Χατζηδάκης στο Bloomberg: Πήραμε το μάθημα – Συνεχίζουμε με δημοσιονομική πειθαρχία – Οικονομικός Ταχυδρόμος - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Χατζηδάκης στο Bloomberg: Πήραμε το μάθημα – Συνεχίζουμε με δημοσιονομική πειθαρχία – Οικονομικός Ταχυδρόμος

19 Απριλίου 2024 -

«Δεν είμαστε απομονωμένοι, αλλά επηρεαζόμαστε από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο των εαρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

«Παρόλα αυτά θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο ρυθμός ανάπτυξής μας είναι 4-5 φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης κι αυτό καταδεικνύει την επιτυχία της πολιτικής μας, που έχει βασιστεί σε δύο πυλώνες, δημοσιονομική πειθαρχία και μια προσέγγιση φιλικά προσκείμενη προς τις επιχειρήσεις»  υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όπως γνωρίζετε είχαμε μια πολύ δραματική εμπειρία την περασμένη δεκαετία, και νομίζω ότι μάθαμε το μάθημά μας. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει στο ίδιο μονοπάτι προκειμένου να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να μειώσει ακόμα περισσότερο την ανεργία».

Το μάθημα της Ελλάδας και οι ΗΠΑ

Ερωτηθείς από την δημοσιογράφο του Bloomberg, αν και ο υπόλοιπος κόσμος έχει μάθει το μάθημά του, όπως η Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά το υπερβολικό χρέος που συγκεντρώνεται στις ΗΠΑ ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν υπεύθυνη στάση να μην «παρατηρούμε τις εξελίξεις και να λέμε ότι όλα είναι καλά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα».

«Παρόλα αυτά δεν πρέπει να αγνοούμε τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει τη παγκόσμια ιστορία, αλλά μπορούμε να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί κι αυτή είναι η προσπάθειά μας»

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην συζήτηση που γίνεται τελευταία στις Βρυξέλλες σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, τονίζοντας ότι αυτή είναι η λέξη κλειδί για το μέλλον. Υποστήριξε δε, ότι η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Αμυντικές δαπάνες

Ερωτηθείς για τις αμυντικές δαπάνες εν μέσω δύο πολέμων, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δαπανά το 3% σε αμυντικές δαπάνες, τονίζοντας ότι έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ως χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μετά την Πολωνία, επομένως πληρούμε τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το ΝΑΤΟ: «Πιστεύω ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε συμμαχία»

Για τον Τραμπ

Κλείνοντας ο κ,. Χατζηδάκης ερωτήθηκε για το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να πούμε στους Αμερικανικούς τι θα κάνουν: «Αναφέρομαι στους Ευρωπαίους. Εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση του αμερικανικού λαού, και θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού»

Πηγή ot.gr