Χεζμπολάχ: Με τις εφαρμογές Google Earth και Google Maps προσδιόρισε ισραηλινούς στόχους – Πώς η οργάνωση χρησιμοποίησε τα δωρεάν τεχνολογικά εργαλεία
Απλές τεχνικές έχει υιοθετήσει η Χεζμπολάχ για να παρακολουθεί κυριολεκτικά το εσωτερικό του Ισραήλ χρησιμοποιώντας «αμερικανικά εργαλεία».
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα πως η οργάνωση κατάφερε να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά με αποδοτικό τρόπο.
Η απάντηση έρχεται από δημόσιες ισραηλινές εκθέσεις. Αναπόφευκτα, η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε την αμερικανική τεχνολογία για να εντοπίσει και να παρακολουθήσει τους στόχους της, και έτσι να δημιουργήσει μια γεωγραφική εικόνα τους χωρίς να χρησιμοποιήσει πρόσθετες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να της παράσχουν πρόσθετες συντεταγμένες και ακριβείς στρατιωτικές πληροφορίες.
Πηγή που ασχολείται με υποθέσεις κυβερνοασφάλειας είπε στο Lebanon 24 ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να βασιστεί σε δύο εφαρμογές με αμερικανική τεχνολογία. Η πρώτη είναι η εφαρμογή Google Earth, την οποία διαχειρίζεται η αμερικανική εταιρεία Google, ενώ η δεύτερη είναι η Google Maps, η οποία συνδέεται με την προαναφερθείσα Εταιρία.
Η Χεζμπολάχ μπορεί να εκμεταλλευτεί τους χάρτες που παρέχονται μέσω αυτών των εφαρμογών αλλά και άλλων, για να προσδιορίσει ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες με εξαιρετική ακρίβεια, ειδικά επειδή υπάρχουν ενημερωμένοι χάρτες που δείχνουν λεπτομερώς τις γεωγραφικές θέσεις εκτός από στρατιωτικά σημεία που δεν μπορούν να κρυφτούν καθόλου.
Στην πράξη, η Χεζμπολάχ μπόρεσε να αποκτήσει αυτές τις εικόνες των τοποθεσιών μέσω δορυφόρων που θα μπορούσαν να παρέχουν την εικόνα που μεταδίδεται μέσω ζωντανών εφαρμογών. Έτσι το συμβαλλόμενο μέρος επωφελήθηκε από αυτήν την τεχνολογία για να δημιουργήσει μια γεωγραφική εικόνα πρώτα ως προετοιμασία και μετά τον προσδιορισμό μιας εικόνας τεχνητής νοημοσύνης στη δεύτερη θέση.
Αυτή την πρακτική η στρατιωτική οργάνωση του Λιβάνου εμμέσως την παρουσίαζε και δεν την απέκρυπτε διόλου προβάλλοντας μάλιστα αυτούς τους χάρτες μετά την εκτέλεση των επιχειρήσεων της. Χρησιμοποίησε επίσης πολυάριθμα βίντεο στα οποία έδειχνε ότι υπάρχει μια ομάδα αεροφωτογραφιών που προσδιορίζουν τις γεωγραφικές τοποθεσίες και τις τοποθεσίες των στόχων.
Η Χεζμπολάχ με αυτόν τον τρόπο σχημάτισε μια τράπεζα δεδομένων στόχων και πληροφοριών που μπορούν να ληφθούν εύκολα μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, καθώς οι τοποθεσίες είναι εκτεθειμένες και γνωστές. Ειδικά τονίζουν οι πηγές, επειδή ο ισραηλινός στρατός είναι μια «συμβατική δύναμη» όσον αφορά την περιγραφή, δεδομένου ότι έχει ορατές τοποθεσίες και καθαρές πλατφόρμες όπως κάθε άλλος στρατός.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ μπορεί να μην είναι εύκολο να αναγνωρίσει τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, καθώς οι τελευταίες δεν είναι ορατές, και ως εκ τούτου η προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών είναι μεγαλύτερη για να προσδιοριστεί η ταυτότητα των τοποθεσιών, δεδομένου ότι ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι «καμουφλαρισμένες» για να αποσπάσουν την προσοχή από άλλες βασικές τοποθεσίες.
Η στόχευση του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο επικεντρώνεται κυρίως σε κτίρια και σπίτια και την καταστροφή τοποθεσιών που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως «αίθουσες επιχειρήσεων» για τη «Χεζμπολάχ» . Όμως αυτή η επιλογή στόχων δεν εξυπηρετείται μέσω εφαρμογών χαρτών ή μέσω… οποιασδήποτε συνηθισμένης τεχνολογίας ή πρωτόγονου μέσου.
Το Ισραήλ επομένως χρειάζεται περισσότερα εργαλεία κατασκοπείας και άλλα μέσα υψηλού κόστους για τη συλλογή πληροφοριών και τον εντοπισμό των στόχων του.
Επομένως, μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό που συμβαίνει στο νότιο Λίβανο είναι ένας μεγάλος πόλεμος από στρατηγικής πλευράς, αλλά δεν στερείται γνωστών εργαλείων που είναι διαθέσιμα σε όλους. Το ερώτημα εδώ είναι αν το Ισραήλ και η Αμερική θα ασκήσουν πιέσεις ώστε να ελεγχθούν αυτές οι κοινές εφαρμογές προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι αποτελούν απειλή σε στρατιωτικό επίπεδο.
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Πηγή ertnews.gr