Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Τυμπακίου
Κανείς δεν ξεχνά ότι το Τυμπάκι και οι κάτοικοί του υπήρξαν σύμβολο αντίστασης και θυσίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…
Ως σύμβολο αντίστασης και θυσίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μνημονεύεται σήμερα το Ολοκαύτωμα του Τυμπακίου. Ο αγώνας των ανθρώπων της περιοχής που είδαν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους και τις ζωές τους να καταστρέφονται από τη μια μέρα στην άλλη, στη δίνη της Γερμανικής Κατοχής…
Η ιστορική έδρα του Δήμου Φαιστού το Τυμπάκι, κάθε χρόνο την Δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, τιμά τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και την μνήμη των θυμάτων, αναδεικνύοντας και διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη των γεγονότων της περιόδου της Γερμανικής κατοχής (1941-1944), επέτειος του ολοκαυτώματος της πόλεως Τυμπακίου.
Έτσι και φέτος, οι μνήμες επέστρεψαν πίσω, την περασμένη Κυριακή 9 Φεβρουαρίου όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης
Το πρωί της Κυριακής,, μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου ιερουργούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ιωακείμ Καρανδινού Πρωτοσύγκελου, Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας.
Ακολούθησε ομιλία και σύντομη παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων της περιόδου 1941-1944 στην περιοχή του Τυμπακίου, από την συνταξιούχο εκπαιδευτικό και τέως Δ/ντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Τυμπακίου κ. Ειρήνη Μαράκη.
Το Τυμπάκι δεν ξεχνά
Κανείς δεν ξεχνά ότι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Κρήτη (1941-1945), η πόλη του Τυμπακίου υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από τα γερμανικά στρατεύματα.
Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κρήτη μετά τη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941 και εγκαθίδρυσαν σκληρό κατοχικό καθεστώς. Το Τυμπάκι, μια στρατηγική σημασίας περιοχή στη νότια Κρήτη, επιλέχθηκε από τους Ναζί για τη δημιουργία μεγάλης στρατιωτικής βάσης και αεροδρομίου .
Έτσι το 1942-1943, οι Γερμανοί διέταξαν την ολοκληρωτική κατεδάφιση της πόλης. Εκεί ξεκίνησε και ο εφιάλτης μιας ολόκληρης περιοχής και των ανθρώπων της….Τα σπίτια ισοπεδώθηκαν με δυναμίτες και μπουλντόζες. Οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν βίαια και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Πολλοί υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία για την κατασκευή στρατιωτικών υποδομών, ενώ το Τυμπάκι μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και στρατηγικό κέντρο των Γερμανών στη νότια Κρήτη.
Μετά τα δεινά της Γερμανικής Κατοχής, οι συνέπειες ήταν πολλές κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου. Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης το 1945, οι κάτοικοι επέστρεψαν στα ερείπια και άρχισαν να ξαναχτίζουν την πόλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τραγική ιστορία του Τυμπακίου παραμένει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που υπέστησαν ελληνικές πόλεις στη διάρκεια της Κατοχής και σήμερα τιμάται ως σύμβολο αντίστασης και θυσίας μιας ολοκληρης περιοχής….
Στις εκδηλώσεις της Κυριακής, παρευρέθηκαν, ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Καρτσάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Φασομυτάκης Ιωάννης, Αντώνιος Κωνσταντουλάκης, Ντισπυράκης Γεώργιος, και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Φαιστού κ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ, ο γραμματέας του Δ.Σ. κ.Νουαράκης Αντώνιος, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ,εκπρόσωποι των Αρχών, συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κ.α.
Ακολούθησεκατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Τυμπακίου!
Η εκδήλωση οργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Φαιστού.
της Σοφίας Πλουτινάκη