Ένα βήμα πίσω για την κλειστή δομή κράτησης για μετανάστες η κυβέρνηση
Τελικά η κυβέρνηση και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκαναν ένα βήμα πίσω και η δημιουργία μίας κλειστής δομής κράτησης πήρε μετάθεση για το χειμώνα όπως ανέφερε δεχόμενος να δημιουργηθούν στην Κρήτη τρεις δομές προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών. Μία πρόταση που είχε γίνει από όλους σχεδόν τους αυτοδιοικητικούς της Κρήτης αλλά υποστήριζαν τόσο οι τουριστικοί φορείς όσο και τα Επιμελητήρια του νησιού.
Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή και στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ο Περιφερειάρχης Κρήτης και οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων ο κ Πλεύρης τελικά συμφώνησε στις προσωρινές δομές για την φιλοξενία των μεταναστών και κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξουν τους χώρους που θα δημιουργηθούν αυτές.
Συγκεκριμένα στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ Πλεύρης φέρεται να επεσήμανε ότι η νέα δομή πρόκειται να ολοκληρωθεί σε χρόνο που δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναφέρουν πηγές του υπουργείου και ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, θα γίνει σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός.
Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η πρόταση του περιφερειάρχη, σχετικά με την προσωρινή παρουσία τριών χώρων, έναν σε κάθε νόμο, κρίνοντας πως αυτή είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθούν εικόνες που είχαν παρατηρηθεί στο άμεσο παρελθόν και ζήτησε από τους τρεις δημάρχους να του υποδείξουν συγκεκριμένους χώρους ενώ συζήτησαν και για τον τρόπο λειτουργίας τους.
Επίσης, διευκρίνισε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα συνδράμει στη χρηματοδότησή τους.
Παράλληλα, ανέφερε πως για όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία αναστολής του ασύλου, έχουν διασφαλιστεί θέσεις είτε σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) της Ελληνικής Αστυνομίας είτε σε δομές του υπουργείου που θα διατεθούν προσωρινά, προκειμένου να πραγματοποιείται η κράτηση. Κατά συνέπεια, εκτίμησε πως στην πλειονότητά τους οι αφιχθέντες δεν θα επιβαρύνουν την Κρήτη.
Ωστόσο, τόνισε ότι οι προσωρινοί αυτοί χώροι είναι αναγκαίοι καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν ροές που θα κατευθυνθούν απευθείας στο νησί.
Βέβαια τις επόμενες μέρες ο υπουργός μετανάστευσης επανέλαβε πως το θέμα δημιουργίας μίας κλειστής δομής παραμένει στόχος της κυβέρνησης.
Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι στην Κρήτη θα πρέπει να γίνει μια δομή για τη φιλοξενία μεταναστών, ωστόσο επειδή δεν υπάρχει χρόνος λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το νησί από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, προς το παρόν, όπως αποφασίστηκε και στην τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους του νησιού θα λειτουργήσουν δομές προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο. Αυτές οι τρεις δομές θα εξυπηρετούν την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών για ένα τουλάχιστον εξάμηνο σε χώρους που θα υποδείξουν οι δήμοι, έως ότου βρεθεί και χωροθετηθεί το κλειστό κέντρο, το οποίο αναζητά η κυβέρνηση στο νησί, όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης.
«Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι στην Κρήτη πρέπει να γίνει μία δομή. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει οργανωμένα, οπότε προχωρήσαμε στη θέση ότι σε μία πρώτη φάση, επειδή τώρα είναι το πρόβλημα και η μεγάλη του ένταση, θα πρέπει να έχουμε τρεις οργανωμένες δομές στην Κρήτη, ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο να στοιβάζεται ο κόσμος στα λιμάνια», ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, περιγράφοντας το πρόβλημα και τις πιέσεις που δέχεται η Κρήτη, αποκάλυψε ότι ενώ πέρσι είχαμε (όλο το 2024) «4.000 παράνομες εισόδους», το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους «φτάσαμε τις 10.000!»
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε στις τελευταίες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη και τη μεταφορά 247 αλλοδαπών σε κέντρα κράτησης και το νέο σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2026.
«Το υπουργείο Μετανάστευσης έχει ευθύνη των ροών μόλις φτάσουν στη στεριά. Ο αγώνας των δημοτικών αρχών και του Λιμενικού είναι συγκεκριμένος. Προσπαθούμε να επιλέγουν άλλες διαδρομές, εφαρμόζοντας αποτρεπτικά μέτρα. Οι 247 μετανάστες από τη Λιβύη βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης, χωρίς να δικαιούνται άσυλο. Σηκώνουν το τηλέφωνο και λένε ότι κρατούνται, όχι ότι φιλοξενούνται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς και επιμένουμε. Θα πρέπει να έχουμε τρεις οργανωμένους χώρους στην Κρήτη, ώστε να μην εντοπίζεται το φαινόμενο να στοιβάζονται στα λιμάνια», δήλωσε μιλώντας στο MEGA. και πρόσθεσε ότι: «Οι χώροι της Κρήτης λειτουργούν προσωρινά, έως ότου γίνει η μεταφορά των μεταναστών στις δομές. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες. Όπου μάς υποδείξει η Αστυνομία θα γίνουν οι δομές, σε συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες και θα είναι κλειστές. Με τις τεχνικές υπηρεσίες που είδαμε τους χώρους, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν οι δομές στον χρόνο που θέλαμε. Στους Δημάρχους αναφέραμε ότι προχωράμε με τις τρεις υπάρχουσες δομές και παραμένει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία κλειστής δομής».
Η μία είναι δεδομένη και μιλάμε για τον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς των Χανίων. Η δεύτερη λογικά θα πρέπει να είναι ο χώρος της Κιτρένωσης έξω από το Ρέθυμνο και το μεγάλο αγκάθι είναι ο χώρος που θα επιλεγεί για το Ηράκλειο καθώς ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός έχει αποκλείσει αυτό να βρίσκεται εντός της πόλης.
Πάντως από το περαμένο Σάββατο μέχρι και χθές είχαν φτάσει στους Καλούς Λιμένες μόνο περίπου 250 μετανάστες και αν εξαιρέσει κανείς περίπου 50 που μεταφέρθηκαν στο Λαύριο όλοι οι υπόλοιποι παραμένουν στο χώρο του πρώην ΙΘΑΒΙΚ στο λιμάνι του Ηρακλείου, ένα κτίριο εντελώς ακατάλληλο.