «φόδρα» του εντέρου και βοηθά στην παραγωγή των λιπιδίων του αίματος.

Το επόμενο βήμα

Επόμενο βήμα για τον δρα Τσανγκτάο και την ομάδα του είναι να αναλύσουν και άλλα μόρια που παράγονται από τον μύκητα προκειμένου να ανακαλύψουν πιθανές θεραπευτικές δράσεις τους ενάντια στη λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Μόνο μια εγκεκριμένη θεραπεία με περιορισμένη αποτελεσματικότητα

Παρότι τα ευρήματα αυτά αφορούσαν ποντίκια και είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθούν σε ανθρώπους, θεωρούνται άκρως ελπιδοφόρα με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχει μόνο μια εγκεκριμένη στις ΗΠΑ θεραπεία για τη λιπώδη διήθηση του ήπατος η οποία μάλιστα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα.



Πηγή in.gr