Δεν είναι μυστικό ότι οι επενδυτές έχουν απογοητευτεί τελευταία με τη κλασική στρατηγική του «60/40». Αντ’ αυτού, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η λεγόμενη στρατηγική του «μόνιμου» χαρτοφυλακίου, με τις πρόσφατες αποδόσεις να φαίνονται μεν ελκυστικές, αλλά υπάρχουν και οι κίνδυνοι.
Το «μόνιμο χαρτοφυλάκιο» είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν μερικοί επενδυτές για μια στρατηγική που χωρίζει τα κεφάλαια ισότιμα σε τέσσερις βασικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: μετοχές, ομόλογα, χρυσό και μετρητά. (Δεν πρέπει να συγχέεται με το «Μόνιμο Χαρτοφυλάκιο» του επενδυτικού αμοιβαίου κεφαλαίου).
Η στρατηγική του μόνιμου χαρτοφυλακίου, η οποία ονομάζεται και στρατηγική 25/25/25/25, έχει επιδείξει καλές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, σχεδόν ανταγωνιζόμενη τη κλασική στρατηγική 60% μετοχές/40% ομόλογα. Και ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι το μέλλον της είναι πολλά υποσχόμενο.
Τι συστήνει η Bank of America
Σύμφωνα με τον αναλυτή της BofA Securities, Michael Hartnett, «τα εμπορεύματα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ενός διαρθρωτικού bull market, με τον χρυσό να ηγείται, ενώ οι μετοχές των ΗΠΑ βρίσκονται σε καθυστερημένο στάδιο ενός διαρθρωτικού bear market σε σχέση με τις διεθνείς μετοχές». Έτσι, ο ίδιος υποστηρίζει ότι το πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, π.χ. 25/25/25/25 (μετρητά/χρυσός/μετοχές/ομόλογα), θα παραμείνει ανταγωνιστικό σε σχέση με τη στρατηγική 60-40.
Ωστόσο, για τον Hartnett δεν στερείται η στρατηγική εμποδίων για τις μετοχές των ΗΠΑ, όπως περιορισμένες δημόσιες δαπάνες, δασμοί και πτώση της παραγωγικότητας. Πράγματι, η Στατιστική Υπηρεσία Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια κατά το πρώτο τρίμηνο.
Περισσότερο από όλα, ο Hartnett υπογραμμίζει ότι ο χρυσός είχε την καλύτερη απόδοσή του σε ιστορικές περιόδους όπου οι αγορές είχαν βιώσει παρόμοιες δυναμικές και οι ΗΠΑ φαίνονταν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση: στις δεκαετίες του 1930 μετά την υιοθέτηση του Σχεδίου Δασμών Smoot-Hawley, κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ’70 και μετά την αναταραχή της 11ης Σεπτεμβρίου.
Αξιολόγηση
Οι πρόσφατες αποδόσεις της στρατηγικής του μόνιμου χαρτοφυλακίου φαίνονται σίγουρα ελκυστικές. Για να αξιολογήσει την απόδοση, το Barron’s ζήτησε από τη Morningstar να υπολογίσει τις αποδόσεις για ένα χαρτοφυλάκιο που χωρίζεται ισότιμα μεταξύ του Vanguard Total World Stock ETF, του iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF, των SPDR Gold Shares και των μετρητών. Επιπλέον, ζητήθηκε να υπολογιστούν οι αποδόσεις ενός χαρτοφυλακίου με 60% επένδυση στο Vanguard Stock Fund και 40% στο iShares Bond Fund για σύγκριση.
Πέρυσι, η στρατηγική του μόνιμου χαρτοφυλακίου ήταν η καλύτερη με διαφορά, αποδίδοντας σχεδόν 17%, σε σχέση με το 10% της κλασικής στρατηγικής 60/40. Εκείνο που ήταν πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι οι στρατηγικές απέδωσαν ουσιαστικά το ίδιο στα πέντε και δέκα χρόνια. Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια η κλασική στρατηγική 60/40 είχε υπεροχή, με μέση ετήσια απόδοση 6,5%, σε σύγκριση με 5,2% για τη στρατηγική του μόνιμου χαρτοφυλακίου.
Επιπλέον, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις αποδόσεις του δημοφιλούς αμοιβαίου κεφαλαίου Permanent Portfolio, το οποίο διαχειρίζεται ο έμπειρος διαχειριστής χαρτοφυλακίων Michael Cuggino. Ο Cuggino εφαρμόζει μια στρατηγική που επενδύει περίπου το ένα τρίτο σε ομόλογα, το ένα τρίτο σε χρυσό και το υπόλοιπο σε μετοχές που προτιμά, όπως η Palantir, η Nvidia και η Costco Wholesale.
Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει αποδώσει 22% το τελευταίο έτος και 6,9% τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά οι αποδόσεις του έχουν ιστορικά μεγάλη μεταβλητότητα, με το χαρτοφυλάκιο να προηγείται κάποιες φορές και άλλες να υστερεί δραματικά.
Μια ματιά στο μέλλον
Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι εάν η στρατηγική της εγκατάλειψης της κλασικής στρατηγικής 60/40—προσθέτοντας μεγάλες ποσότητες μετρητών και χρυσού—θα συνεχίσει να αποδίδει τα επόμενα χρόνια.
Είναι αλήθεια ότι η αγορά μετοχών φαίνεται ασταθής. Παρά την δύσκολη αρχή του 2025, οι μετοχές των ΗΠΑ εξακολουθούν να διαπραγματεύονται περίπου 35 φορές τα κυκλικά προσαρμοσμένα κέρδη τους—όπως το 1929—και υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο από την «φούσκα» του dot-com.
Αναλυτές της αγοράς, όπως η Goldman Sachs και η Vanguard, έχουν προειδοποιήσει ότι η αγορά μετοχών των ΗΠΑ μπορεί να είναι έτοιμη να εισέλθει σε μια «χαμένη δεκαετία» με χαμηλές αποδόσεις.
Από την άλλη πλευρά, η ιστορία δείχνει ότι λίγα περιουσιακά στοιχεία έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις μακροχρόνιες αποδόσεις των μετοχών, και αυτό ισχύει και για τα ομόλογα, το χρυσό και τα μετρητά.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι τιμές του χρυσού βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, έχοντας αυξηθεί κατά 40% το τελευταίο έτος. Οι επενδυτές που προσθέτουν σήμερα σημαντικές ποσότητες χρυσού στα χαρτοφυλάκιά τους, δεν αγοράζουν ακριβώς στο «χαμηλότερο σημείο».
Πηγή: ΟΤ
Πηγή in.gr