Αυγενάκης: Στόχος να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο πρότυπο «μπλε οικονομίας» - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Αυγενάκης: Στόχος να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο πρότυπο «μπλε οικονομίας»

8 Απριλίου 2024 -

Σε κοινή συνεντευξη τύπου προέβησαν οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετριτης και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης με αφορμή την παγκόσμιας εμβέλειας Διάσκεψη «OUR OCEAN CONFERENCE 2024», που φιλοξενεί η χώρα μας και ανοίγει της πύλες της το διήμερο 16 & 17 Απριλίου.
Το «OurOcean» είναι ένας δυναμικός θεσμός που απαντά στις παγκόσμιες προκλήσεις και αποτελεί βασικό μοχλό ευαισθητοποίησης και διαμόρφωσης αντιλήψεων για την αντιμετώπισή τους.

Λευτέρης Αυγενάκης :

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο ΥΠΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι «Στο ΥΠΑΑΤ γνωρίζουμε ότι η ευθύνη μας είναι διττή! Αφενός να διασφαλίσουμε και να κάνουμε γνωστή την αλιευτική πολιτιστική μας κληρονομιά, αφετέρου να αναδείξουμε τους υδάτινους πόρους σε βασικό πυλώνα της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύσαμε το 1ο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων με έδρα στην Κρήτη, ενώ προχωράμε στη σύσταση δύο νέων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, για τις Υδατοκαλλιέργειες και για την Αλιεία και τον Αλιευτικό Τουρισμό.
Αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή κρίση αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τα τεράστια άλματα της τεχνολογίας, όπως με την εγκατάσταση εξωχώριων ανεμογεννητριών.
Μείζονα προτεραιότητα αποτελεί η διαρκής προστασία των ιχθυαποθεμάτων, αναστέλλοντας την αλιευτική δραστηριότητα 122 σκαφών που φέρουν βιτζότρατα. Σχεδιάζουμε όλα τα αντισταθμιστικά σενάρια για τη βέλτιστη προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura από τις 247 εν ενεργεία ανεμότρατες. Από το 2026 η δραστηριότητά τους θα αναστέλλεται σταδιακά, αρχίζοντας από τα εθνικά θαλάσσια πάρκα και από το 2030 και στις υπόλοιπες περιοχές Natura, παρέχοντας μέτρα αποζημίωσης-στήριξης για μια μεταβατική περίοδο.
Το «Our Ocean Conference 2024» αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για τη χώρα καθώς δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι οι ανάγκες δεν γνωρίζουν πλέον σύνορα, να θέσουμε τους μελλοντικούς στόχους και να προστατεύσουμε όλα όσα έχουμε καταφέρει!»