Ελπίζουν σε άνοιγμα των σφαγείων Μοιρών οι κτηνοτρόφοι της περιοχής – σήμερα οι ανακοινώσεις - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ελπίζουν σε άνοιγμα των σφαγείων Μοιρών οι κτηνοτρόφοι της περιοχής – σήμερα οι ανακοινώσεις

30 Αυγούστου 2024 - /

Την ελπίδα πως σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινωθεί η άρση των περιορισμών λόγω της πανώλης και στο νομό Ηρακλείου, έχουν οι κτηνοτρόφοι του νομού που βλέπουν πως η σαιζόν για αυτούς χάνεται.

Κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Μεσαράς και της ρίζας του Ψηλορείτη βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Περιφέρεια Κρήτης μαζί με το Δήμαρχο Φαιστού ζητώντας το αυτονόητο για αυτούς, να λειτουργήσουν τα σφαγεία των Μοιρών ώστε να μπορούν να πάνε εκεί για σφαγή τα ζώα τους κτηνοτρόφοι που ΔΕΝ είναι μέσα στις ζώνες των 3 και 10 χιλιομέτρων οι κτηνοτροφικές τους μονάδες.

Σε διαφορετική περίπτωση όπως είπαν η ζημιά για αυτούς θα είναι μεγάλη. Το υπουργείο με την απόφαση όμως που έβγαλε δεν άφησε κανένα περιθώριο και έτσι για μία ακόμα εβδομάδα (αυτή που ολοκληρώνεται) δεν επέτρεψε τη λειτουργία των σφαγείων.

Συγκεκριμένα η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η ακόλουθη:

Μετά από εκτίμηση των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στην ζωονόσο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετέβαλε τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει για τις πληγείσες περιοχές και για όλη τη χώρα- πάντα με στόχο την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος- ως εξής:

– Απαγορεύονται από 23/08 έως 30/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας.

– Κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκοτόπους, σε κάθε νησί της χώρας, εκτός της Κρήτης, αποκλειστικά και μόνο, εντός αυτού.

– Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων, απαγορεύεται από, προς και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

– Στις υπόλοιπες ΠΕ της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή, γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, τόσο για τα μεταφορικά μέσα, όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Οι μεταβολές σε σχέση με τον προηγούμενη εβδομάδα

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ελήφθη απόφαση μερικής απαγόρευσης μετακινήσεων.

– Επιτρέπεται σε όλη την Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις, η μετακίνηση ζώντων ζώων προς σφαγή, πλην των ΠΕ που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα και της ΠΕ Μαγνησίας (κατόπιν επικοινωνίας με τις αρμόδιες τοπικές αρχές).

– Από 23 Αυγούστου, επιτρέπονται όλες οι μετακινήσεις ζώντων ζώων σε όλα τα νησιά της χώρας, υπό προϋποθέσεις, πλην της Κρήτης,

– Αίρεται η απαγόρευση διενέργειας ελέγχων για τη βιολογική κτηνοτροφία σε όλη τη χώρα, πλην των ΠΕ όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τα μέτρα αφορούν τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και λειτουργούν, παράλληλα με τα μέτρα των μετακινήσεων ζώντων ζώων που έχει λάβει για τον ιό της ευλογιάς, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

Στις 30/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

Η Περιφέρεια Κρήτης διαμόρφωσε ένα πλαίσιο αιτημάτων, ζητώντας να συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος ζώντων αιγοπροβάτων προς τη νήσο Κρήτη, αλλά και να ανοίξει το δημοτικό σφαγείο Μοιρών στην Π.Ε. Ηρακλείου και για αιγοπρόβατα-αμνοερίφια από Δευτέρα 26/08/2024, για τις εκτροφές αιγοπροβάτων που βρίσκονται εντός της Π.Ε. Ηρακλείου, αλλά εκτός των ζωνών προστασίας (3 km) και επιτήρησης (10 km) και να επιτραπεί η μετακίνηση των αντίστοιχων με τις περιοχές αυτές αιγοπροβάτων. Με τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στη λειτουργία του σφαγείου και με τήρηση όλων των κανόνων απολύμανσης των μέσων μεταφοράς. Ακόμα, με τήρηση όλων των μέτρων του Καν. (Ε.Ε.) 687/2020 και με όλα τα προβλεπόμενα από την κτηνιατρική νομοθεσία έγγραφα.

Επίσης, ζητά να επιτραπούν οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς τους χειμερινούς/θερινούς βοσκότοπους εντός της κάθε Περιφερειακής Ενότητας και μεταξύ όμορων Π.Ε. σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης (εκτός της εισόδου και εξόδου ζώντων αιγοπροβάτων από τις ζώνες επιτήρησης και προστασίας των 3 km & 10 km).

Η πανώλη αποτέλεσε μια διπλή απειλή για το νησί, καθώς με τα σφαγεία να είναι κλειστά στο Ηράκλειο, η οικονομική καταστροφή για τους κτηνοτρόφους είναι μεγάλη, ενώ από την άλλη καραδοκεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, ανθούν τα παράνομα σφαγεία. Επίσης, αν και το αισιόδοξο είναι πως η πανώλη, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αποτελεί παρελθόν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην τριήμερη παραμονή των ζωοτροφών στο λιμάνι Ηρακλείου πριν φτάσουν στα κοπάδια, με τον όλο συναγερμό να φέρνει ταυτόχρονα στο φως τις ελλείψεις και την υποστελέχωση που μαστίζουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία, με τους αρμόδιους να ζητούν την ενίσχυσή της.

«Από τη στιγμή που δεν έχουμε κρούσματα και αφού έχει περάσει το 20ήμερο επώασης της νόσου, ζητάμε από το υπουργείο να ανοίξουν τα σφαγεία των Μοιρών και να επιτραπούν οι μετακινήσεις των ζώων από τους ορεινούς όγκους στα πεδινά», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης.

«Απέχουμε 25 χλμ. από το σημείο του κρούσματος. Περιμένουμε να σταλεί το έγγραφο από την Περιφέρει στο υπουργείο και παράλληλα θα έχω επικοινωνίες και με το υπουργείο και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία στην Αθήνα», ανέφερε ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, σε δηλώσεις του λίγο μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια.

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου που παράτεινε τα μέτρα, η Περιφέρεια Κρήτης επανήλθε με νέο αίτημα στις αρχές της εβδομάδας ελπίζοντας πως η ανακοίνωση που θα εκδοθεί σήμερα από το υπουργείο θα ικανοποιεί το αίτημα για άνοιγμα των σφαγείων με την ταυτόχρονη όμως απαγόρευση μετακίνησης ζώων από άλλες περιοχές προς την Κρήτη.

«Τον μήνα αυτό έχουμε υποστεί ζημία τουλάχιστον 40.000 ευρώ. Αν δεν ανοίξουν τη Δευτέρα τα σφαγεία, θα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε ο πρόεδρος των Δημοτικών Σφαγείων Ηρακλείου, Γιώργος Φιτσοδασκαλάκης.