Αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον στις ευρωπαϊκές αγορές
Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα 26 Ιουνίου οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, και αναμένεται να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Του Παντελή Μάνου
Στην Ευρώπη οι προσδοκίες ό,τι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική δύο ακόμη φορές φέτος, επί της ουσίας, προαναγγέλλεται από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Όλι Ρεν, ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε ότι «τα δεδομένα της αγοράςμυποδηλώνουν ό,τι θα υπάρξουν άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο 3,25% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και με το τελικό επιτόκιο κάπου γύρω στο 2,25% με 2,50». «Κατά την άποψή μου, αυτές οι προσδοκίες είναι λογικές», συμπλήρωσε.
«Οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί και απαιτούν ευαισθητοποί-ηση, ευελιξία και σχέδια δράσης ανάλογα με το κράτος» σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα. Ως εκ τούτου, «Η νομισματική πολιτική απαιτεί μια διαχείριση των κινδύνων και των σεναρίων, όχι μόνο των βασικών γραμμών», δήλωσε ο κ. Πανέτα.
Σε εγχώριο επίπεδο, η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η ΤτΕ. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,2% το 2024, να επιταχυνθεί σε 2,5% το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά σε 2,3% το 2026. Βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα έτη θα συνεχίσουν να είναι οι επενδύσεις, η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές, ενώ η συμβολή της δημόσιας κατανά-λωσης αναμένεται οριακά αρνητική, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μας, στην ετήσια έκθεσή της.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σε 3,0%, από 4,2% το 2023, αντανακλώντας τη μεγάλη μείωση των τιμών των ενεργειακών αγαθών και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των ειδών διατροφής. Ωστόσο, σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από νέες αβεβαιότητες και γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, τονίζει η ΤτΕ.
Χρηματιστήρια
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,49%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 1,09%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 1,04%, στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,69% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,39%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 165 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1406,24 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,97%.
Ομόλογα
Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,43%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,21%. Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξάνεται κατά 5 bps στο 3,97%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα, επίσης, κατά 5 μονάδες, στο 3,31%, όπως και της Πορτογαλίας που κυμαίνεται στο 3,17% με αύξηση της απόδοσης κατά 5 bps, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,65%.
Εμπορεύματα – συνάλλαγμα
Μικρές απώλειες παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει πτώση κατά 0,25%, στα 80,63 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχες απώλειες 0,16%, βρίσκεται στα $ 84,87.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0677 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 160,48 γιεν/δολ.
Πτωτικά κινείται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου να διαπραγματεύονται στα 2306,90 δολ./ουγκιά. Σε πτωτική πορεία και το ασήμι, που υποχωρεί κάτω και απότα 29 δολάρια ανά ουγκιά.
Πηγή ertnews.gr