Δ. Κυπαρίσσης (Optima Bank) στο Πρώτο: Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν συνολικά λιγότερα για προμήθειες από τις ευρωπαϊκές (audio)
«Οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν συνολικά περισσότερα για προμήθειες σε σύγκριση με τις ελληνικές και γι’ αυτό το ποσοστό των προμηθειών επί του συνόλου των εσόδων τους είναι 28% έναντι 16% στην Ελλάδα» τόνισε ο Δημήτρης Κυπαρίσσης, διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Δημήτρη Κοντογιάννη.
«Εάν πάμε σε μεμονωμένες προμήθειες, ναι, μπορεί και να χρεώνουμε ακριβότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες (…). Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη το να τηρείς τραπεζικό λογαριασμό σε μια τράπεζα συνεπάγεται και μηνιαία χρέωση προμήθειας. Στην Ελλάδα είναι δωρεάν. Δεν υπάρχει υποχρεωτική μηνιαία προμήθεια τήρησης λογαριασμού. Όταν αντίστοιχα υπάρχει σχεδόν σε όλες τις τράπεζες στο εξωτερικό,» συμπλήρωσε.
«Η ελληνική οικονομία είναι στο σωστό δρόμο, αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα τελευταία χρόνια και δεν βλέπω τον λόγο να μην συνεχισθεί το 2024 και την επόμενη διετία τουλάχιστον», τόνισε.
Ο κ. Κυπαρίσσης θεωρεί πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει σε δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους και αυτό συνεπάγεται άμεση μείωση της δανειακής επιβάρυνσης των δανειοληπτών καθώς «η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών δανείων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο εξαρτάται από το ευρωπαϊκό επιτόκιο».
Ερωτηθείς για τα επιτόκια καταθέσεων, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο τα επιτόκια να καλύψουν τον πληθωρισμό αλλά δεν είναι μοναδική λύση «το βάζω τα λεφτά μου σε μία προθεσμιακή κατάθεση για να προστατεύσω τουλάχιστον ένα κομμάτι από τον πληθωρισμό».
«Δεν είναι ανάγκη να πάμε σε Αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε υψηλού ρίσκου αγορές και ούτω καθεξής. Υπάρχουν ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια τα οποία αποδίδουν, επενδύουν σε σοβαρές, μεγάλες, σίγουρες εταιρείες με αποδόσεις σίγουρα υψηλότερες από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.
Για την συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια, ο κ. Κυπαρίσσης ανέφερε ότι «θα βοηθήσει τον ανταγωνισμό. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού. Δεν τον φοβόμαστε. Ξαναλέω ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν 95% μερίδια αγοράς. Υπάρχει χώρος για όλους και νομίζω ότι η εξυγίανση της τράπεζας, της νέας τράπεζας θα βοηθήσει πάρα πολύ και την ελληνική οικονομία αλλά και την τραπεζική αγορά».
Πηγή ertnews.gr