Ασιατικές χώρες επιστρέφουν σε ρυπογόνες μορφές παραγωγής ενέργειας λόγω του πολέμου στον Κόλπο - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ασιατικές χώρες επιστρέφουν σε ρυπογόνες μορφές παραγωγής ενέργειας λόγω του πολέμου στον Κόλπο

3 Απριλίου 2026 -

Σε όλη την Ασία, μια σειρά κυβερνήσεων αυξάνουν τη χρήση άνθρακα, του πιο ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου, καθώς προσπαθούν να καλύψουν το τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα που έχει προκληθεί από τον πόλεμο ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν.

Οι κινήσεις αυτές έχουν σημάνει συναγερμό μεταξύ ειδικών σε κλιματικά θέματα, οι οποίοι επισημαίνουν τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του άνθρακα και τονίζουν ότι η σημερινή ενεργειακή κρίση θα πρέπει να αποτελέσει «καμπανάκι» για τις κυβερνήσεις ώστε να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες μπορούν να παρέχουν μια σταθερή προσφορά που δεν θα είναι εκτεθειμένη σε τιμολογιακές πιέσεις.

Ασιατικές χώρες επιστρέφουν σε ρυπογόνες μορφές παραγωγής ενέργειας λόγω του πολέμου στον Κόλπο
(AP Photo/Charlie Riedel)

Στη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη, από το Μπαγκλαντές μέχρι τη Νότια Κορέα, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντισταθμίσουν με κάθε τρόπο τη μείωση των εισαγόμενων ενεργειακών προϊόντων, μεγάλο μέρος των οποίων προερχόταν από τη Μέση Ανατολή.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει το κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και έχει άρει τα όρια στην ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα, ενώ στην Ταϊλάνδη, η κυβέρνηση αύξησε την παραγωγή στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα που υπάρχει στη χώρα. Οι Φιλιππίνες, οι οποίες έχουν κηρύξει «εθνική ενεργειακή έκτακτη ανάγκη» ως αποτέλεσμα του πολέμου, σχεδιάζουν επίσης να ενισχύσουν τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Στη Νότια Ασία, η Ινδία, η οποία βασίζεται στον άνθρακα για σχεδόν το 75% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ζήτησε από τα εργοστάσια άνθρακα της να λειτουργούν με τη μέγιστη χωρητικότητα και να αποφεύγουν τις προγραμματισμένες διακοπές, ενώ και το Μπαγκλαντές αύξησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.

Οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να καλύψουν τις ελλείψεις, ιδίως υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο έχει προωθηθεί ως ενδιάμεσο καύσιμο κατά τη μετάβαση από τον άνθρακα σε καθαρότερη ενέργεια.

Πολλές χώρες στην περιοχή βασίζονται στο LNG για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για βιομηχανίες όπως η παραγωγή λιπασμάτων. Η ζήτηση στην Ασία προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί τα επόμενα 25 χρόνια.

Ωστόσο, η προμήθεια LNG έχει διακοπεί λόγω των κλειστών ουσιαστικά Στενών του Ορμούζ, ενώ τα πλήγματα σε μια σημαντική εγκατάσταση εξαγωγής LNG στο Κατάρ θα επιδεινώσει περαιτέρω την έλλειψη και θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στον κλάδο, πιστεύουν οι ειδικοί.

Μετά από περισσότερες από 30 ημέρες συγκρούσεων, υπάρχει έλλειμμα σχεδόν 30 δισ. κυβικών μέτρων LNG από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, εκ των οποίων περισσότερο από το 80% λείπει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε ο Χένινγκ Γκλουστάιν, διευθύνων σύμβουλος ενέργειας και πόρων στον Όμιλο Eurasia, προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια αγορά έχει περάσει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από ένα αρκετά υγιές πλεόνασμα προσφοράς σε ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα και αυτό δεν θα οδηγήσει μόνο σε απότομες αυξήσεις των τιμών, αλλά και σε πραγματικές ελλείψεις καυσίμων».

Ο ειδικός επί της ενέργειας καταλήγει ότι «οι χώρες που έχουν αποθέματα άνθρακα θα το χρησιμοποιήσουν καθώς είναι ο ταχύτερος και φθηνότερος τρόπος αντικατάστασης του LNG», αν και σημείωσε ότι χώρες όπως η Ινδία εντείνουν επίσης την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ασιατικές χώρες επιστρέφουν σε ρυπογόνες μορφές παραγωγής ενέργειας λόγω του πολέμου στον ΚόλποΑσιατικές χώρες επιστρέφουν σε ρυπογόνες μορφές παραγωγής ενέργειας λόγω του πολέμου στον Κόλπο
(AP Photo/Yannick Peterhans, File)

«Δεν είναι βιώσιμο να βασιζόμαστε στον άνθρακα», λέει η Ντινίτα Σετιαουάτι, ανώτερη αναλύτρια ενέργειας για την Ασία στη δεξαμενή σκέψης Ember, με έδρα την Τζακάρτα. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σίγουρα ο δρόμος για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και ανθεκτικότητας».

Σε όλη την Ασία, οι χώρες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, με τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα να εισάγουν τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, ενώ το Βιετνάμ ενθαρρύνει τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι και το Μπαγκλαντές έχει εφαρμόσει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.

Ο Γκλουστάιν υπενθυμίζει  ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ανακτηθούν τα αποθέματα LNG. «Δεν είναι κάτι βραχυπρόθεσμο – οι άνθρωποι ελπίζουν ότι θα υπάρξει κάποια μορφή εκεχειρίας και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όμως η ζημιά που έχει γίνει, θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθεί».

Πηγή: The Guardian

Πηγή ertnews.gr