Αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού mondial des vins blancs strasbourg 2024 - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού mondial des vins blancs strasbourg 2024

9 Απριλίου 2024 -

To All wine stories σας μεταφέρει στο Στρασβούργο για να ζήσετε τον παλμό του Διεθνούς διαγωνισμού Mondial des Vins Blancs Strasbourg που διεξήχθη στην ομώνυμη πόλη το χρονικό διάστημα 17 &18 Μαρτίου 2024.

ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ LE GRAND PRIX DU JURY 2024 με  το κρασί

GEWURZTRAMINER VENDANGES TARDIVES 2021 DOMAINE RUHLMANN-SCHUTZ Dambach-la-Ville από την Αλσατία, με βαθμολογία : 96/100

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα !

Ιδιαίτερα στη νέα γενιά, δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη τους χρονιά.

Πρόκειται για τους Thomas και Antoine Schutz με τον ξάδελφό τους Jacques-Emile Ruhlmann που βρίσκονται στο τιμόνι του κτήματος από το 2021.

Εργάζονται με πάθος στους αμπελώνες και στο οινοποιείο με την τεχνογνωσία του οινολόγου τους του κ. Mickaël Marotine.

Ο ΝΙΚΗΤΉΣ ΤΟΥ GRAND PRIX DU JURY 2024

Ήταν ο Xavier MULLER, νικητής του 2023 και η Monika CHRISTMANN, επίτιμη πρόεδρος του OIV που παρουσίασαν το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής 2024 στους αμπελουργούς Jean-Victor και Antoine SCHUTZ, αλλά και στους εκθέτες της έκθεσης égast.

Πρόκειται για ένα κρασί από ένα και μόνο αμπελοτεμάχιο. Από ασβεστολιθικά και γρανιτένια terroirs του Grand Cru Frankstein με  85 g υπολειμματικών σακχάρων 5,9 g τρυγικής οξύτητας.

Η βαθμολογία των 96 βαθμών είναι η μέγιστη βαθμολογία που απονέμεται φέτος! Αυτή είναι η 2η συνεχόμενη χρονιά που ένα αλσατικό κτήμα κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, και μάλιστα με ένα γλυκό κρασί και μια ποικιλία σταφυλιών (πέρυσι Sylvaner) που τα τελευταία χρόνια είναι λιγότερο δημοφιλής στην παγκόσμια αγορά.

Θα μπορούσε αυτό να είναι μια ωδή στη διατήρηση της μοναδικότητας των αμπελώνων, της εξίσωσης ποικιλία και του terroir στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο;

Σημειώστε ότι φέτος, στην κατηγορία Gewurztraminer, τα κρασιά που παρουσιάστηκαν ήταν τέτοιας ποιότητας που το χρυσό μετάλλιο μπορούσε να απονεμηθεί μόνο με βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη των 90 βαθμών. (αντί για 89 βαθμούς).

Πράγματι, σύμφωνα με τους κανονισμούς, σε μια κατηγορία, ο αριθμός των μεταλλίων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% των οίνων που παρουσιάζονται στην κατηγορία αυτή.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣΠΑΡAΓΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛYΤΕΡΟ ΛΕΥΚΌ ΞΗΡΌ ΟIΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΎ

Το κτήμα VINARSTVI JOSEF VALIHRACH s.r.o. είναι αυτό που κερδίζει το βραβείο VINOFED PRIZE με Cabernet Blanc 2022,

KRUMVIR – ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ.

Βαθμολογία που επιτεύχθηκε: 93.71/100

 

Η κριτική επιτροπή του έδωσε την καλύτερη βαθμολογία στον διαγωνισμό μεταξύ των ΞΗΡΩΝ ΟΙΝΩΝ που δοκιμάστηκαν σε όλες τις κατηγορίες ποικιλιών αμπέλου. (επίπεδο υπολειμματικών σακχάρων < 4g)

Εδώ και πολλά χρόνια, το εν λόγω οινοποιείο συμμετέχει τακτικά στον διαγωνισμό Mondial des Vins Blancs του Στρασβούργου.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που κερδίζει το ΒΡΑΒΕΙΟ VINOFED και που τιμάται η ποικιλία αμπέλου CABERNET BLANC!

Ο Fernando Gurucharri, πρόεδρος της VINOFED, απονέμει ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ VINOFED στον Josef Valihrach Jr.

ΤΑ 12 ΒΡΑΒΕIΑ ΞΗΡΟΎ ΟΙΝΟΥ

Η τελετή απονομής των ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ενορχηστρώθηκε ζωντανά από την έκθεση égast και οι νικητές ανακοινώθηκαν από τον Nicolas RIEFFEL έγκριτο σομελιέ, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, περιστοιχισμένοι από τους Christophe CAILLAUD-JOOS, διευθύνοντα σύμβουλο των εκδηλώσεων του Στρασβούργου, Souhire EHRESMANN , διευθυντή οργανωμένων εκδηλώσεων, Josiane HOFFMANN, συμβουλευτική διευθύντρια της égast και Christine COLLINS, Σύμβουλος – Εμπειρογνώμονας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή της Monika CHRISTMANN, Επίτιμης Προέδρου του OIV, του Fernando GURUCHARRI, Προέδρου και της Edita DURCOVA, Αντιπροέδρου της VINOFED, του Ivo DVORAK, Προέδρου των Σομελιέ της Τσεχικής Δημοκρατίας και μέλους της COMEX της ASI και του νονού του 2023 και 1ου πρεσβευτή του διαγωνισμού από την ίδρυσή του, Serge DUBS, του Καλύτερου Οινοχόoυ στον κόσμο το 1989.

ΤΑ 3 ΦΑΒΟΡΊ

Το αγαπημένο καλύτερο λευκό κρασί με εκχύλιση: AOC Alsace Clepsydre 2022 – Λευκό χαρμάνι –

BAUR Jean-Louis, EGUISHEIM – ΓΑΛΛΙΑ

Αυτό το κρασί λαμβάνει επίσης ένα GRAND GOLD μετάλλιο.

Αγαπημένοτηςπρώτηςσυμμετοχής:

BORDA SABATE SANT JULIA DE LORIA – ANDORRA

Αυτό το κρασί λαμβάνει επίσης ένα ΧΡΥΣΟ ΜΕΓΑΛΟ μετάλλιο.

Το φαβορί του καλύτερου αφρώδους οίνου:

AOC Crémant d’Alsace Brut Chardonnay Εσοδεία 2019 Domaine MOLTES Stéphane και Mickaël, PFAFFENHEIM-FRANCE

Αυτό το κρασί λαμβάνει επίσης μετάλλιο GRAND GOLD

Μετά την επιτυχία της 25ης επετείου που γιορτάστηκε τον Απρίλιο του 2023 ήρθε και η επαναφορά των Masterclasses, το καθένα πιο συναρπαστικό από το προηγούμενο, που προσφέρονται σε επαγγελματίες και είναι αφιερωμένα στα terroirs του πλανήτη και στα οινικά διαμάντια από την Αλσατία, το Finger Lakes, την Ουγγαρία, από την Αυστρία, τη Λιγουρία έως τα εξαιρετικά κρασιά του Collio και μια γευσιγνωσία σάκε, οι διοργανωτές αποφάσισαν να επανέλθουν δυναμικά το 2024.

Η ιδέα ήταν να επιστρέψουν στις ρίζες του διαγωνισμού, το 1998, όπου όλα ξεκίνησαν με έναν διαγωνισμό μίας ποικιλίας που τότε ονομαζόταν “Riesling du monde” στην έκθεση égast, την πρώτη περιφερειακή συνάντηση γαστρονομίας και CHR στο Grand Est.

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού του Στρασβούργου θέλησαν να ανασυγκροτήσουν αυτές τις δύο εκδηλώσεις που εξελίχθηκαν και βελτιώθηκαν από τη δημιουργία τους μέχρι με σήμερα. Πρόκειται για μια σύζευξη της γαστρονομίας και του κρασιού διεθνούς εμβέλειας που θέλησαν να προσφέρουν ταυτόχρονα κατά την 26η έκδοση του πιο διάσημου πλέον διαγωνισμού λευκού κρασιού του πλανήτη από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο του Στρασβούργου.

Ναός του Εκθεσιακού Κέντρου με ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο ως αίθουσα γευσιγνωσίας για την 26η έκδοση του Mondial des Vins Blancs Strasbourg

PRESTIGE και ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ: OIV και VINOFED

Για 14η συνεχή χρονιά, ο OIV ανανέωσε την αιγίδα του και εκπροσωπήθηκε επί τόπου για τους αυστηρούς ελέγχους από την Prof. Dr. Monika CHRISTMANN, επίτιμη πρόεδρο και την Prof. Dr. Arina ANTOCE, εκπρόσωπο της Ρουμανίας στον OIV.

Φέτος, ο Mondial γιόρτασε επίσης τη 10η επέτειο της ένταξής του στην πολύ επιλεκτική Παγκόσμια Ομοσπονδία Μεγάλων Διεθνών Διαγωνισμών Οίνου και Αποσταγμάτων (VINOFED), η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Fernando GURUCHARRI και την Αναπληρώτρια Αντιπρόεδρο Edita DURCOVA, οι οποίοι επικύρωσαν τη συμμόρφωση της διεξαγωγής του διαγωνισμού σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες που επιβλήθηκαν.

ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΚΡΙΤΕΣ, ΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Η επιτροπή των ειδικών κριτών αποτελούνταν από 70 επαγγελματίες του κρασιού από 26 χώρες σε 5 ηπείρους και με ποικίλα επαγγέλματα: έμποροι κρασιού, έμποροι, οινολόγοι, σομελιέ, αμπελουργοί, αλλά και συγγραφείς, bloggers, δημοσιογράφοι και συγγραφείς κρασιού.

Πέρα από τα κριτήρια αξιολόγησης, αυτή η ποικιλομορφία των προφίλ εγγυάται τη συμπληρωματικότητα της εμπειρογνωμοσύνης που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στις βαθμολογίες που απονέμονται.

Να θυμάστε ότι όλες οι σημειώσεις διατηρούνται σε έναν πίνακα: λαμβάνεται ο μέσος όρος και καμία ακραία σημείωση δεν διαγράφεται. Βρείτε την παρουσίαση της ομάδας των κριτών στο φυλλάδιο που είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο στην ενότητα ΚΡΙΤΕΣ.

Καλωσορίζουμε επίσης την πρώτη συμμετοχή στο Mondial δύο σπουδαίων εμπειρογνωμόνων του κρασιού, του Bernard BURTSCHY (διδάκτωρ και καθηγητής στο Centrale Paris στη Μαθηματική Στατιστική, δημιουργός ιδίως της Figaro Le vin και της ιστοσελίδας bernardburtschy. com που βασίζεται σε βάση δεδομένων με σχόλια για το κρασί και πιο πρόσφατα συνδέεται με το Vinomètre de Toulevin) και ο David COBBOLD (δημοσιογράφος, συγγραφέας του Άτλαντα των παγκόσμιων κρασιών της Hachette έκδοση 2021, ιδρυτής της Académie des Vins et Spiritueux, αρθρογράφος στο In vino SudRadio) οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, τη λαμπρή τεχνογνωσία τους και την ανταλλαγή εμπειριών με τη νέα φρουρά κριτών για την οποία οι προσωπικότητες αυτές αποτελούν πρότυπα.

Οι διοργανωτές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά τον Serge DUBS, καλύτερο οινοχόο στον κόσμο το 1989, για την αφοσίωσηκαι την ευγένειά του, ιδιαίτερα προς τους μαθητές του τμήματος οινοχοείας  του Lycée Alexandre Dumas στο Illkirch. Ο σχολιασμός του πρώτου εκτός συναγωνισμού κρασιού από έναν από τους σπουδαιότερους σομελιέ του πλανήτη είναι πάντα μια αξέχαστη στιγμή για το επαγγελματικό κοινό που ακούει τα πάντα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ και ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Τιμώμενα  αφρώδη κρασιά !

Η Mondial des Vins Blancs έχει ως στόχο να είναι το αυτί και το μάτι για το καλύτερο στο κόσμο, λευκό κρασί: η αντανάκλαση των τάσεων της αγοράς, η παρακολούθηση των εξελίξεων στο επάγγελμα του οινοποιού, το εφαλτήριο για βραβευμένα κρασιά αριστείας και επίσης ο εγγυητής ποιοτικών κριτηρίων αναφοράς για την καλύτερη καθοδήγηση του καταναλωτή, είτε πρόκειται για αρχάριο είτε για έμπειρο. Το 2024, διαβάζοντας τα τελευταία στοιχεία του OIV που επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση λευκού κρασιού και ιδιαίτερα των φυσαλίδων, οι διοργανωτές καινοτόμησαν εγκαινιάζοντας μια αφρώδη πρόκληση, αυτή του εορτασμού των αφρωδών λευκών κρασιών, απονέμοντας για πρώτη φορά το μετάλλιο της κριτικής επιτροπής για το καλύτερο αφρώδες κρασί.

Οι νικητές της κατηγορίας των αφρωδών κρασιών μοιράστηκαν 24 μετάλλια εκ των οποίων 4 GRAND GOLD, 12 GOLD και 8 SILVER. Απονεμήθηκαν σε αφρώδεις οίνους από την Ισπανία, τη Γαλλία, από την Ιταλία, τη Σλοβακία και την Δημοκρατία της Τσεχίας

Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ 4 ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΆΛΛΙΑ

ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ για το DOMAINE MOLTÈS, Pfaffenheim, ΓΑΛΛΙΑ:

Crémant d’Alsace AOC Brut vintage 2019

ΧΡΥΣΟΜΕΤΑΛΛΙΟγιατην TAITTINGER CCVC, Reims, ΓΑΛΛΙΑ: Σαμπάνια “Comtes de Champagne 2013”

2 ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ για την BOHEMIA SEKT sro, στο Stary Plzenec, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΣΕΧΙΑΣ:

Bohemia Sekt Prestige Brut, αφρώδης οίνος ποιότητας, κλασική μέθοδος 2017 Bohemia Sekt Prestige 36 Brut, αφρώδης οίνος ποιότητας, κλασική μέθοδος 2019

Παραγωγοί από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία μπήκαν επίσης στον κατάλογο των ΧΡΥΣΩΝ και ΑΣΗΜΕΝΩΝ μεταλλίων.

AUTRES TEMPS FORTS

Η στιγμή της συνάντησης μεταξύ της Nathalie KALTENBACH, προέδρου της ADT – Alsace Destination Tourisme και των 70 διεθνών κριτών μας που βραβεύτηκαν με A-coeur. Πράγματι, οι κριτές μας είναι οι πρώτοι πρεσβευτές του διαγωνισμού που συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο στην προβολή της  Αλσατίας, της περιοχής  υποδοχής της εκδήλωσης. Κατά τη διάρκεια κάθε διοργάνωσης, εκτός από τη γευσιγνωσία, εμβαπτίζονται στον τοπικό πολιτισμό και τη γαστρονομία και φεύγουν με ένα μικρό κομμάτι της Αλσατίας στην καρδιά τους!

Αριστερή φωτογραφία: Nathalie KALTENBACH παρουσιάζει μια καρδιά στον Enzo GIORGI, Ιταλό κριτή από τη Λιγουρία. Από αριστερά προς τα δεξιά: Fernando GURUCHARRI, πρόεδρος της VINOFED, Edita DURCOVA, αναπληρώτρια αντιπρόεδρος της VINOFED, Nathalie KALTENBACH, Prof. Dr. Arina ANTOCE εκπρόσωπος της Ρουμανίας στον OIV και Prof. Dr. Monika CHRISTMANN, επίτιμη πρόεδρος του OIV.

Η έκπληξη των Chefs des Chefs!

Fabrice DESVIGNES, Chef des Cuisines du Palais de l’Elysée – MOF cuisine, Bocuse d’Or 2007 & Christian GARCIA, Chef de cuisines du Palais Princier de Monaco και πρόεδρος του Club des Chefs des Chefs (και οι δύο νονοί της έκδοσης 2024 d’égast), Gregor ZIMMERMANN, Chef des cuisines du Bellevue Palace (Ελβετία), Franck PANIER, Chef des cuisines του Grand-Ducal Palace, Οι Chefs des the chefs συγχαίρουν τη Sylvie BLUMSTEIN του Domaine EDELWEISS στο Châtenois για το Gewurztraminer Dry Wine Trophy.

ΤΑ «MASTERCLASSES» ΕΠΈΣΤΡΕΨΑΝ

Δεδομένης της επιτυχίας των Masterclasses που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της 25ης επετείου του “Mondial” τον Απρίλιο του 2023 και κατόπιν αιτήματος των επαγγελματιών, διοργανώνονται 5 συνεδρίες υψηλού επιπέδου μετά τον διαγωνισμό στις 19-20 Μαρτίου.

Ευχαριστούμετουςομιλητέςμας: Etienne-Arnaud DOPFF, Grand Master της Confrérie Saint-Etienne d’Alsace, και Olivier SOHLER, Διευθυντήςτων crémants d’Alsace. Το ζεύγος των ειδικών με τις  φυσαλίδες γοήτευσε τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια 2 πρωινών masterclasses με θέμα “Όλη η ποικιλομορφία των crémants από την Αλσατία”.

Gabriella OROSZ Masterclass “ΑφρώδητηςπεριοχήςTokaj”απόστηνΟυγγαρία” & Christophe SOUDANT Masterclass “Πορτοκαλί κρασιά” Alain RENOU, Διευθυντήςτης SYNVIRA καιοιοινοπαραγωγοί Estelle BALZER, Julien KLEIN και Audrey WEINZAEPFEL Masterclass “Νέοι αμπελουργοί, αυτοί οι τεχνίτες που ανακαλύπτουν εκ νέου την Αλσατία”

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Ο διαγωνισμός είχε και ελληνική εκπροσώπηση. Με υπερηφάνεια παρουσιάζουμε τα 3 ελληνικά οινοποιεία που κέρδισαν τα αντίστοιχα μετάλλια, χρυσό και 2 αργυρά. Πρόκειται για:

 Το  χρυσό μετάλλιο του οινοποιείου Θηβαϊκή γη  με το Ασσύρτικο

Οινοποείο Κεχρής για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου με το  λευκό κρασί “Τέταρτη Διάσταση” Ασσύρτικο, Sauvignon Blanc

Κτήμα Σεμέλη για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου με το  λευκό κρασί “Θέα Μοσχοφίλερο”

Συγχαίρουμε τα ελληνικά οινοποιεία και ευχόμαστε κι άλλα να πάρουν μέρος  στο σημαντικό αυτό διαγωνισμό που επίσημος χορηγός επικοινωνίας από την Ελλάδα είναι το Allwinestories.com

 

Photo Credit: ©Bartosch Salmanski, VineoNews Alsace & Allwinestories.com