Δασμοί Τραμπ: Πλήττουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία πολυτελείας – Οι μετοχές πέφτουν στα τάρταρα
Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελών προϊόντων την Παρασκευή, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συνιστά την επιβολή απλού δασμού 50% σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουνίου.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πολυτελείας, που παράγει τσάντες, παπούτσια, είδη μόδας και σαμπάνια μεταξύ άλλων πολύτιμων αγαθών, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία θεωρήθηκε ως η καλύτερη ελπίδα του κλάδου για ανάπτυξη φέτος, καθώς η κινεζική ζήτηση υστερεί.
Κόκκινες οι μετοχές LVMH και της Hermès
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις με τις μετοχές της LVMH και της Hermès, των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών της Γαλλίας με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, οι οποίες υποχώρησαν κατά περίπου 3% και 4% αντίστοιχα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, σε σχέση και με άλλους ομίλου όπως η Kering, η Prada και η Burberry.
Όπως αναφέρει και το Reuters, οι μεγαλύτεροι όμιλοι στο συγκεκριμένο τομέα πωλούν περίπου το ένα τέταρτο των προϊόντων τους στους καταναλωτές των ΗΠΑ, ενώ η έκθεση μεταξύ των μικρότερων εμπορικών σημάτων ποικίλλει, από 14% στην εταιρεία εξωτερικών ενδυμάτων Moncler έως 46% στην εταιρεία παραγωγής σανδαλιών Birkenstock.
Οι αναλυτές της S&P ανέφεραν σε πρόσφατο σημείωμά τους τον κλάδο της πολυτέλειας ως έναν από αυτούς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στους δασμούς των ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες έχουν μόνο περιορισμένη δυνατότητα να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ για να ξεπεράσετε το πρόβλημα των δασμών, είναι απλά αδύνατο αυτή τη στιγμή… δεν έχετε τους ανθρώπους ούτε την τεχνογνωσία», δήλωσε η εταίρος της Bain Claudia D’Arpizio σε εκδήλωση του κλάδου την Πέμπτη.
Η βιομηχανία πολυτελείας της Γαλλίας -η μεγαλύτερη στον κόσμο- απασχολεί πάνω από 600.000 άτομα
Η Louis Vuitton της LVMH είναι η μόνη ευρωπαϊκή μάρκα πολυτελείας που παράγει τοπικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και αντιμετωπίζει προβλήματα σε ένα από τα εργοστάσιά της στη χώρα, όπως διαπίστωσε το Reuters.
«Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η τιμολόγηση θα είναι πιθανότατα ο κύριος τρόπος της βιομηχανίας ειδών πολυτελείας να μετριάσει τους δασμούς», ανέφεραν οι αναλυτές της S&P.
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ειδών πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστή της τσάντας Birkin, Hermès, επισήμαναν πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τιμολογιακή τους δύναμη για να αντισταθμίσουν το κόστος τυχόν δασμών, αλλά οι αναλυτές λένε ότι ορισμένες μάρκες μπορεί να έχουν περιορισμένα περιθώρια αύξησης των τιμών.
Πλήγμα σε Γαλλία και Ιταλία
Η βιομηχανία πολυτελείας της Γαλλίας -η μεγαλύτερη στον κόσμο- απασχολεί πάνω από 600.000 άτομα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας
Η Ιταλία, που παράγει τα περισσότερα από τα δερμάτινα είδη υψηλής ποιότητας στον κόσμο, είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με έκθεση της κρατικά ελεγχόμενης τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti, η βιομηχανία μόδας αντιπροσωπεύει πάνω από το 5%, ανοίγει νέα καρτέλατου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.
Οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς των περισσότερων προϊόντων πολυτελείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενδεικτικό είναι πως το 2024, η Γαλλία απέστειλε αφρώδη κρασιά, συμπεριλαμβανομένης της σαμπάνιας, αξίας 890 εκατομμυρίων ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια), καθώς και μπράντι, κυρίως κονιάκ, αξίας 1,27 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Εν τω μεταξύ, η Ιταλία εξήγαγε δερμάτινες τσάντες αξίας 770 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: ΟΤ
Πηγή in.gr