Ειρήνη Χουδετσανάκη: Η γαστρονομία της Κρήτης έχει μπροστά της μία τεράστια πρόκληση και ευκαιρία - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ειρήνη Χουδετσανάκη: Η γαστρονομία της Κρήτης έχει μπροστά της μία τεράστια πρόκληση και ευκαιρία

12 Δεκεμβρίου 2025 -

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με ένα βασικό στόχο: Να αναδείξει και να προωθήσει την κρητική διατροφή, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Οι πιστοποιήσεις καταστημάτων και επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και ξενοδοχείων που ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές και χρησιμοποιούν κρητικά προϊόντα στις κουζίνες τους είναι η βασική προϋπόθεση ώστε εστιατόρια και καταστήματα εστίασης να αποκτήσουν το σήμα που πιστοποιεί πληρούνται όλα τα στάνταρτς που ορίζονται από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Μπροστά της η Αγροτοδιατροφική αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης έχει μία τεράστια πρόκληση και μία μοναδική ευκαιρία όπως λέει η Πρόεδρος της και δεν είναι άλλη από την ανάδειξη της Περιφέρειας Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026. Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Ειρήνη Χουδετσανάκη ο στόχος δεν είναι να μείνουμε μόνο στο 2026 για την ανάδειξη του Κρητικού Γαστρονομικού Πολιτισμού του νησιού

Ερώτηση : Με δεδομένη τη σημαντική διάκριση της Κρήτης ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026, ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο κρίσιμο βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα για να αξιοποιηθεί σωστά αυτή η ευκαιρία;

Το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα είναι ο συντονισμός όλων των φορέων σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο Επικοινωνιακό Σχεδιασμό από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, που αποτελεί τη βάση για μια ενιαία και σύγχρονη προβολή της Κρήτης στο εξωτερικό.

Η διάκριση του 2026 δεν αφορά έναν μόνο οργανισμό, είναι συλλογικό επίτευγμα και απαιτεί συλλογική προσπάθεια · γι’ αυτό και δίνουμε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με τους παραγωγούς, τους φορείς πολιτισμού, τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία.

Με ενότητα, συνέπεια και συμμετοχή μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή τη διάκριση σε μια μακροχρόνια ανάπτυξη για το νησί – όχι μόνο για το 2026, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Με την ανακήρυξή της ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026, το νησί μας δεν τιμάται μόνο για τον γαστρονομικό του πλούτο∙ αναγνωρίζεται διεθνώς για τον πολιτισμό, την κληρονομιά, τη βιωσιμότητα και τον τρόπο ζωής που γεννά η κρητική γη.

Αυτή η διάκριση είναι χαρά, είναι υπερηφάνεια. Ταυτόχρονα όμως – και κυρίως – είναι ευθύνη.

Ευθύνη να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό με τρόπο σύγχρονο και εξωστρεφή.

Ευθύνη να αξιοποιήσουμε τον γαστρονομικό μας πλούτο ώστε η Κρήτη να καταστεί Διεθνές Κέντρο Διατροφικού Πολιτισμού, προωθώντας ένα μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμο, δίκαιο και ανθεκτικό μπροστά στις προκλήσεις της εποχής.

Πώς φαντάζεστε τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό τότε και ποιο θα είναι το αποτύπωμα αυτής της πορείας;

Το 2030 θέλουμε η Κρήτη να έχει αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο Διατροφικού Πολιτισμού, όπου η παράδοση συνυπάρχει αρμονικά με την καινοτομία. Φιλοδοξούμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα: παραγωγούς που δουλεύουν βιώσιμα, νέους επιστήμονες που στηρίζουν με τεχνογνωσία, δημιουργούς που προβάλλουν την ταυτότητά μας και μια κοινωνία που αγκαλιάζει τον κρητικό τρόπο ζωής.

Το αποτύπωμα που επιδιώκουμε είναι διπλό: αφενός οικονομικό, με μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ευκαιρίες για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό· αφετέρου κοινωνικό, με ενίσχυση της κρητικής ταυτότητας και της τοπικής υπερηφάνειας.

Η διάκριση του 2026 είναι η αφετηρία. Η πραγματική επιτυχία όμως θα κριθεί από το πόσο βιώσιμα και αποτελεσματικά θα έχουμε αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία μέχρι το 2030.

Για αυτό το λόγο καταρτίσαμε το Στρατηγικό Σχεδιασμό και το επιχειρησιακό σχέδιο για να καταστεί η Κρήτη ουσιασιτκά ένας γαστρονομικός προορισμός που θα δώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία του τόπου.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός και το επιχειρησιακό σχέδιο  δεν είναι απλώς τεχνικά κείμενα. Είναι ο κοινός μας οδικός χάρτης, η βάση πάνω στην οποία θα συντονίσουμε δυνάμεις, θα ενώσουμε φωνές και θα κινηθούμε μεθοδικά για να μετατρέψουμε τη διάκριση του 2026 σε μια βαθιά μεταμόρφωση για την Κρήτη – που θα αφήσει αποτύπωμα μακροχρόνιο και ουσιαστικό. Κάθε φορέας, κάθε οργανισμός, κάθε συλλογικός και θεσμικός παράγοντας έχει ξεχωριστή οπτική και τεχνογνωσία. Όλοι μαζί, όμως, συνθέτουμε το οικοσύστημα του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού. Ένα οικοσύστημα που για πρώτη φορά χαρτογραφείται ολοκληρωμένα, με στόχο να λειτουργήσει όχι αποσπασματικά, αλλά συντονισμένα, αλληλοσυμπληρωματικά, με πραγματικό αντίκτυπο.

Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο:

Κανένα σχέδιο, καμία στρατηγική, κανένα εργαλείο δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς και την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η επιτυχία του 2026 δεν είναι υπόθεση της Περιφέρειας μόνο.

Είναι υπόθεση όλων μας, είναι άθλημα συλλογικό.

Με τη στάση, τη δράση, την εξειδίκευση και τον ρόλο που έχει ο κάθε φορέας, πολλαπλασιάζεται η δύναμη αυτού του εγχειρήματος.

Κάθε σας πρωτοβουλία, κάθε συνεργασία, κάθε δημιουργική πράξη είναι ένα βήμα που φέρνει το όραμα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Αυτό που χτίζουμε σήμερα είναι κάτι μεγαλύτερο από μια γαστρονομική ταυτότητα.

Είναι η βάση για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που συνδέει την παράδοση με την καινοτομία, την πόλη με την ύπαιθρο, τον παραγωγό με τον επιστήμονα, τον δημιουργό με την κοινωνία.

Η Αγροτοδιατροφική συνεχίζει να δίνει πιστοποιήσεις σε καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία. Υπάρχει ενδιαφέρον;

Φυσικά και υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό δείχνει πως οι επιχειρηματίες έχουν καταλάβει πως επενδύοντας στην ποιότητα αλλά έχοντας πίσω σου ένα δυνατό brandόπως είναι το όνομα της Κρήτης μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Δεν είναι τυχαίο πως μπαίνουν συνεχώς ξενοδοχειακές μονάδες στην διαδικασία να πιστοποιηθούν από εμάς. Είναι πολύ σημανιτκό επίσης πως έχουν πιστοποιηθεί οι Μινωικές Γραμμές. Αυτό δείχνει πως υπάρχει ανταποδοτικότητα από τις επιχειρήσεις.

Ένα επίσης σημαντικό όπλο είναι η πιστοποίηση που κατάφερε η Κρήτη να εξασφαλίσει για το ελαιόλαδο της.

Είναι σίγουρα ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Μπορεί χωρίς την ευθύνη των φορέων του νησιού να καθυστέρησε αυτή η πιστοποίηση, όμως θα δώσει σημαντικά οφέλη στους παραγωγούς μας και θα βοηθήσει σημαντικά και τη δική μας προσπάθεια για την ανάδειξη ακόμα περισσότερο του σημαντικού ρόλου που παίζει στην γαστρονομία μας το ελαιόλαδο διαχρονικά.