ΕΚΤ: Αναταραχή στις ευρωπαϊκές τράπεζες με το μπλακ άουτ στο σύστημα Target 2 – Στην αναμονή συναλλαγές τρισ. ευρώ
Χάος προκλήθηκε στις διατραπεζικές συναλλαγές στην Ευρώπη, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν πληρωμές τρισεκατομμυρίων, μετά τη πολύωρη διακοπή στο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Την κατάσταση επέτεινε περαιτέρω το γεγονός ότι το «μπλακ άουτ» σημειώθηκε την προ τελευταία ημέρα μήνα, όπου οι συναλλαγές είναι περισσότερες,
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη, η λειτουργία αποκαταστάθηκε μετά από περίπου επτά ώρες, έχοντας αφήσει σε εκκρεμότητα συναλλαγές πιθανώς αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ από εταιρείες, καταναλωτές και επενδυτές.
Ωστόσο, ο απόηχος της κατάρρευσης του συστήματος συνέχισε να αντηχεί και την Παρασκευή.
Η δυσλειτουργία του αποκαλούμενου συστήματος Target 2 (T2), που χρησιμοποιείται για τον διακανονισμό περισσότερων από 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ καθημερινών πληρωμών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σήμαινε ότι οι συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.
Επίσης, είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες συνήθεις τραπεζικές πληρωμές, όπως μισθοί, συντάξεις και εμβάσματα κοινωνικής πρόνοιας, να έχουν καθυστερήσει και ενδέχεται να χρειαστούν αρκετές ώρες περισσότερο από το συνηθισμένο για να φτάσουν στους αποδέκτες, δήλωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank.
Καθυστερήσεις δισεκατομμυρίων
Καθυστερήσεις ανέφερε επίσης και η Clearstream του γερμανικού χρηματιστηρίου Deutsche Boerse, η οποία επεξεργάζεται τη διαπραγμάτευση τίτλων, όπως μετοχές εταιρειών και διαχειρίζεται περίπου 500.000 συναλλαγές καθημερινά. Η εταιρεία είπε ότι εξακολουθούσε να υπάρχει υπολειπόμενος αντίκτυπος την Παρασκευή, αν και είχε αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες.
Το περιστατικό διήρκεσε μέχρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής, καθυστερώντας τα χρήματα που αποστέλλονται τη νύχτα για περίπου έξι ώρες, δηλώνει στο Reuters, ένα άτομο που γνωρίζει την βλάβη, προσθέτοντας ότι το σύστημα θα παραμείνει σε αναστάτωση για αρκετές ημέρες.
Ενώ παραμένει ασαφές εάν το πρόβλημα αυτό έγινε αισθητό από τους τακτικούς τραπεζικούς πελάτες, εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τις συναλλαγές μεταξύ των δανειστών που στηρίζουν την ίδια τη λειτουργία της οικονομίας της ευρωζώνης.
Σε ανακοίνωσή της αργά την Πέμπτη, η ΕΚΤ ανέφερε ότι το T2 λειτουργούσε και πάλι κανονικά, αλλά όλες οι προθεσμίες για τον διακανονισμό των ροών πληρωμών της ημέρας είχαν αναβληθεί κατά αρκετές ώρες.
Είπε ότι η διακοπή προκλήθηκε από «ελάττωμα υλικού» κακόβουλη ενέργεια.
Οι τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται από το σύστημα για τον διακανονισμό των λογαριασμών τους μεταξύ τους, είχαν λάβει οδηγίες να συνεχίσουν να τοποθετούν τις πληρωμές τους στην ουρά μέχρι να επιλυθεί τελικά το πρόβλημα.
Πηγή: ot.gr
Πηγή in.gr