Ασφαλιστικές εισφορές: Έρχονται «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ σε πάνω από 200.000 επαγγελματίες - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ασφαλιστικές εισφορές: Έρχονται «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ σε πάνω από 200.000 επαγγελματίες

16 Ιουλίου 2025 -

Επιπλέον ποσά έως και 300 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επιπλέον εισφορές καλούνται να πληρώσουν 223.970 μη μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση. Μάλιστα η πρώτη δόση θα κληθούν να καταβληθεί μέχρι 31 Ιουλίου.

Πρόσθετη επιβάρυνση από 20 ευρώ έως και 300 ευρώ ως προς τις ασφαλιστικές τους εισφορές θα κληθούν να καταβάλουν για το επόμενο εξάμηνο περισσότεροι από 230.000 μη μισθωτοί που είχαν το 2024 παράλληλη μισθωτή εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκκαθάρισης του e-ΕΦΚΑ που έχει στη διάθεσή του το Dnews από τους 346.705 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με παράλληλη ασφάλιση που εντάχθηκαν στην εκκαθάριση, οι 223.970 έχουν χρεωστική εκκαθάριση με συνολικό ποσό οφειλής 147.602.941 ευρώ. Κατά μέσο όρο η οφειλή προς τον e-ΕΦΚΑ. που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση που εγκρίθηκε στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, η εξόφληση των οφειλών θα γίνει σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου 2025. Η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για το φορολογικό έτος 2024 ολοκληρώθηκε φέτος νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά.

Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία καταβολής των ποσών που προκύπτουν από τις εκκαθαρίσεις επισπεύδεται και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός Ιουλίου, έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι, όταν η πληρωμή ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • 75.229 ασφαλισμένοι έχουν χρεωστική εκκαθάριση 2024 με ποσό οφειλής έως 144 ευρώ. Το συνολικό ποσό οφειλής αυτών των εκκαθαρίσεων ανέρχεται στα 5,32 εκατ. ευρώ.
  • 148.741 ασφαλισμένοι έχουν χρεωστική εκκαθάριση 2024 με ποσό οφειλής άνω των 144 ευρώ. Το συνολικό ποσό οφειλής αυτών των εκκαθαρίσεων ανέρχεται στα 142,28 εκατ. ευρώ.

 

Πως γίνεται η εκκαθάριση

Στην πλειονότητά τους, οι υπόχρεοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2024 είχαν και μισθωτή απασχόληση. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας εμπίπτουν στις διατάξεις της παράλληλης ασφάλισης, που καθορίζονται από τον ν. 4670/2020 («νόμος Βρούτση»).

Ο εν λόγω νόμος άλλαξε ριζικά τη βάση υπολογισμού των εισφορών για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, αποσυνδέοντάς τις από το καθαρό δηλωθέν εισόδημα και εισάγοντας το σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών. Κάθε ασφαλισμένος επιλέγει μία από τις έξι κατηγορίες που προβλέπει το ισχύον πλαίσιο, με την πρώτη (κατώτατη) να διαμορφώνεται κοντά στα 210 ευρώ μηνιαίως.

Στις περιπτώσεις όπου ο μη μισθωτός διατηρεί παράλληλα και μισθωτή εργασία, υπολογίζεται το ποσό των εισφορών που έχει καταβληθεί μέσω της μισθωτής απασχόλησης ανά κλάδο (σύνταξη, υγεία κ.λπ.) και ελέγχεται αν αυτές καλύπτουν το ελάχιστο ύψος εισφοράς που προβλέπει η κατηγορία που έχει δηλώσει ο ίδιος. Εάν προκύπτει διαφορά, τότε εκδίδεται χρεωστικό εκκαθαριστικό, το οποίο εξοφλείται σε έξι δόσεις.

Για παράδειγμα, αν ένας επαγγελματίας έχει δηλώσει την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, αλλά μέσω της μισθωτής του απασχόλησης καλύπτει μόνο τις εισφορές της πρώτης, θα πρέπει να καταβάλει τη διαφορά. Η χρέωση αυτή υπολογίζεται για όλο το έτος και διαμορφώνεται ατομικά, με βάση τις δηλωμένες ΑΠΔ από τους εργοδότες και τα στοιχεία των ασφαλιστικών επιλογών του κάθε ασφαλισμένου.

Αντίστοιχα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος έχει προκαταβάλει μεγαλύτερες εισφορές από αυτές που τελικά απαιτούνται – για παράδειγμα, αν επέλεξε υψηλή ασφαλιστική κατηγορία και η μισθωτή του απασχόληση κάλυπτε σχεδόν το σύνολο των υποχρεώσεων. Σε αυτήν την περίπτωση προκύπτει πιστωτικό εκκαθαριστικό, που οδηγεί είτε σε επιστροφή του ποσού είτε σε συμψηφισμό με επόμενες υποχρεώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος για την εκκαθάριση των εισφορών γίνεται με βάση τα δεδομένα από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι εργοδότες σε μηνιαία βάση, καθώς και τις ασφαλιστικές κατηγορίες που έχουν επιλέξει οι μη μισθωτοί. Η διαδικασία περιλαμβάνει και έλεγχο για την ύπαρξη ελάχιστης υποχρέωσης καταβολής εισφοράς στις περιπτώσεις συνδυασμού μισθωτής και μη μισθωτής απασχόλησης.

Οι ασφαλισμένοι που θα πρέπει να καταβάλουν έξτρα εισφορές θα ενημερωθούν με ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (e-mail). Η καταβολή θα γίνεται παράλληλα με την εξόφληση των τρεχουσών εισφορών του 2025 – τόσο για τη μισθωτή εργασία όσο και για την μη μισθωτή δραστηριότητα, σύμφωνα με την επιλεγμένη ασφαλιστική κατηγορία.

Σε περίπτωση καθυστέρησης ή μη εμπρόθεσμης καταβολής, οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα αναζητούν το χρεωστικό υπόλοιπο τουλάχιστον ανά δίμηνο, ενώ ενδέχεται να επιβληθούν και προσαυξήσεις. Γι’ αυτό και οι ασφαλισμένοι καλούνται να παρακολουθούν τα ειδοποιητήρια και να μεριμνούν για την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών τους.

 

Πηγή: dnews.gr