Διευκρινιστικά σχόλια του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Συρία για τη δήλωση ότι «ο Λίβανος θα μπορούσε να επιστρέψει στο Λεβάντε (Συρία)»
Ο Τόμας Μπάρακ, Ειδικός Απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για τη Συρία, μετά από αμφιλεγόμενα σχόλια στα οποία είπε ότι ο Λίβανος «θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή», διευκρίνισε ότι η δήλωσή του «δεν αποτελεί απειλή» για τον Λίβανο.
My comments yesterday praised Syria’s impressive strides, not a threat to Lebanon. I observed the reality that Syria is moving at light speed to seize the historic opportunity presented by @POTUS’s lifting of sanctions: investment from Türkiye and the Gulf, diplomatic outreach to…
— Ambassador Tom Barrack (@USAMBTurkiye) July 12, 2025
Ο Μπαράκ έγραψε στον λογαριασμό του στη διαδικτυακή πλατφόρμα X το Σάββατο: «Τα σχόλιά μου χθες επαίνεσαν τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Συρία, όχι την απειλή που θέτει», προσθέτοντας ότι η Συρία κινείται γρήγορα για να εκμεταλλευτεί την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται με την άρση των κυρώσεων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Επιβεβαιώνω ότι οι ηγέτες της Συρίας δεν επιθυμούν τίποτα λιγότερο από τη συνύπαρξη και την αμοιβαία ευημερία με τον Λίβανο, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν αυτή τη σχέση μεταξύ δύο ίσων, κυρίαρχων γειτόνων που απολαμβάνουν ειρήνη και ευημερία» κατέληξε ο Τόμας Μπάρακ.
Ο σάλος προκλήθηκε μετά από συνέντευξη του Μπαράκ στην εφημερίδα “The National” την Παρασκευή, κατά την οποία ανέφερε ότι «ο Λίβανος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή και να επιστρέψει ξανά στο Λεβάντε ( Συρία)».
Ταυτόχρονα, ο Μπαράκ κάλεσε τον Λίβανο να αντιμετωπίσει γρήγορα το ζήτημα των όπλων της Χεζμπολάχ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαιτήσει τον πλήρη αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και ο Λίβανος απάντησε στην πρόταση της Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενο της απάντησής του.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Τζόζεφ Αούν, δήλωσε ότι η Βηρυτός είναι αποφασισμένη να περιορίσει τα όπλα στο κράτος, τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα «με σκέψη και υπευθυνότητα, επειδή πρόκειται για ένα ευαίσθητο, λεπτό και ουσιαστικό ζήτημα για τη διατήρηση της πολιτικής ειρήνης».
Από τον Νοέμβριο του 2024, στον Λίβανο ισχύει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από μια σύγκρουση που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, και κλιμακώθηκε σε ανοιχτή αντιπαράθεση τον Σεπτέμβριο. Παρά ταύτα, το Ισραήλ συνεχίζει να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ιδιαίτερα στο νότο, συχνά ισχυριζόμενο ότι στοχεύει μέλη ή τοποθεσίες της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την «εξάλειψη οποιασδήποτε απειλής» εναντίον του και δεν θα επιτρέψει στη σιιτική οργάνωση να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της υποδομές. Επίσης, έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εξαπολύει επιθέσεις εκτός αν οι αρχές αφοπλίσουν τη Χεζμπολάχ.
Η εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ προέβλεπε την αποχώρηση της Χεζμπολάχ από την περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι (περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα) και τη διάλυση των στρατιωτικών της υποδομών εκεί, σε αντάλλαγμα για έναν ενισχυμένο στρατό και την παρουσία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Για το Ισραήλ, προέβλεπε την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από περιοχές που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, το Ισραήλ διατήρησε την παρουσία του σε πέντε στρατηγικά υψώματα, από τα οποία ο Λίβανος απαιτεί την αποχώρησή του.
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Πηγή: alarabiya
Πηγή ertnews.gr