Δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο για τα δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών
Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Με εκτενή αφιερώματα και απευθείας συνδέσεις από το κέντρο της Αθήνας, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάλυψαν το συλλαλητήριο για την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μέχρι τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, ακόμα και τη μακρινή Ιαπωνία, οργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Οι απανταχού Έλληνες ενώνουν τις φωνές τους ζητώντας δικαιοσύνη.
Ομογενείς αλλά και Αυστραλοί εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, σε Μελβούρνη και Σίδνεϋ.
Την ίδια ώρα, φοιτητές και Σέρβοι πολίτες, μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, τιμούν τη μνήμη των 57 θυμάτων της μοιραίας αμαξοστοιχίας.
Την συγκέντρωση διοργάνωσαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.
Στις 11:00 έφτασαν έξω από την ελληνική πρεσβεία οι Έλληνες φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στο Βελιγράδι.
Στην κεφαλή της πορείας των Σέρβων φοιτητών δέσποζε ένα μεγάλο πανό όπου αναγράφονταν: «Ο αγώνας σας είναι και αγώνας δικός μας!» Οι φοιτητές κρατούσαν ελληνικές και σερβικές σημαίες όπως και πλακάτ με συνθήματα κατά της διαφθοράς και υπέρ της απόδοσης δικαιοσύνης.
Στην εκδήλωση μνήμης παρέστησαν και απλοί πολίτες οι οποίοι μ αυτόν τον τρόπο εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους με τον ελληνικό λαό.
Στις 11:52 τηρήθηκε σιγή 16 λεπτών στην μνήμη των 57 θυμάτων στα Τέμπη και των 15 νεκρών από την πτώση του γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου του 2024.
Η εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα των Τεμπών ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνου μπροστά από την πρεσβεία της Ελλάδας από εκπρόσωπο των φοιτητών της Σερβίας.
Εκδηλώσεις μνήμης και σε 11 πόλεις της Ιταλίας.
Με κεντρικό σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο» Έλληνες τις διασποράς εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στην Ισλανδία, τη Βραζιλία, τη Νότιο Κορέα, αλλά και την Ιαπωνία.
Κάποια μέσα δίνουν έμφαση στα επεισόδια και άλλα εστιάζουν στα λάθη που οδήγησαν στη φονική σύγκρουση.
Η γαλλική LIBERATION στην ηλεκτρονική της έκδοση υπογραμμίζει τον πολιτικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος και το δημοσίευμα της la repubblica, ενώ η βρετανική Guardian με την σειρά της αναφέρεται στις κατηγορίες για συγκάλυψη αλλά και στο πόρισμα των 178 σελίδων για την φονική σύγκρουση στα Τέμπη.
Δύο διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα στο Βέλγιο. Η πρώτη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Λουξεμβούργου, στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου έχουν έρθει κυρίως Έλληνες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Ενώ το δεύτερο κάλεσμα είναι στην πλατεία Αγοράς στην Μπρυζ. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η απονομή δικαιοσύνης. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα, κρατάνε πλακάτ και ζητούν δικαιοσύνη για την τραγωδία των Τεμπών.
Ανάμεσα στα θύματα στην τραγωδία των Τεμπών, ήταν και δύο Κύπριοι φοιτητές, η 24χρονη Αναστασία Αδαμίδου και ο 23χρονος Κυπριανός Παπαϊωάννου. Πλήθος κόσμου πήρε μέρος σε τέσσερις συγκεντρώσεις σε Λευκωσία υπό βροχή, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.
Πολίτες κρατούν πλακάτ όπου αναγράφονται τα ονόματα των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, και μηνύματα όπως «Δεν έχω Οξυγόνο», «Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή», «Πάρε με ότ(αν) φτάσεις» και «Δικαιοσύνη για τα παιδιά που χάθηκαν».
«Αλήθεια» και «Δικαιοσύνη» ήταν οι δύο λέξεις που κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις στο Βερολίνο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, καθώς έβρεχε συνεχώς, πάνω από 1.500 εκτιμάται ότι συμμετείχαν στην συγκέντρωση στην ελληνική πρεσβεία. Ο πρέσβης, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, παρέλαβε το ψήφισμα από τους διοργανωτές για τη σημερινή μέρα.
Επτά ακριβώς πόλεις θα συγκεντρώσουν Έλληνες φοιτητές αλλά και οικογένειες που ζουν στη Γαλλία.
Η μεγαλύτερη αναμένεται να γίνει στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, γύρω στις οκτώ το βράδυ, ώρα Ελλάδας.
Έχουν όμως ήδη ξεκινήσει και σε άλλες μικρότερες πόλεις οι διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις και συγκεκριμένα στη Μασσαλία, το Στρασβούργο, τη Νίκαια, τη Τουλούζη και τη Λυών.
Παράλληλα, στο παιχνίδι μπάσκετ στην Ευρωλίγκα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Βιλερμπάν, οι Έλληνες οπαδοί αναμένεται να ξεδιπλώσουν μια αφίσα στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.
Στις 20:00 ξεκίνησε η διαδήλωση για την επέτειο των Τεμπών στη βρετανική πρωτεύουσα.
Έχουν οργανωθεί σε πέντε συνολικά πόλεις, εκτός από το Λονδίνο. Πρόκειται για το Μπέλφαστ, το Μπέρμιγχαμ, το Λιντς, το Κέιμπριτζ και το Μάντσεστερ.
Πολλές διαδηλώσεις ήδη έλαβαν χώρα.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η διαδήλωση στη Ρώμη και σε λίγη ώρα θα υπάρξει εκδήλωση και στη Γένοβα αλλά και στο Τορίνο, ενώ αύριο θα λάβει χώρα στο Μιλάνο.
Στην εκδήλωση στη Ρώμη βρίσκονταν τουλάχιστον 250 άτομα.
Ανταποκρίσεις: Γιώργος Παππάς, Έλενα Αποστολίδου, Κρίστιαν Μαυρής, Κωστής Κωνσταντίνου, Νίκος Πέλπας, Ευδοξία Λυμπέρη, Θωμαϊς Παπαϊωάννου
Επιμέλεια: Σόνια Φίλη
Πηγή ertnews.gr