Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Από πότε θα επιστρέφονται οι πινακίδες των αυτοκινήτων - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Από πότε θα επιστρέφονται οι πινακίδες των αυτοκινήτων

30 Απριλίου 2024 -

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και έτσι οι εκδρομείς του Πάσχα θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο μέχρι αύριο θα έχει ψηφιστεί, οπότε και θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για ανάκτηση των πινακίδων με πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας.

Όπως κάθε χρόνο, παρέχεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας επιβατικού οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης και για το 2024, με αναλογική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα 4 μηνών θα καταβάλει 100 ευρώ (4/12).

Σημειώνεται ότι, όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να θέσει το όχημα εκ νέου σε ακινησία.

Πρόστιμα

Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των αναλογικών τελών κυκλοφορίας που έχουν ήδη καταβληθεί.

Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας, εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του 2024, να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Υπογραμμίζεται, ότι για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης της ακινησίας ως το μικρότερο διάστημα ορίζεται ο ένας μήνας.

 

Πηγή: imerisia.gr