Αρνητικός πληθωρισμός στα τρόφιμα – να χαρούμε ή είναι νωρίς; - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Αρνητικός πληθωρισμός στα τρόφιμα – να χαρούμε ή είναι νωρίς;

8 Ιανουαρίου 2025 -

Οι σημερινές προκαταρκτικές ανακοινώσεις της Εurostat για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου, εμφανίζουν την Ελλάδα στην 7η θέση στην Ευρωζώνη, με 2,9%, έναντι 2,4% του μέσου όρου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε οριακά, σε σχέση με το Νοέμβριο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Σε μηνιαίο επίπεδο υπήρχε εξίσου οριακή επιτάχυνση, κατά 0,1%.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, ενώ στην Ευρώπη επιταχύνθηκε (2,4% από 2,2% το Νοέμβριο), αποδίδεται και στην υποχώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία τρόφιμα-καπνός-αλκοόλ, ο οποίος ήταν αρνητικός για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, στο -0,2%.  Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός τροφίμων-καπνού-αλκοόλ στην Ευρωζώνη κινείται στο 2,7%, υψηλότερος του γενικού πληθωρισμού.

O πληθωρισμός τροφίμων-καπνού αλκοόλ στην Ευρωζώνη είναι στο 2,7%. Στην Ελλάδα είναι -0,2%

Οι διακυμάνσεις στον πληθωρισμό τροφίμων

Στην Ελλάδα, η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός τροφίμων κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος ήταν τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2021, εν μέσω της πανδημίας, όταν τα περιοριστικά μέτρα είχαν επιφέρει δραστική μείωση της κατανάλωσης.

Έκτοτε, ο πληθωρισμός τροφίμων κινείται ανοδικά, φτάνοντας στην κορύφωσή του τον Νοέμβριο του 2022, με 15%.

Για όσους παρακολουθούν τα δελτία εξέλιξης τιμών για τα σούπερ μάρκετ η επίτευξη αρνητικού πληθωρισμού  στην ευρύτερη κατηγορία τρόφιμα-καπνός-αλκοόλ δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 τα είδη σούπερ μάρκετ εμφανίζουν επί το πλείστον αρνητικό πληθωρισμό (-0,72% τον Νοέμβριο), ενώ στο εντεκάμηνο καταγράφεται σταθεροποίηση των τιμών (0,02%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις προέρχονται κυρίως από τις κατηγορίες μη τροφίμων (π.χ. απορρυπαντικά). Όμως σε κομβικές κατηγορίες τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά, υπήρξε υποχώρηση τιμών, που όμως δεν είναι ικανή να αντισταθμίσει τις υπέρογκες ανατιμήσεις των προηγούμενων ετών.

Η πτώση στις τιμές του ελαιολάδου συμπαρέσυρε καθοδικά τον πληθωρισμό τροφίμων

Βασικός παράγοντας το ελαιόλαδο

Κυρίως όμως, ας μην ξεχνάμε ότι ένας βασικός παράγοντας του πληθωρισμού τροφίμων είναι οι τιμές του ελαιολάδου, οι οποίες πέρυσι τέτοια εποχή είχαν αυξηθεί κατά 58,5%. Είναι επόμενο, η υποχώρηση της τιμής του ελαιολάδου μετά την εκρηκτική περσινή άνοδο, να έχει σημαντική επίπτωση στον πληθωρισμό των τροφίμων, αφού λειτουργεί το φαινόμενο επίδρασης βάσης (base effect).

Τα νοικοκυριά μπορούν να νιώσουν μια προσωρινή ανακούφιση που δεν συνεχίστηκε το Δεκέμβριο το σφυροκόπημα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Αναμένονται όμως και τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που πρόκειται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, για να δούμε πώς αναλύονται οι τιμές στις επί μέρους κατηγορίες, χωρίς τον καπνό και το αλκοόλ.

Επίσης, οι καταναλωτές νιώθουν ήδη την ανάσα των ανατιμήσεων που έχουν προαναγγελθεί σε βασικά είδη όπως ο καφές, που αναμένονται από το νέο έτος.

Δηλώσεις Θεοδωρικάκου

«Ύστερα από αρκετά χρόνια, η Ελλάδα έχει σύμφωνα με την Eurostat αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα για τον μήνα Δεκέμβριο» , ανέφερε σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, και πρόσθεσε πως «με σχέδιο και σκληρή δουλειά συνεχίζουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών»

«Το σχέδιό μας για αποκλιμάκωση των τιμών, ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, ενημέρωση των καταναλωτών, αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και ταυτόχρονα συνεργασία με την υγιή επιχειρηματικότητα έχει θετικά αποτελέσματα. Ασφαλώς δεν πανηγυρίζουμε. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας απέναντι στην κοινωνία, για να κάνουμε πράξη την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Επίμονα υψηλός ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα – Άνοδος στις τιμές υπηρεσιών

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Εurostat, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων-αλκοόλ-καπνού κινήθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,7%, παραμένοντας σταθερός τους τελευταίους τέσσερις μήνες

Στην Ελλάδα ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 4,4%, σημειώνοντας επιτάχυνση το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εξαιτίας της ανόδου των τιμών των υπηρεσιών.

Ο δείκτης τιμών στις υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιος από το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με 5,6%, έναντι 4% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στην Ελλάδα «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 1,7% – έναντι μόλις 0,1% στην Ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στην ενέργεια διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 0,7% – αντιστρέφοντας την πορεία αποκλιμάκωσης των προηγούμενων τριών μηνών, όπου κινούνταν σε αρνητικό έδαφος. Η ίδια τάση σημειώνεται και στην Ευρώπη, με τον πληθωρισμό ενέργειας να κινείται στο 0,1% – κατ’εκτίμηση, μετά από τέσσερις μήνες αρνητικού πληθωρισμού.

Η ενέργεια και το κόστος στέγασης ο μεγάλος βραχνάς

Πάντως αν κρίνουμε από τις έρευνες κοινής γνώμης, η ενέργεια και το κόστος στέγασης είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σε σχετική έρευνα της ΜRB για την ακρίβεια (Οκτώβριος 2024), στο ερώτημα «ποιες από τις παρακάτω κατηγορίες αποτελούν για σας μεγαλύτερο πρόβλημα», το 81,3% ανέφερε ως μεγαλύτερη πληγή το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων. Το 70,2% ανέφερε ως σημαντικότερο πρόβλημα το κόστος ενέργειας του νοικοκυριού. Τα τρόφιμα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 69,7% – ποσοστό που βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά βαίνει μειούμενο.

Αντιθέτως μεγάλη άνοδο σημειώνει το κόστος ενοικίου – του σπιτιού ή άλλης κατοικίας (π.χ. φοιτητικής), που αναφέρεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα από το 23,1% του πληθυσμού. Αν όμως λάβουμε υπ’όψιν ότι η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στο 69% (και κάτω από΄65% στην Αθήνα), τότε το κόστος ενοικίου είναι το νούμερο ένα πρόβλημα σχεδόν για το 86% των ενοικιαστών.

Πηγή in.gr